Life
3977 prikaza

12 prijevara kojima se služe proizvođači hrane

Supermarket
1/7
Thinkstock
Natpisi kao što su 'prirodno', 'bez dodatka šećera', 'bez masnoća' zapravo zavaravaju kupce i navode na krivi put

Ovo je lista od 12 najčešćih natpisa na prehrambenim proizvodima. Vjerojatno u trgovini automatski posegnete za njima, iako se ispod natpisa krije hrana koja ima vrlo malo ili nikakve veze s onim što od te namirnice zapravo očekujete. 

1. Prirodno

Ne dajte se prevariti. 'Prirodno' ne znači da je i zdravo, ali proizvođači neće biti u sukobu sa zakonom sve dok u toj 'prirodnoj' hrani ne nađu umjetne boje, okuse ili 'sintetičke tvari'. Ali zato su ovo 'prirodno' otvara mnoge mogućnosti. 

Na primjer, tako označena hrana može sadržavati konzervanse, ili kao što to rade sa sirovom piletinom, u nju injektirati natrij. Neki 'prirodni' proizvodi imaju visok udio fruktoze, slad kukuruza, a proizvođači će se braniti činjenicom da je od kukuruza, pa je automatski 'zdravo', što nije točno.

2. Cjelovite žitarice

Kada kupujete zdravi kruh i krekere, potražite riječi "cjelovitog zrna" ili "100% cjelovito pšenično zrno". Nije dovoljno ako piše 'cijelo zrno' ili 'napravljeno od cjelovitih žitarica'.

Namirnice za vegane | Author: Heinz Peter Bader/REUTERS/PIXSELL Heinz Peter Bader/REUTERS/PIXSELL

Cijele žitarice (koje uključuju kukuruz, smeđu rižu i zobene pahuljice) imaju više vlakana i drugih hranjivih tvari od onih koji su bili rafinirani, jer taj proces uklanja najzdravije sastojke zrna. 

I ne gledajte samo boju: neki tamniji kruh ili krekeri imaju umjetnu boju karamele i nisu zdraviji od visoko rafiniranog bijelih kruha. 

3. Bez dodatka šećera

Ako ste zabrinuti zbog kalorija i ugljikohidrata (možda zbog toga što imate dijabetes ili ga pokušavate spriječiti), sigurno košaricu punite proizvodima na kojima piše 'bez dodatka šećera'.

Ali namirnice, uključujući voće, mlijeko, žitarice i povrće prirodno sadrže šećer. Pa iako u te proizvode možda i nije dodan šećer još uvijek mogu sadržavati prirodne šećere. I proizvodi 'bez šećera' još uvijek mogu sadržavati dodane sastojke poput maltodekstrina, i ugljikohidrata.

Ugljikohidrati mogu biti jednostavni šećeri ili složeniji škrob. Oni povećavaju šećer u krvi, a 'bez dodatka šećera' ne znači da proizvod nije kaloričan ili bez ugljikohidrata.

4. Bez šećera

To uopće ne znači da proizvod ima manje kalorija nego uobičajena verzija istog proizvoda, dapače -  može imati i više. (Isto tako bi vam proizvođači trebali reći ako proizvod nije niskokaloričan). 

Proizvodi 'bez šećera' imaju manje od 0,5 grama šećera po obroku, ali još uvijek sadrže kalorije i ugljikohidrate iz drugih izvora.

Ti proizvodi često sadrže šećerne alkohole, koji su niži u kalorijama (približno 2 kalorija po gramu, u usporedbi s 4 po gramu šećera), ali usporedite u tom slučaju usporedite oznake da biste vidjeli je li verzija bez šećera bolja od redovite inačice. (Jednostavni šećerni alkoholi su manitol, ksilitol ili sorbitol).

Oprez: Šećerni alkoholi mogu prouzročiti proljev, stoga ne konzumirajte previše.

5. Jača imunitet

Tvrtke mogu koristiti riječi poput 'jača' ili 'podupire imunološki sustav" ako proizvod sadrži određene vitamine, ali se takve riječi ponekad koriste za proizvode kojima se pridaju značenja kakva ne bi trebali imati ili kaka uopće ne zaslužuju.

Općenito, tvrtke ovdje hodaju po tankoj liniji, jer ako počnu koristiti medicinske tvrdnje, onda bi mogli doći pod povećalo agencije za lijekove i medicinske proizvode. 

Limuni iz Hrvatske | Author: Filip Kos/PIXSELL Filip Kos/PIXSELL
Primjerice u SAD-u su kontrole rigorozne i proizvođač vitaminskih bombona Vitamin Airborne je 2008. godine platio kaznu od 23.3 milijuna dolara jer je na omotu pisalo da 'potiče imunološki sustav' pa su kupci bili zavedeni misleći da bomboni sprečavaju prehladu.  

6. Bez masnoća

To je tek lažna oznaka. Kada je otkrivena štetnost zasićenih i trans-masnih kiselina, tržište je bilo preplavljeno proizvodima s natpisom - 'bez masti'. Problem? Ponekad su sadržavali gotovo onoliko kalorija koliko i punomasne verzije.

Pakovanje može bit fat-free, ali zato je prepuno šećera, a istovremeno proizvodi 'bez šećera' mogu biti puni masnoća. 

Uostalom, provjerite naljepnicu na kojoj piše količina kalorija i usporedite one bez masnoća s onima koje imaju masnoće. 

7. 'Light'

Oznaka 'light'  može se naći na raznim proizvodima, ali izraz 'lagano' se ne odnosi na kalorije nego na okus. 

Dakle, okus može biti 'lakši' ili 'light', ali vi od toga nećete biti lakši ni grama. Zato natpis 'light' zbunjuje potrošače koji pod tim podrazumijevaju nutricionističke vrijednosti.

Da bi se nešto smatrao 'laganim' proizvodom, sadržaj masti mora biti 50% manji od iznosa koji se nalazi u sličnim proizvodima.

8. Bez glutena

Gluten je protein koji se nalazi u zrnima poput pšenice ili raži i može prouzročiti prilično velike zdravstvene probleme onima koji imaju celijakiju, odnosno, netoleranciju na gluten.

Razne vrste kruha | Author: Filip Kos/PIXSELL Filip Kos/PIXSELL
Proizvodi bez glutena sve se češće mogu naći na policama trgovina, što je super za one koji imaju celijakiju, ali je potpuno beskorisno onima koji to nemaju. Zapravo, cjelovite žitarice bez glutena mogu imati manje vlakana od redovite inačice.

Osim ako nemate metaboličke probleme, proizvodi bez glutena ne pomažu vam da izgubite težinu i nisu nužno dobri za ljude koji ne pate od celijakije, ali budući da je moderno, takvi se natpisi ističu na paketima iako su važni samo onima koji imaju problem s glutenom.


9. Bez kolesterola

Bez kolesterola ne znači, doslovno, nikakav kolesterol. Proizvodi bez kolesterola moraju sadržavati manje od 2 mg po porciji, dok proizvodi s niskim kolesterolom sadrže 20 mg ili manje po obroku. Hrana koja kaže "smanjena" ili "manje kolesterola" mora imati najmanje 25 posto manje od sličnih proizvoda.

Kolesterol proizvodi jetra, pa ga sadrže samo životinjski proizvodi poput mlijeka, mesa, maslaca, jaja. Ako na biljnom proizvodu, kao što je ulje, piše da nema kolesterola, smatrajte to čistom glupošću, jer ni ostala ulja bez tog natpisa jednostavno ne mogu imati kolesterol.  

10. Organski

'Organsko' je nekoć bio dosta širok pojam, baš kao i natpis 'prirodno'. Danas to više nije tako i točno je propisano iz kakvog uzgoja mora dolaziti namirnica da bi mogla imati natpis 'organska'. To znači da najmanje 95 posto sastojaka mora biti uzgojeno ili obrađeno bez uporabe umjetnih gnojiva ili pesticida. " 

Namirnice | Author: Jose Luis Gonzalez/Reuters/Pixsell Jose Luis Gonzalez/Reuters/Pixsell
Oznaka koja kaže 'napravljeno od organskih sastojaka' ima 70 posto, odnosno manji postotak sastojaka koji zadovoljavaju standard organskog.

Imajte na umu da 'organski' nije sinonim za 'zdrav'. Zapravo i organski proizvodi mogu sadržavati i šećere i masnoće i kalorije. Jednostavno - proizvođači vole na pakiranja stavljati riječi koje služe kao magneti. 

11. Mlijeka s 2%mm

Zvuči sjajno, no ono što većina ljudi nema pojma je da obično mlijeko na policama u trgovinama sadrži 3,5 posto masnoće, što znači da tih 1,5 posto nije neka bog zna kakva razlika. 

Tehnički se smatra da mlijeko ima malo masnoća ako ima samo 1 posto mliječne masti, a u tu kategoriju ulazi i 'obrano mlijeko' koje ima manje od 0,5 posto masnoća, što je zapravo i preporučljivo piti.   

12. Omega-3 masne kiseline

Postoje tri vrste omega-3 masnih kiselina: EPA, DHA i treća je ALA. Ova treća nema baš preveliki utjecaj na rad srca kao što je to slučaj s EPA i DHA.

Nutricionistički usklađeni obrok | Author: MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL
Neke namirnice imaju veću količinu omega 3-masne kiseline ALA, od EPA I DHA, kao što je to recimo slučaj sa sjemenkama lana. Jaja mogu sadržavati omega-3 ako se nesilice hrane lanenim sjemenom ili ribljim uljem, ali se ne smatra da jaja dobro utječu na rad srca zbog kolesterola i zasićenih masnoća koje sadrže.

Ako doista želite u organizam unijeti omega-3 masne kiseline onda jedite ribu i alge. Na razne proizvode posipat će sjemenke lana samo da bi na proizvod mogli napisati da sadrži omega 3-masne kiseline.
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.