Life
910 prikaza

Žene u svijetu još uvijek se tretiraju nehumano zbog - menstruacije

Djevojka
Thinkstock
Menstruacija je prirodni dio ženskog zdravstvenog ciklusa, no u nekim dijelovima svijeta to je za žene najgori dio mjeseca

U mnogim dijelovima svijeta 'oni dani u mjesecu' su noćna mora za ženske pripadnice populacije. Zbog nedostatka higijenskih potrepština, djevojčice često moraju izbivati iz škole tih dana, a da ne govorimo da su podložnije upalama i težim zdravstvenim stanjima.

Tamo gdje se na žensko tijelo ne gleda otvoreno, javljaju se društvene stigme i mitovi vezani uz menstruaciju, zbog kojih su žene ograničenih poslovnih mogućnosti i društvenih interakcija, koje na kraju djeluju na sve razine njihovih života.

Evo nekih nevjerojatnih i nehumanih stvari protiv kojih se žene moraju boriti diljem svijeta...

1. U mnogim zemljama djevojke izrezuju dio madraca ili koriste grančice i lišće kao uloške, zbog čega se muče s infekcijama

Prema Projektu humanosti, djevojkama i ženama u Keniji i najjeftiniji ulošci jednostavno su - preskupi.

Zato koriste krpice, lišće, novine, punjenje iz madraca ili čak blato kako bi stvorile neki oblik zaštite tijekom menstruacije. Uz to što je riječ o neudobnim proizvodima koji su neučinkoviti, one na ovaj način povećavaju mogućnosti razvoja različitih infekcija i bolesti.

No Femme International širi pakete pomoći za djevojke u istočnoj Africi, u kojima se nalazi menstrualna čašica ili platneni ulošci, zdjelica za pranje, mali ručnik, sapun i malo ogledalo.

2. U dijelovima Japana žene ne mogu raditi tradicionalno muške poslove, poput spravljanja sushija, jer menstruacija uzrokuje neravnotežu

Sushi | Author: Nina Djurdjevic (PIXSELL) Nina Djurdjevic (PIXSELL)

Ako uspijete naći kuharicu sushija, svaka vam čast, jer je to gotovo nemoguće. Kao što tradicija nalaže, žene su izuzete iz ovog posla zato što one imaju menstruaciju, a smatra se da u to vrijeme imaju neravnotežu okusa, zbog čega ne mogu biti vrhunske sushi kuharice. 

1999. godine, zahvaljujući Zakonu o ravnopravnosti, ukinuta je zabrana da žene ne mogu raditi iza 22 sata, što im je pomoglo u poslovnim mogućnostima.

A kako bi stvorio novi model poslovanja za žene, 2011. godine jedan je poslovni čovjek otvorio sushi restoran u Japanu u kojem rade samo žene.

3. U dijelovima Nepala, djevojčice koje imaju menstruaciju tjera se u mračne sobe

Iako je 2005. godine tradicija izoliranja djevojčica tjedan dana dok imaju menstruaciju - zabranjena, ona i dalje postoji u ruralnim područjima na zapadu Nepala. 

Obično se djevojke i žene tijekom menstruacije pošalje da žive u šupi u kojoj su izložene svim vremenskim nepogodama i nemaju nikakvog kontakta s ljudima. 

4. I na zapadu, žene beskućnice napominju da je menstruacija jedan od najvećih problema s kojima se susreću

Iako ih žene trebaju, u skloništima su ženski higijenski proizvodi obično na dnu popisa potrebnih stavki, te se rijetko doniraju. Uz to, beskućnice imaju otežan pristup zahodu, a da ne spominjemo tuš, što predstavlja dodatni izazov ostajanja čistima i bez infekcije onih dana u mjesecu.

5. Menstruacija je 'stroga tajna' u Malaviju

Sram koji prati menstruaciju toliko je velik i jak u ovoj afričkoj državi, da roditelji uopće ne pričaju o toj temi sa svojom djecom, pokazalo je istraživanje UNICEF-a.

Djevojčice obično nešto sitno doznaju od svojih teta, koje im pokažu kako mogu napraviti uloške od stare odjeće i koje ih upozore da nipošto ne pričaju s dječacima tijekom menstruacije.

Higijenski uložak i tampon | Author: Thinkstock Thinkstock

6. U Boliviji se djevojčice i žene uvjerava da nitko ne smije vidjeti uloške (ne smiju ih ni baciti u smeće), te im se govori da oni mogu biti kancerogeni

Menstruaciju prati toliko sramote u Boliviji da djevojčice, čak i učitelji, potiču da paze na uloške, i to u tolikoj mjeri da ih moraju držati podalje čak i od smeća.

Naime, tradicionalno je mišljenje da bi odlaganje uložaka s drugim smećem moglo rezultirati bolestima, pa čak i rakom.

7. U dijelovima Indije, žene i djevojčice podučava se da menstruacijom mogu 'zagaditi' hranu

Djevojčicama je rečeno da ako tijekom menstuacije dodirnu kiseli krastavac, on će se automatski pokvariti. No ne bi se trebale držati podalje tek od zelenog povrća, nego bi trebale općenito zaboraviti na kuhanje tih dana, jer bi mogle jednostavno zagaditi svu hranu.

8. U Afganistanu je ženama rečeno da će postati neplodne ako se tuširaju tijekom menstruacije, koja im oduzima dostojanstvo

9. Gotovo polovica djevojčica u Iranu vjeruje da je menstruacija bolest

Postoji toliko stigmatizacije i dezinformacija po pitanju menstruacije u Iranu, da 48 posto djevojčica tamo misli da je riječ o bolesti.

No unatoč dugotrajnim dezinformacijama, intervencije su se pokazale značajnima, jer nakon izlaganja menstrualnoj edukaciji, 61.6 posto njih se počelo kupati i tijekom menstraucije, piše Huffington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.