Kultura
1980 prikaza

"Zombiji na setu su žderali šunku natopljenu octom!"

Walking Dead
AMC
Katelyn Nacon opisuje što su sve glumci trenirali za postati majstori za oružje i štošta drugo

Sedma sezona "Živih mrtvaca" među glumcima iz prve postave dugogodišnje zombi apokalipse odnijela je dvije žrtve i nije bio rijedak slučaj da su se fanovi znali naći na rubu suza. Ako već ne i ranije, onda svakako onda kad je Negan bejzbol palicom raskolio lubanju Glennu. Osim njega stradao je i Abraham, no on barem nije bio od početka serije za razliku od Glenna.

Iz ovih razloga već prošle godine bilo je vrlo izvjesno da serija, čija se osma sezona na Foxovom kanalu u Hrvatskoj prikazuje od listopada, sada u prvu glumačku ekipu mora "promovirati" neke nove ljude. Steven Ogg kao Simon, Pollyana McIntosh kao Jadis i 18-godišnja Katelyn Nacon kao Enid potpisali su proljetos nove ugovore koji znače veću minutažu za njihove likove koje redatelji namjeravaju dalje razvijati.

Walking Dead | Author: AMC AMC

Katelyn Nacon na zapadnoj obali SAD-a zatekli smo relativno rano ujutro po tamošnjem vremenu, ali dovoljno budnu da odgovara na pitanja poput onih jesu li svi ti glumci koji su prvo na maštovite načine tamanili zombije, a sada u četiri klana ratuju međusobno, morali proći kroz treninge korištenja oružja?

"Pojedini glumci doista su prolazili posebne treninge kako bi na setu s oružjem izgledali prirodno. Svaki lik koji se bori posjeduje vještine nekog oružja, tako i Enid, koja je vješta s noževima. Meni su tako pokazivali kako se točno bacaju noževi. I to detaljno", objasnila je Nacon.

Andrew Lincoln, glavni glumac serije koji glumi bivšeg šerifa Ricka Grimesa, a koji je u postapokaliptičnom svijetu živih mrtvaca vođa klana Alexandria, prije nekoliko godina otkrio je u intervjuu kad je pričao s nama da su posebne vježbe imali i glumci u ulozi zombija, njih 140. Rekli su im da trebaju hodati kao da su izbauljali iz birca u tri sata ujutro nakon žestoke pijanke.

Walking Dead MATEMATIČKI MODEL Life Fizičari izračunali: Zombiji bi nas pobijedili za 100 dana

"Imali su i vježbu naziva 'ubijte snimatelja', u kojoj bi po njih 15-ak nahrupilo na njega, a on bi im zalupio vratima pred nosom. Režali su i grebali po njima u želji da dođu do nesretnika i raskomadaju ga", kazao je. Otkrio je i to da je "ljudsko meso" koje su zombiji žderali, bilo kuhana šunka natopljena octom, da je sve skupa bilo tako uvjerljivo brutalno čak i njima samima, da nakon snimanja nitko nije bio kadar jesti meso. Na taj način neki Lincolnovi kolege postali su vegetarijanci.

Teške emotivne trenutke natuknula je da povremeno prolazi i Nacon. "Na snimanju se moram uživjeti u emocionalna stanja iz kojih mi se poslije nije uvijek lako čupati, što nije uvijek baš jednostavno", rekla je. U to spadaju i trenuci poput onoga kad Glenn u šestoj sezoni objašnjava Enid: "Tako gubiš neke drage ljude čak i nakon što su već otišli." Jedino što joj pada teže od toga su vrućina i vlaga jer sve snimaju u Georgiji.

"Znate, često mi padne na pamet kako bi bilo doista živjeti u takvom svijetu ubijanja u kojem si ne možeš pomoći skoro ničime od onoga što imamo sada u civiliziranom svijetu", rekla je. Zapravo kao da se u razgovoru s tim ljudima može napipati skoro pa sindrom sudjelovanja u takvoj seriji. Zašto bi, uopće, netko pratio sagu o zombijima-žderačima ljudskog mesa, potom o propasti civilizacije i "ratu svih protiv svih" među preživjelim ljudima?

Katelyn Nacon u seriji "Walking Dead" | Author: YouTube YouTube
To je, također prije nekog vremena, objasnio jedan od izvršnih redatelja Robert Kirkman. "Globalni terorizam, ekonomska kriza, globalno zatopljenje... Ljudi su u strahu, osjećaju se nesigurno i onda kada dođu kući i gledaju ekipu koja u propalom svijetu bježi od zombija, pomisle: 'A dobro, uvijek može biti i puno gore.'" Serija je već nakon prvih sezona postala najgledanijom u povijesti kabelske televizije. U četvrtoj sezoni potukla je briljantni "Breaking Bad" čiji je finale pratilo 10 milijuna ljudi.

Prvu epizodu u premijernom prikazivanju u SAD-u gledalo je 11,5 milijuna ljudi, što je s kasnijim epizodama malo opalo. Na društvenim mrežama okupila je desetke milijuna obožavatelja iz cijelog svijeta. U Atlanti se organiziraju turistički obilasci mjesta na kojima se serija snimala ili se snima. S vodičem maskiranim u zombija, ako je tko i sumnjao. Sveučilište Irvine je čak uvelo sveučilišni kolegij "Društvo, znanost, preživljavanje: Poduke iz AMC-eve serije 'The Walking Dead'".

Walking Dead Živi mrtvaci Kultura Zbog Walking Deada svi su zavoljeli horde zombija gladnih ljudskog mesa

I nije riječ o trivijalnom sadržaju; tamo se obrađuje dinamika stanovništva, širenje zaraze, prehranjivanje nakon raspada civilizacije. Što se tiče Nacon, zanimljivo je da bi ova djevojka, da se u dobi od 13 godine nije zakačila za glumu, najvjerojatnije izrasla u baletnu plesačicu.

"Kao mala sam stalno pjevala, plesala, glumila, ispucavala neku energiju. Imala sam tri godine kad me je majka odvela na baletni trening. Svidjelo mi se i ostala sam 10 godina. To mi koristi i danas, pri ispravnom držanju, kretanju na setu...", pričala nam je. Mada... vjerojatno ipak u nekim drugim ulogama, a ne u "Živim mrtvacima".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.