Kultura
144 prikaza

Svečano otvorena izložba Gradovi u tijeku

Izložba Gradovi u tijeku
1/22
Tanja Draškić Savić
Izložbom je predstavljen vizualni identitet, tema i program obljetničkog 25. Sa(n)jam knjige u Istri

U utorak, 5. studenog u 20 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell'Istria, Sa(n)jam knjige u Istri je svečanim otvorenjem izložbe Gradovi u tijeku predstavio vizualni identitet i istoimenu temu ovogodišnjeg obljetničkog 25. Sajma, koji će se održati od 5. do 15. prosinca u Domu hrvatskih branitelja u Puli.

Izložba je vizualni odgovor na postavljenu sajamsku temu i produkt je istraživanja ovogodišnjeg vizualnog identiteta. Naizgled jednostavnom grafičkom intervencijom – ekstenzijom piksela, na više od dvadeset različitih fotografskih motiva eksterijera i interijera Pule sa starih razglednica, promišlja tijekove grada u konstantnom ispreplitanju njezine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Sukladno temi, Sajam se za svoju obljetnicu, više nego ikad prije, osvrće vlastitom gradu, poručujući da su svi gradovi ovog svijeta – gradovi u tijeku. Pula je za Sajam otpočetka početni grad – grad koji se unazad razvija u fotografsko sjećanje, memoriju iz koje dolazi. Fotografski motivi kao artefakti, ostavština i historijska vrijednost ili pomaknuta memorija otvaraju prostor mnogostrukih imaginarijuma o percepciji i doživljaju grada.

Izložba Gradovi u tijeku | Author: Tanja Draškić Savić Tanja Draškić Savić

Autori izložbe su dugogodišnji art direktor Sajma Mauricio Ferlin, dizajnerice kolektiva Oaza Tina Ivezić i Maja Kolar, te povjesničarka umjetnosti Leonida Kovač, koja je (kon)tekstualizirala dizajnerski rad i njihovo istraživanje.

Na svečanom otvorenju, uz direktoricu pulskog Sajma Magdalenu Vodopiju i koautora izložbe Mauricija Ferlina, pred mnogobrojnom publikom govorio je ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, koji se zahvalio Sajmu na dugogodišnjoj, uvijek uspješnoj i prijateljskoj suradnji, kao i Alekseju Orelu na korištenju fotografija iz ostavštine Alojza Orela. Otvorenju je nazočio i pročelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica koji je izložbu proglasio otvorenom.

Izložba Gradovi u tijeku | Author: Tanja Draškić Savić Tanja Draškić Savić

Magdalena Vodopija naglasila je da je autorski tim ovom izložbom uobličio i nadogradio ideju ovogodišnjeg Sajma posvećenog Puli. Pozvala je publiku i medije da posjete web-stranicu Sajma, na kojoj je od danas dostupan detaljan raspored programa, u kojem, pored značajnih inozemnih imena, sudjeluje literarna, umjetnička i intelektualna snaga Pule, autori poput Andree Matoševića, Miroslava Bertoše, Tamare Obrovac, Igora Zirojevića, Alena i Nenada Sinkauza, Amira Alagića, zaključno s pulskom premijerom filma Tusta.

Izložba Gradovi u tijeku | Author: Tanja Draškić Savić Tanja Draškić Savić

Mauricio Ferlin, jedan od koautora izložbe zahvalio je autorskom timu, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre te Gordani Milaković i Lani Skuljan Bilić uz čiju su stručnu pomoć selektirani fotografski motivi iz fundusa Zbirke starih razglednica te Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Istaknuo je da je izložba nastala u procesu realizacije vizualnog identiteta Sajma i da se u razvučenom horizontalnom pikselu otvara svojevrsna nada u čvršće povezivanje (društvene) zajednice te mogućnost da se na čudesniji način doživi Pula.

Izložba je postavljena u Posjetiteljskom centru Herman Potočnik Noordung Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i bit će otvorena do 15. prosinca zaključno sa zadnjim danom 25. Sajma.

U realizaciji izložbe sudjelovao je Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell'Istria, Istarska županija-Regione Istriana i Grad Pula-Pola.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:18 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site