Kultura
1789 prikaza

Zbog jednog sitnog propusta dobili smo čitav novi žanr

Isječak iz filma Noć živih mrtvaca
Themoviedb.org
Brojne serije i filmovi nastali su na temeljima popularnog filmskog serijala, a sve zbog jedne sitne pogreške

Kreator žanra zombi filmova George A. Romero preminuo je u nedjelju u 77. godini od posljedica raka pluća u bolnici u Torontu, a 'Noć živih mrtvaca' te brojni nastavci tog filmskog klasika ostavili su trajan utjecaj u industriji horora, piše Reuters.

Romero je 1968. napisao i režirao klasik 'Noć živih mrtvaca' u kojem, ukratko, 'živi mrtvaci' napadaju ljude u želji da ih pojedu, a nakon njega uslijedili su i nastavci, kao što je 'Zora živih mrtvaca' iz 1978. godine. 

Romera, koji je rođen u Bronxu u New Yorku, privukle su priče o čudovištima koja su bliska ljudima koje teroriziraju, kazao je njegov poslovni partner Peter Grunwald, koji je i obavijestio javnost da je Romero preminuo.

"To nisu luda, fantastična čudovišta, već naši susjedi, rođaci i prijatelji. Time su i strašnija od velikih znanstveno-fantastičnih čudovišta", kaže Grunwald. 

George Romero | Author: Wikipedia Wikipedia

Smatra da je Romero utjecao na cijelu generaciju filmskih stvaratelja kao što su Quentin Tarantino, Guillermo del Toro, Robert Rodriguez te Wes Craven u kasnijoj fazi stvaralaštva.

Romero je posjedovao malu produkcijsku kuću u trenutku kada je uspio uvjeriti još devet osoba da ulože manje svote novca u financiranje 'Noći živih mrtvaca', podsjeća Grunwald.

Originalni naslov 'Noć žderača mesa' promijenio je distributer filma Walter Reade. Nakon te promjene film nečijim propustom nije dobio oznaku zaštite autorskih prava, čime je došao u zonu javne upotrebe i svatko ga je mogao distribuirati besplatno, piše Reuters.

Romero je 2016. godine izjavio za New York Times da je to 'održalo film na životu' te da ga je zato vidjelo mnogo više ljudi.

Napravljen za oko 114 tisuća dolara, crno-bijeli film zaradio je širom svijeta oko 30 milijuna dolara, prema podacima internetske stranice IMDb.com, posvećene kinematografiji, televiziji te drugim oblicima svijeta zabave. Prema istom izvoru, 'Zora živih mrtvaca' zaradila je 55 milijuna dolara. 

"Komercijalni uspjeh omogućio mu je da stvara filmove pod vlastitim uvjetima", kaže Grunwald.

Ostali nastavci uključivali su 'Dan živih mrtvaca' (1985. godina). 'Zemlju živih mrtvaca' (2005.), 'Dnevnik živih mrtvaca' (2007.) te 'Preživljavanje živih mrtvaca' (2009.).  

Također je 1978. godine režirao vampirski film 'Martin', a 1982. godine sa Stephenom Kingom surađivao je na filmu 'Creepshow', dok je 1993. režirao i film 'The Dark Half' koji se temeljio na Kingovom romanu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.