Kultura
178 prikaza

U Rovinju otvoreni Peti dani književnika Mirka Kovača

Dani Mirka Kovača
Duško Marušić/Pixsell
Manifestacija okuplja domaće i međunarodne stručnjake, književnike te filmske djelatnike

U rovinjskom kinu Gandusio u četvrtak navečer otvoreni su Peti dani Mirka Kovača, hrvatskog, srpskog i crnogorskog književnika te autora više romana koji je od početka devedesetih pa sve do smrti 2013. godine živio u Rovinju.

Nakon uvodnih pozdravnih govora "Pete dane Mirka Kovača" svečano je otvorio Seid Serdarević, direktor projekta:

Skopje Intervju Kultura "Makedonsko pitanje moglo bi dovesti do svjetskog rata"

"Pet godina je prošlo od kada je Mirko otišao i to je prošlo brzo. Dane Mirka Kovača smo ustanovili već godinu dana nakon smrti, a ove godine je i osamdeseta obljetnica rođenja Mirka Kovača i to je posebna godina po mnogočemu. Ove godine smo organizirali malu retrospektivu filma koju su Mirko i Lordan Zafranović radili zajedno, što predstavlja mali homage tome radu. Gledatelji imaju prilike pogledati treći dio ratne trilogije 'Večernja zvona', a to je najknjiževniji film Lordana Zafranovića i Mirka Kovača jer je nastao po samom romanu. Za petak je predviđen simpozijski dio nakon čega će se radovi objaviti u malom zborniku", kazao je Serdarević uoči početka filma.

Manifestacija je posvećena velikom piscu jugoslavenskog prostora, Mirku Kovaču, a okuplja domaće i međunarodne stručnjake, književnike te filmske djelatnike kako bi na primjeren način sačuvala književna i filmska ostavština Mirka Kovača.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.