Kultura
2702 prikaza

Uništio legendarne grafite i dobio kaznu od 6,7 milijuna dolara

5Pointz
1/11
Ezmosis
Sudska presuda je presedan koji prepoznaje grafite kao umjetnost s materijalnom vrijednošću

Nakon što je uništio radove 21 umjetnika Gerald Wolkoff sada im mora isplatiti odštetu u iznosu od 6,7 milijuna dolara. Naime, prije nekoliko godina Wolkoff, vlasnik zgrade koja je postala meka svih umjetnika New Yorka, prebrisao je 45 radova, grafita, kojima su umjetnici oslikali zgradu ovog skladišta. Bilo je to 2013. godine.

Procijenjeno je tako da će za svako djelo biti plaćeno po 150.000 dolara, što je i maksimalni iznos za uništenje ovih umjetničkih dijela. Iako njihov umjetnički rad neće moći vratiti pozamašna odšteta, presuda se smatra velikom pobjedom u nastojanju uličnih umjetnika da legaliziraju i zaštite svoj rad.

Godinama je Wolkoff iznajmljivao zgradu umjetnicima i dozvoljavao im da oslikavaju pročelje zgrade. Ubrzo je zgrada postala najvećom kolekcijom umjetnosti grafita i prava umjetnička i turistička atrakcija.

5Pointz | Author: P.Lindgren P.Lindgren

No vlasnik je promijenio svoje planove i na toj lokaciji odlučio izgraditi luksuzne stanove. Pozivajući se na zakon 'Visual Artists Rights Act' koji štiti ugledne umjetničke radove, umjetnici su krenuli u borbu protiv njegovog plana. No vlasnik je radove uništio prije presude suda.

"Prije odluke suda, Wolkoff je obojao i uništio gotovo sve umjetničke radove. Na ovaj nemaran način radovi su prebrisani i sada se naziru ispod slojeva bijele boje. Sada grupu 5Pointz, tužitelje, svakodnevno podsjećaju na ono što se dogodilo", naglasio je sudac Frederic Block.

Događaj je šokirao cijelu umjetničku zajednicu New Yorka. Borba protiv uništenja njihovih radova započela je još 2015. godine kada su umjetnici tužili Wolkoffa i zatražili odštetu zbog 'strašnih gubitaka' koji su nastali zbog uništenja njihovih murala. U studenom prošle godine sudac je donio presudu koja je podržala mišljenje umjetnika, no tada nije donesena odluka o veličini novčane odštete. Takva odluka uslijedila je ove godine.

Grafiti Lonac Poklopac Street art maheri Life Kraljevi grafita: Nema lošeg zida, ali ima loših ideja

Ističe se kako je ova odluka presedan koji prepoznaje grafite kao umjetnost s materijalnom vrijednošću, a sva dragocjena umjetnost koja je zaštićena zakonom mora biti sačuvana a ne uništena.

"Zgrada 5Pointz postala je velika i tradicionalna turistička lokacija pa je umjetnicima trebalo biti dozvoljeno da se s njom, tj. sa svojim radovima, oproste tijekom deset mjeseci. Bila bi to divna počast svim umjetnicima koji ju bez sumnje zaslužuju", naglašava sudac Block.

"Ova sudska presuda nije samo pobjeda umjetnika čija su djela uništena već je to pobjeda svih umjetnika u zemlji", rekao je odvjetnik grupe 5Pointz Eric Baum. Dodao je kako su grafiti ovime prepoznati i potvrđeni kao umjetničko djelo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:44 19.Veljača 2018.

    8 miljuna dolara tko će to platiti hahaha