Top News
4848 prikaza

Novi američki plaćenici: Ubijaju od svoje desete godine

Dječji vojnici u Sierra Leoneu
screenshot/youtube
Ratovali su građanskom ratu u domovini, a sada ratuju kao američki plaćenici u Iraku i Afganistanu

Nakon desetljeća ratova kojima se još uvijek ne nazire kraj, američke vlasti odlučile su uštedjeti novac i živote. Umjesto vojnika, za osiguranje raznih institucija zapošljavaju plaćenike i to preko raznih privatnih kompanija. Tako sada svjedočimo jednoj potpuno novoj, nikad većoj, generaciji plaćenika u Iraku i Afganistanu, ali i diljem svijeta u drugim opasnim zonama.

"Privatna vojna industrija sastavni je dio novog načina ratovanja. Američke vlasti ne prate koliko podizvođača zapošljavaju u ratovima. Znamo da ih je puno, ali ne znamo točno koliko", pričao je Sean McFate u danskom dokumentarcu "Novi posao za djecu-vojnike". U kategoriju podizvođača spadaju sve privatne kompanije i njihovi zaposlenici koji su preuzeli neke tradicionalne vojne poslove. Od invazije na Irak, sve više privatnika radi za vojsku. Sada američke baze imaju trgovine i lance brze prehrane, hranu u menzama pripravljaju privatnici, poslužuju je privatnici i bacaju u smeće je privatnici. Međutim, ne zaustavljaju se samo na tome. Dopremanje zaliha također čuvaju privatnici i to dobro naoružani privatnici.

Zbog sve veće potražnje za bivšim vojnicima, a u želji za što većom zaradom, te kompanije okreću se što jeftinijoj radnoj snazi. A najjeftiniji vojnici ovih dana mogu se kupiti u raznim afričkim državama. "Rat u Sierri Leone vodili su mnogi dječaci. Ako netko traži mladiće koji imaju neku vojnu obuku, velike su šanse da su se borili u ratu i to kao dječaci", rekla je Maya Mynster Christensen.

Čak i tamošnjim vlastima je takav posao odgovarao. "Mogli su poslati najgore kriminalce u Irak na nekoliko godina. Kad bi se vratili bili su bogatiji za solidnu zaradu tijekom dvogodišnjeg posla", kaže ona.

"S jedne strane su zapadne zemlje upumpale ogromne svote novca u projekte reintegracije bivšim dječjih vojnika, ali sada američke vlasti koriste privatne kompanije koje regrutiraju bivše vojnike. Možda nikad više neće moći priviknuti se na civilni život", rekao je psiholog Michael Wessels.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.