Kultura
214 prikaza

"Seksizam u glumačkom svijetu gori je nego ikad prije!"

Emma Thompson
Lionel Hahn/Press Association/PIXSELL
Oskarovka tvrdi da su seksizam i razni oblici neugode prema ženama postali sve dublji i više prevladavaju filmskom industrijom

Oskarom ovjenčana glumica Emma Thompson progovorila je ovih dana javno o starenju i nedostatku prilika za žene u glumačkoj industriji, tvrdeći da su 'seksizam i neugoda' gori nego ikad.

Zvijezda filmova 'Razum i osjećaji', 'U ime oca', 'Howards End' i 'Zapravo ljubav', izjavila je da je svijet 'u gorem stanju nego što je bio prije, posebno za žene'.

Thompson je posljednja u nizu glumica koje su progovorile o seksizmu na televiziji i na filmu, i to nakon kolegica poput Maggie Gyllenhaal, Helen Mirren i redateljice Jane Campion.

"Mislim da ne postoji neki značajan pomak i čak smatram da je pitanje izgleda danas važnije nego kad sam ja bila mlada. Tako da - ne, nisam uopće impresionirana. Ustvari mislim da je sve potpuno s*anje!", izjavila je engleska glumica u intervjuu za Radio Times.

Pierce Brosnan i Emma Thompson | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

"Kad sam bila mlađa stvarno sam mislila da idemo ususret boljem svijetu, a kad sad pogledam, vidim da je u lošijem stanju nego je bio, posebno za žene. A to smatram uznemirujućim i tužnim", objasnila je Thompson i dodala da pokušava podržati što više izvođačica koje se konstatno susreću s istim problemima, a zahvaljujući kojima vidi da se ništa nije promijenilo.

U najnovijem projektu 'The legend of Barney Thomson', 56-godišnja Thompson glumi 77-godišnju prostitutku uz kolegu Roberta Carlylea, koji je ujedno i redatelj filma.

Thomspon kaže da bi bilo sjajno da su našli nekoga tko stvarno ima 77 godina da glumi njezin lik, no isto tako priznaje da je bila riječ o toliko komičnoj ulozi da nije mogla odoljeti da je ne prihvati.

Žene napokon progovorile javno

Inače ovo nije prvi put da je glumica koja je osvojila čak dva Oscara (za glavnu žensku ulogu u 'Howards Endu' i za adaptaciju Jane Austenovog djela 'Razum i osjećaji'), progovorila o ovoj temi.

Naime tijekom promocije filma 'Kako je spašen gospodin Banks' prije dvije godine, Thompson je izjavila da je prošla fazu u 30-im godina kad su joj nudili cijeli niz uloga u kojima je samo trebala muškarcima govoriti: "Molim te nemoj otići i napraviti tu hrabru stvar. Nemoj! Ne, ne, ne!".

Bila je ponosna što je odbila te uloge i pitala se o čemu uopće pričamo ako smo još zapeli u vremenu u kojem se raspravlja o takvim stvarima.

Maggie Gyllenhaal  | Author: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

Zanimljivo je da je početkom godine zvijezda serije 'The Honourable Woman', poznata nekoć i kao 'Sekretarica', Maggie Gyllenhaal, ostavila mnoge u šoku kad je progovorila o tome kako joj je jedan holivudski producent rekao da je ona, sa svojih 37 godina, prestara da glumi ženu u koju se zaljubi 55-godišnjak. 

"To me šokiralo. Prvo sam bila neugodno iznenađena, pa ljuta, a na kraju sam se smijala", izjavila je tad Maggie.

Zanimljivo je da je njezina izjava izazvala istraživanje koje je pokazalo da su vodeće ženske glumice u holivudskim filmovima u prosjeku mlađe četiri i pol godina od svojih muških kolega.

A 'Kraljica' Helen Mirren izjavila je da je 'je*eno nevjerojatno' s čim se sve susreću žene u filmskoj industriji i koliko ima seksizma, ali i nepravde prema starijim glumicama.

"Svi smo mi gledali Jamesa Bonda i dok je on postajao sve veća gerijatrija, cure su mu bile sve mlađe i mlađe. To užasno živcira!", dodala je Mirren za Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.