Life
1549 prikaza

Seksizam naš svagdašnji: 7 stvari koje se govore samo ženama

Žene u visokim petama
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Iako žene napreduju u različitim područjima, seksizam je i dalje sveprisutan, na dnevnoj bazi

Žene se možda uspinju (puževim korakom) u poslovnom svijetu, ali suptilan seksizam je prisutan svugdje oko nas. Dokaz toga je i nedavna neuspješna tužba Redditove direktorice Ellen Pao koja je bivšeg poslodavca tužila za spolnu diskriminaciju. Mnogi su zaključili da je Pao vjerojatno izgubila zato što joj se slučaj temeljio na 'opasnom, suptilnom seksizmu'.

Iako nije pobijedila, Pao je privukla pozornost na ovaj problem, te je gotovo izazvala druge žene da nastave kročiti njezinim tragovima i da se bore. Evo nekoliko seksističkih izjava koje mnoštvo žena čuje svakodnevno, a koje bi trebalo zauvijek izbaciti iz uporabe...

1. "Dobro ti ide... za curu."

Žene sportašice | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

Žene koje sudjeluju ili rade u području kojim dominiraju muškarci, kao što su IT sektor, sport, pa čak i glazba, često dobivaju ovakve 'komplimente'. Mnogi muškarci izvale ovako nešto misleći da time odaju ženama priznanje da su jednako sposobne kao i muškarci, dok samo potvrđuju duboko ukorijenjena seksistička uvjerenja. Malo bismo teže pronašli muškarca kojem je rečeno da je nešto dobro obavio unatoč činjenici da je muškarac.

2. "Smiri se."

Kad muškarci strastveno izražavaju svoje mišljenje, obično ih se shvaća ozbiljno i smatra se da su s razlogom digli glas. Kad žene učine to isto, najčešće ih se ne 'doživljava', nego proglašava emotivnima (ili, još gore, u PMS-u). To je postalo toliko uobičajeno da su australski premijer Tony Abbott i američki senator Rand Paul javno ženama rekli da se 'smire' u kontekstu njihovih profesionalnih života.

3. "Nasmiješi se!"

Dvije cure u parku | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Jednako je problematično tražiti od žene da se namije, kad joj nije ni do čega, kao i reći joj da se smiri kad je ljutita. Mnogim ženama 'naređen' je osmijeh u trenucima kad su se 'usudile' djelovati hladno, ljuto ili uzrujano. Često će joj to imati potrebu reći potpuni stranci, jer ako žena ne nosi osmijeh na licu, valjda kao da je podbacila u svojoj ženstvenosti i zadatku da vizualno ugodno zadovolji svakog tko ju sretne. Na taj način žena djeluje muškarcima ženstvenije i ljepše ju je gledati. Ali žene bi se trebale smijati kad im je do smijeha, a ne po narudžbi.

4. "Trebala bi biti sretna što ti se nije dogodilo nešto puno gore..."

Žene se konstantno podsjeća da moraju biti zahvalne na tome što imaju i što im se nisu dogodile puno lošije stvari. Ovo je pogotovo istinito u kulturama koje vole od žrtava seksualnog nasilja učiniti okrivljenicu, pogotovo ako je pila ili bila oskudno odjevena. Muškarcima se nikad ne nameće taj osjećaj iščekivanja najgoreg mogućeg scenarija.

5. "Željet ćeš djecu jednog dana."

Majke i djeca | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Kroz povijest, žene se ocjenjivalo društveno, politički i ekonomski na osnovi njihovih reproduktivnih sposobnosti. Iako se danas čini da žene mogu potpuno otvoreno raspravljati o nedostatku želje za djecom, kad god neka žena izjavi da ne želi postati majka, gotovo u pravilu će je netko obavijestiti da je to tek trenutačno stanje koje će se promijeniti.  Iako je ovo naporno i seksistički kad dolazi od strane prijatelja i obitelji, puno je gore kad vas u to uvjeravaju liječnici, koji tim riječima opravdavaju oodbijanje obavljanja histerektomije.

6. "Dobra .... (umetnite bilo koji dio tijela)!"

Nedavno istraživanje organizacije Hollaback! i Cornell fakulteta u SAD-u, otkrilo je da je 85 posto žena iskusilo zlostavljanje na ulici (seksualna dobacivanja, riječi, zviždanje, uvredljive geste) prije 17. rođendana. Iako će se muškarci koji dobacuju ovakve neželjene komentare redovito braniti da je bila riječ o komplimentima, činjenica je da se radi o pokazivanju moći, što ne samo da nije prihvatljivo nego je ujedno i jedna od onih stvari koju muškarci rijetko (ako ikad) sami dožive, piše Mic.

7. "Tvoje tijelo/odjeća/izgled odvlači pažnju!"

Određeni dress code na radnom mjestu ili u školi ne samo da će vas lišiti osobnog stila nego je obično i određen spolom. Naime, iako postoje standardi po pitanju muškog odijevanja, ne može se izbjeći dojam da je poanta u tome da se 'ukalupe' ženska tijela kako ne bi privlačila pozornost. I opet, riječ je o moći. Točnije, muškarci imaju moć da odrede što se na ženi ističe, a ne bi trebalo.

Uglavnom, trebali bismo stremiti k svijetu u kojem ne bi bilo ovakvih uvredljivih komentara upućenih ikome. Ali umjesto da samo progledamo kroz prste onima koji ih govore, trebali bismo se zapitati na kakvu oni podijelu moći upućuju i biti ustrajni u tome da se u potpunosti eliminiraju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.