Kultura
414 prikaza

Trud im se isplatio - dobili 10 milijuna kuna

Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, Anera Stopfer, Irena Kregar-Šegota, Ivan Šarar, Slaven Tolj sjede: Vojko Obersnel, Iva Grego, Dražen Nikolić
1/3
express
Odluka o dodjeli nagrade vrijedne 1,5 milijuna eura donesena je u Galwayu nakon sastanka i trećeg monitoringa nad provedbom projekta Rijeka 2020

Nagradu Melina Mercouri, nazvanu po grčkoj ministrici kulture koja se smatra najzaslužnijom za utemeljenje projekta Europske prijestolnice kulture, Rijeka je osvojila prema preporuci stručnog panela Europske komisije koji procjenjuje ozbiljnost i uspješnost provedbe projekta.

Odluka o dodjeli nagrade vrijedne 1,5 milijuna eura donesena je u Galwayu nakon sastanka i trećeg monitoringa nad provedbom projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Predstavljanje projekta i programa koji se priprema za 2020. godinu riječki je tim održao danas u popodnevnim satima pred deseteročlanom stručnom komisijom koja prati provedbu projekta te predstavnicima Europske komisije.

Jonathan Franzen NAJVEĆI PISAC Kultura Slavni pisac priznao poraz - uništile su ga društvene mreže

Uslijedio je dvosatni razgovor u kojem su na pitanja stručnog panela odgovarali predstavnici riječkog tima. Isti je proces tijekom jutra prošao i Galway koji također, kao i Rijeka, nosi titulu Europske prijestolnice kulture 2020.

Nakon ovih predstavljanja i ukupne upoznatosti s dosadašnjom provedbom projekata Rijeke i Galwaya, samostalno je zasjedao stručni panel te donio odluku i preporuku o dodjeli nagrade Melina Mercouri, vrijedne 1,5 milijuna eura.

Riječ je o vrijednoj financijskoj nagradi, koja nosi i poruku o uspjehu u dosadašnjem radu na razvoju projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Ova nagrada za Rijeku znači da je zadovoljila sve visoko postavljene kriterije od strane stručnog panela i da je ozbiljnim vođenjem projekta do godine nošenja titule EPK ostvarila sve zadatke koji su pred nju postavljani.

Nagrada predstavlja ukupno priznanje ne samo užem riječkom timu koji je jučer uspješno predstavio napredak projekta, nego i svim uključenim partnerima, ustanovama, udrugama, institucijama i pojedincima, građanima koji u projektu intenzivno sudjeluju i čine ovu nagradu zajedničkim uspjehom.

Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, Anera Stopfer, Irena Kregar-Šegota, Ivan Šarar, Slaven Tolj sjede: Vojko Obersnel, Iva Grego, Dražen Nikolić | Author: express express

Melina Mercouri, po kojoj je nagrada dobila ime, davne se 1985. godine zalagala za bolje međusobno poznavanje europskih građana, za razmjenu i razgovore o kulturi. Razumijevajući Europu mjestom zajedničke kulturne prošlosti, ali i budućnosti, Melina Mercouri tvrdila je da čitava Europa treba biti ujedinjena te da kultura nosi najsnažniji potencijal za mir.

S tim je vrijednostima utemeljen projekt Europske prijestolnice kulture koji povezuje europske građane i osvještava činjenicu zajedničke pripadnosti europskom kulturnom krugu.

A s istim je vrijednostima na umu riječki tim danas u Galwayu predstavljao projekt Europske prijestolnice kulture koji se u Rijeci priprema već tri godine i koji će se bogatim kulturno-umjetničkim programom realizirati tijekom 2020. godine.

U Galwayu su pred stručnim panelom u predstavljanju projekta i njegova dosadašnjeg napretka sudjelovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, direktorica tvrtke Rijeka 2020 osnovane za provedbu projekta Emina Višnić, umjetnički direktor projekta Slaven Tolj, direktorica partnerstava i komunikacija u Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota, direktorica općih poslova u projektu Iva Grego te savjetnik za upravljanje brendom Dražen Nikolić.

U Galwayu je također bila prisutna i predstavnica Ministarstva kulture Republike Hrvatske Anera Stopfer.

Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, Anera Stopfer, Irena Kregar-Šegota, Ivan Šarar, Slaven Tolj sjede: Vojko Obersnel, Iva Grego, Dražen Nikolić | Author: express express

Osim samog kulturno-umjetničkog programa za 2020. posebno su u predstavljanju i razgovorima istaknute teme nasljeđa projekta. Ono ostaje kao trajna vrijednost prisutno u objektima kulture koji se obnavljaju i grade u Rijeci, ali i u potaknutim aktivnostima građana koji su snažno uključeni u projekt na više načina, između ostaloga i kroz bogat program edukacija.

Taj je program opsežno provođen u proteklom razdoblju i predstavlja trajnu vrijednost u usvojenim znanjima i vještinama koje su temelj za buduće uspješne kulturne produkcije u Rijeci. Ove su teme sagledavane i u kontekstu buduće strategije odnosno strateških smjernica za daljnji razvoj kulture u Rijeci.

Fotografije Ive Gregurevića s predstava HNK feljton Kultura "Divili smo mu se kao partizanu, ustaši i kriminalcu"

Naime, Europska komisija projektom Europske prijestolnice kulture želi utjecati na ugradnju kulture u dugoročni razvitak gradova zbog čega su teme o nasljeđu EPK projekta izuzetno važne. Rijeka po ovom pitanju ima vrijedne rezultate što je na susretima u Galwayu i prepoznato.

U prvim izjavama koje stižu iz Galwaya gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poručuje da se osjeća izuzetno ponosnim i da nagradu koju je Rijeka osvojila smatra velikim uspjehom.

"To je dokaz da svi na ovom projektu rade sa srcem i s visokom dozom profesionalnosti. Cijelom timu, svim uključenim institucijama, ustanovama, udrugama, ali i svim građanima koji su uključeni u projekt čestitam na osvajanju nagrade. Ovo je naše zajedničko priznanje“, poručio je Obersnel iz Galwaya.

Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020, Anera Stopfer, Irena Kregar-Šegota, Ivan Šarar, Slaven Tolj sjede: Vojko Obersnel, Iva Grego, Dražen Nikolić | Author: express express

Direktorica tvrtke Rijeka 2020, osnovane za provedbu projekta Europske prijestolnice kulture, Emina Višnić ističe da je nagrada Melina Mercouri velika i važna financijska potvrda da se projekt uspješno vodi i razvija. Ali i više od toga.

"Ova je nagrada na simboličkoj razini potvrda da je Rijeka i da je Hrvatska usklađena s europskim kulturnim vrijednostima, da nosimo i pronosimo vrijednosti europskog kulturnog kruga, da u njega ovim projektom upisujemo nove poruke za budućnost i da mu uistinu pripadamo kao građani Europe“ – ističe Emina Višnić.

Marko Nikolić Marko Nikolić Kultura Skromni Giga Popadić: Oprostio je svojim otmičarima

Dio riječkog EPK tima u Rijeku se iz Galwaya vraća već sutra u poslijepodnevnim satima, dok gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i direktorica partnerstava i komunikacija Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota iz Galwaya odlaze za Pariz gdje se već u četvrtak u Hrvatskoj ambasadi u Parizu održava predstavljanje projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture i programa za 2020. pred francuskim novinarima.

Domaćini riječkoj delegaciji i francuskim novinarima u Parizu su ambasador Republike Hrvatske u Francuskoj Filip Vučak te direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Parizu Danijela Mihalić Đurica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:09 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site