Kultura
399 prikaza

Uskoro se dodjeljuje još jedna nagrada "Fric"

Dodjela nagrade Fric
1/6
Marko Lukunić (PIXSELL)
Pozivaju se autori i nakladnici da pošalju svoja djela te na taj način uđu u konkurenciju za književnu nagradu "Fric

Nagrada Fric dodjeljuje se godišnje za knjigu fikcijske proze napisanu na hrvatskom, bosansko-hercegovačkom, srpskom ili crnogorskom jeziku premijerno objavljenoj u Hrvatskoj u razdoblju 1.7.2017. pa do 30.6.2018. godine.

U konkurenciju ulaze svi romani, zbirke pripovijedaka ili novela, svi neprevedeni premijerno objavljeni naslovi u izbornom razdoblju, a ne ulaze ponovljena izdanja ili ona kojih je većinski dio već objavljen.

Žiri koji će se baviti analizom i ocjenjivanjem su Biljana Romić (predsjednica), Igor Vikić, Hana Jušić, Dubravko Lepušić, Hrvoje Klasić i Boris Rašeta. Oni će odabrati 13 knjiga u uži izbor i njihove naslove objaviti do Interlibera (početak studenog). Šest naslova užeg izbora biti će proglašeno nakon Interlibera, a prije 1. 12. 2018. godine.

Dobitnik ili dobitnica Nagrade Fric, koja uključuje i financijski dio, svotu od 75.000 kuna (bruto), bit će proglašen i Nagrada dodijeljena tijekom prosinca 2018. godine. Nagrada može biti podijeljena između više dobitnika.

Nagrada Fric | Author: express express
Zadnji rok za slanje (sedam primjeraka) knjiga je 1. 9. 2018., a pravovremenost se ustanovljava po datumu na poštanskom pečatu.

Nagrada je ime dobila po nadimku Miroslava Krleže, a ležerno oslovljavanje nadimkom Fric podrazumijeva poštovanje i odmak od idolopoklonstva. Osim prestiža i 75.000 kuna bruto, kao nagrada dodjeljuje se i statua u formi žiroskopa, jer je to ono što je Krleža bio, i ostao, za društvo.

"Bio je žiroskop, korigirao i usmjeravao, uvijek ispravan, to mi je palo na pamet kao metafora za Krležu. Nema autora koji ne bi volio dobiti priznanje da je žiroskop svojeg vremena", kaže Kruno Lokotar, koordinator žirija.

Nagradu dodjeljuju tjednik Express i sponzor Barcaffe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.