Life
166361 prikaza

10 predmeta koje znanost ne može objasniti

Ukleti predmeti diljem svijeta
Imgarcade
Ove predmete je teško opisati bilo kako drugačije nego uklete - sve u njihovoj blizini pogodila je nesreća, bolest, smrt...

Čak i ako ne vjerujete u prokletstva, postoji doista impresivna lista paranormalnih artefakata diljem svijeta za koja se doista čini da donose nesreću, bolest i smrt gdje god se pojave. Većina tih predmeta imaju vrlo dugačku i zastrašujuću povijest. Od povijesnih lokacija do poznatog dragog kamenja, ove je predmete doista teško opisati bilo kako drugačije nego proklete - a čak ni znanost nema objašnjenja za njih.

1. Nesretna mumija

Nesretna mumija iz Egipta | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Ove drvene ploče datiraju iz vremena 950. godine prije Krista, a pronađene su u Egiptu. Riječ je o poklopcima za lijes, a slavu su stekli po vjerovanju koje ih prati - a to je da su ukleti. Sva četvorica britanskih putnika koji su lijes prevezli do Velike Britanije su umrli nedugo nakon što su došlo kući, i to iz posve nepovezanih uzroka. Kada je jedna od sestri četvorice muškarca naslijedila te poklopce, iskusila je čitav niz tragedija - umrlo joj je dijete, kućna pomoćnica je poludjela... 

Nakon toga je darovala predmet Britanskom muzeju. Iako za to ne postoje konkretni dokazi, navodno su se poklopci "nesretne mumije" nalazili i na Titanicu te su doprinijeli njegovom potonuću.

2. Slika "Uplakani dječak"

Ukleti predmeti diljem svijeta | Author: Imgarcade Imgarcade

Mali dječak plače zato što je zao. Priča govori kako je ova slika visjela na zidu doma koji je izgorio u požaru 1985. Iako je izgorio do temelja, jedina stvar koja se spasila od vatre je upravo ova slika. No, novi su vlasnici slike 1988. također gledali kako je slika uništila i njihov dom - također u požaru. Ponovno, uplakani je dječak preživio. 

Ono što je još strašnije je da postoji oko desetak printeva te fotografije, kao i brojne zabilježene tragedije koje se vezuju za njih.

3. Robert

Ukleti predmeti diljem svijeta | Author: Mdenisecostello Mdenisecostello

Ovo je Robert, najpoznatija lutka na Floridi. Prema legendi koja se vezuje za nju, obitelj Otto dobila je lutku 1898. od sluškinje koju je obitelj zlostavljala. Ona je prakticirala vudu, a lutka je bila oličenje mračnih sila. Mlađi sin obitelji cijeli je život bio opsjednut s lutkom te ju je krivio za razne loše događaje, a rekao je kako je Robert jednom prilikom razbacao njegovu sobu i potrgao sve vrijednosti. Lutka je navodno bila u zaključanoj sobi, pa drugog logičnog objašnjenja nije bilo.

Kad je dom obitelj Otto kupljen, novi su stanari pronašli Roberta na tavanu, a uzela ju je 10-godišnja djevojčica. Do danas, ona tvrdi kako ju je lutka napadala i mučila. Robert se danas nalazi u muzeju gdje se i dalje navodno "ponaša zlo". Zaposlenici muzeja tvrde kako se lutka miče, a navodno čak i za slikanje lutke treba samog Roberta tražiti dopuštenje, inače će on baciti kletvu i na njih.

4. Blago Croesus

Ukleti predmeti diljem svijeta | Author: Sevgiforum Sevgiforum

Poznato još kao i blago iz Lidijske riznice, vrijednosti u zapadnom azijskom carstvu, nestalo je u 7. i 6. stoljeću prije Krista, Kolekcija je pripadala kralju Krezu, a ponovno je otkrivena 1965. kad su mještani opljačkali oko 150 artefakata. Većina od njih pretrpjeli su osobne tragedije vrlo brzo nakon pljačke - umirali su od čudnovatih bolesti, izvršavali samoubojstva...

5. Stolica smrti

Ukleti predmeti diljem svijeta | Author: Soapboxcorner/Blogspot Soapboxcorner/Blogspot

Thomas Busby je 1702. osuđen na smrt vješanjem zbog ubojstva svog punca. Njegova je posljednja želja bila da se zaustavi u pubu koji je često posjećivao s prijateljima i popije pivo. kad je ušao u pub i sjeo, proklinjao je svijet, društvo, pravdu, zakone i sve ljude. Rekao je kako će svatko tko sjedne u njegovu stolicu nakon što njega ne bude, brzo umrijeti.

Priča je brzo prešla u legendu, osobito kad je u njoj jedan stariji muškarac doživio srčani udar, a drugi koji je sjedio na njoj nije se vratio iz Drugog svjetskog rata. Postoji još puno takvih navodnih slučajeva, ali i bizaran događaj smrti čistačice koja je čistila pub, spotaknula se i pala u nju, a ubrzo je umrla. Lokalni muzej tražio je u posjed tu stolicu i sada ona visi na zidu, kako bi bili sigurni da nikom drugom neće prouzročiti nesreću.

6. Porsche smrti Jamesa Deana

Ukleti predmeti diljem svijeta | Author: Patrasevents Patrasevents

Slavni je buntovnik i glumac poginuo u fatalnoj prometnoj nesreći 30. rujna 1955. Imao je samo 24 godine tada i vozio je novi Porsche Spyder kojeg je od milja zvao "mali gad". Po mnogima je, nakon nesreće, postalo očigledno da je automobil uklet. Ubrzo nakon nesreće našao se na popravku, kada je pao i slomio nogu mehaničaru. Kad su se prodavali dijelovi auta različitim kupcima, tragedija je pogodila svakog od njih.

Prijenos, motor, pa čak i gume koji su stavljeni na druge automobile koji su vrlo brzo bili uključeni u smrtonosne nesreće. Kamion koji je prevozio šasiju s Deanovog automobila također je doživio fatalnu nesreću - a to je bilo posljednje od malog gada.

7. Dijamant Koh-i-Noor

Ukleti predmeti diljem svijeta | Author: Cufflink Catholic/Wordpress Cufflink Catholic/Wordpress

Blago koje krasi britansku krunu jedan je od najpoznatijih ukletih predmeta na svijetu, Koh-i-Noor dijamant. Jedan od krunskih dragulja - no dok je god u vlasništvu žena, on ne čini štetu ni ne izaziva nesreće. Dijamant ima 186 karata, a ime mu znači planina svjetlosti. Nakon vađenja 1100. godine navodno je svim svojim muškim vlasnicima izazvao tragedije - čim bi došli u njegov posjed, brzo su gubili prijestolje, ali i život. Na kraju je dan kraljici Viktoriji, baki današnje kraljice Elizabete.

8. Annabelle

Ukleti predmeti diljem svijeta | Author: Gollumpus/Blogspot Gollumpus/Blogspot

Prava Anabelle je krpena lutka kupljena za studenticu Donnu. Donna je brzo uočila kako se lutka pojavljuje u različitim pozama i na mjestima gdje ju nije ostavila, kao da se sama kreće i živi. Donna je počela pronalaziti poruke poput "pomozi nam" uz nju, pa čak i tragove krvi na lutki. Lou, dečko Donnine cimerice, nije volio lutku - a ona ga je navodno i napala jedne noći. Neobjašnjive bolesti, padovi, zvukovi i opsjedanja vezuju se uz Anabelle, a danas je ona vlasništvo jednog muzeja okultnih stvari.

9. Božica smrti

Ukleti predmeti diljem svijeta | Author: PIO PIO

Žena iz Lemba je pronađena u tom ciparskom gradu, a datira iz 3500. godine prije Krista. Arheolozi vjeruju da je bila korištena kao kip i simbol plodnosti. Sada je ona poznata kao božica smrti zbog kaosa koji stvara. U roko od šest godina uzimanja kipa u posjedi, obitelj Lord Elphonta koji ju je kupio iskusila je veliku tragediju - umrlo je čak sedam članova obitelji.

Drugom vlasniku, Ivoru Menucciju, pomrla je cijela obitelj u roku od četiri godine nakon nabavljanja kipa. Kasnije je kip pripao sir Alanu Biverbooku, a ubrzo su umrli on, njegova žena i dvije kćeri, dok su dva sina preživjela. Oni su donirali kip Royal Scottish muzeju. U roku od godine dana nakon što je kip završio tamo, umro je kustos, a božica se još uvijek nalazi tamo - na sigurnom, iza stakla.

10. Ljubičasti Delhi safir

Ukleti predmeti diljem svijeta | Author: The Curiosity Shop Blog/Wordpress The Curiosity Shop Blog/Wordpress

Veliki je dragulj navodno ukraden iz hrama 1857. te je završio u rukama pukovnika Ferrisa. Njegova je obitelj ubrzo završila u financijskim problemima, a pogodile su ih i zdravstvene boljke. Obitelj je prodala dragulj prijatelju, koji je vrlo brzo nakon toga izvršio samoubojstvo. Znanstvenik koji ga je naslijedio iskusio je niz nesretnih događaja te ga je pokušao dati prijateljima, no nitko ga nije htio uzeti. Danas se nalazi u Prirodoslovnom muzeju.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • nelson 10:00 22.Siječanj 2018.

  ma auto jimmy deana je bio misterija bio je koban za mnoge

 • Camillo 09:24 22.Siječanj 2018.

  Ovakvu budalaštinu može napisati samo Martina Japec koja ne zna ni minimalne osnove gramatike hrvatskog jezika. Sramotno za onog tko joj dozvoli uopće nešto i pisati.

 • penzic 22:59 21.Siječanj 2018.

  Pročitao sam članak i osjećam se ukleto, toliko da sam jučer umro. Vlasnik mumije se žalio prijatelju: Ostao sam bez posla, kuća mi je izgorjela, auto su mi ukrali, žena me ostavila, sin mi se drogira, maloljetna kći je trudna, ... prikaži još! pas ima buhe, mačka ima šugu. Jedino pozitivno u mojem životu je test krvi na aids.