Kultura
4445 prikaza

Smrt milijun ljudi inspirirala je najpoznatije djelo na svijetu

wallpaper
Engleski pisac kao mladić je otišao na bojište u Francuskoj, a ono što je tamo preživio zauvijek je obilježilo njegov rad

Na današnji dan prije 126 godina rodio se pisac John Ronald Reuel Tolkien. Englez po nacionalnosti, jeziku i odgoju i Nijemac po podrijetlu Tolkien se rodio na teritoriju današnje Južnoafričke Republike. Ovaj briljantni lingvist i profesor široj je javnosti poznatiji kao pisac djela poput trilogije "Gospodar prstenova", "Hobbit" i "Silmarillion". 

 | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Tolkien je godinama predavao engleski jezik i kulturu na Oxfordu, jezike poput vilenjačkog sindarina i quenye smišljao je kako bi mu 'um ostao britak', a na izumrlom je gotskom jeziku spjevao "BagmÄ“ BlomÄ". Još kao dijete s prijateljima je osnovao klub u kojem su kriomice pili čaj u školskoj knjižnici i izmišljali jezike, te učili esperanto i latinski.

Od sigurne smrti spasila ga je bolest

Kada je 1914. Velika Britanija ušla u Prvi svjetski rat Tolkien je osramotio rodbinu jer se nije odmah prijavio u vojsku.

- Teško je bilo biti momak velike mašte ali malo fizičke hrabrosti i snage - rekao je kasnije. Međutim Tolkien se kasnije javio u vojsku te je poslan na ratište u Francusku. Tamo je prošao kroz bitku na Somi, bitku s najvećim gubitcima u Prvom svjetskom ratu. Poginulo je 415 000 Britanaca,, 195 000 Francuza i preko 500 000 Nijemaca. Tolkien je tamo izgubio nekolicinu prijatelja, i od svog je društva jedini izvukao živu glavu. Zaradio je groznicu koju prenose uši te se vratio kući gdje se gotovo godinu dana oporavljao.

 | Author: screenshot/youtube Bitka na Somi screenshot/youtube

Svoja iskustva s ratom, krvlju i smrću pretočio je u svoje pisanje. Močvare u kojima je gazio po leševima prijatelja i neprijatelja postale su crne močvare kroz koje se provlače njegovi junaci, hobiti Frodo i Sam na putu do Mordora, gmižući između opasnosti. Priču o ljubavi između čovjeka i vilenjakinje "Beren i Luthien" napisao je kao svojevrsni pokušaj da se izdigne iz crnila rata, a na grobu njega i njegove obožavane supruge Edith ispod njihovih imena piše upravo Beren i Luthien. 

- Nije me inspirirao Drugi svjetski rat. Već onaj prvi, radi kojeg su do 1918. svi moji prijatelji bili mrtvi - rekao je jednom prilikom Tolkien.

Rat i destrukcija kao inspiracija

Crnilo rata i destrukcija koju donosi tehnologija izvor su njegove averzije prema industrijaliziranom svijetu, što se može vidjeti i kroz njegove priče u kojima zla čudovišta i čarobnjaci koriste barut, tehnologiju, ugljen, preteče tenkova i uništavaju stabla i živote. Izdržljivost i hrabrost običnog vojnika u rovovima pretočio je u likove naizgled prosječnih hobita koji, na kraju, spašavaju Međuzemlje u trilogiji "Gospodar prstenova".

Tolkien je tijekom Drugog svjetskog rata pomagao lingvistima koji su se bavili dešifriranjem poruka, a o njegovoj mržnji prema ratu često su pričala i njegova djeca, Christopher, Michael, John i Priscilla.

Tolkien je, kažu, uvijek govorio da piše iz hobija. Sebe je prvenstveno smatrao lingvistom i ratnim veteranom. Njegov bliski prijatelj, pisac C.S. Lewis, autor "Kronika iz Narnije", predložio ga je i za Nobelovu nagradu za književnost, no Tolkiena to nije posebno uzbuđivalo. Čak je ponekada i tvrdio kako ne razumije da njegova djela imaju tako vatrene obožavatelje te da sumnja da itko njegove knjige uopće razumije. Nakon pedeset godina braka umrla je njegova supruga Edith, a Tolkien je unucima govorio kako će i on uskoro otići jer 'Beren ne može bez svoje Luthien'. Preminuo je nepune dvije godine kasnije, 1973.

Redatelj Peter Jackson prema "Hobitu" i "Gospodaru prstenova" snimio je šest filmova.

 | Author: PROMO PROMO

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 12:15 07.Siječanj 2018.

    što uopće reći o kulturnim dometima, kada nam je tolkienova trilogija "najpoznatije djelo na svijetu", a na drugom mjestu je saga o harry potteru? svemu tome treba dodati da su dozlaboga bljutavi "mali princ", iz "tisuću i jedna noć" prepisani ... prikaži još!i "alkemičar" i koliko toliko samostalni i uspješni let "galeba jonathana livingstona", svaka po nekoliko desetaka stranica, jedine tri knjige koje su pročitali oni načitaniji hrvati. :-))