Znanost
419 prikaza

Testiraju kako uzgajati salatu i radič u svemiru

Svemir
NASA
Prvo sjeme posijat će se krajem veljače, a prve glavice zelene salate i radiča brati krajem ožujka

Znanstvenici iz Njemačkog svemirskog centra (DLR) počeli su s montažom naprednog staklenika na Antarktici, koji bi trebao odgovoriti mogu li se u svemiru uzgajati biljke i proizvoditi hrana.

Prvo sjeme posijat će se krajem veljače, a prve glavice zelene salate i radiča brati krajem ožujka, navodi DLR.

Lansiranje Sojuza 2, 28. studeni 2017., raketa se srušila u Atlantik Ljudska pogreška Znanost Srušila se: Pogriješili mjesto lansiranja rakete za 4661 km

Staklenik je na zaleđeni kontinent stigao brodom 3. siječnja.

Specijalna vozila za snijeg odvukla su ga do 20 kilometara udaljene postaje Neumayer III. u sklopu instituta Alfred Wegener.

No, najvažnije je ono što je unutra: povrće i biljke koje će, vjeruju znanstvenici, u suvremenom stakleniku rasti bez zemlje i dnevnog svjetla.

"Postavit ćemo police, pumpe za hranjenje i specijalnu LED rasvjetu za optimalno osvjetljenje", rekao je Daniel Schubert, direktor projekta Eden-ISS.

Riječ je o projektu Europske unije kojemu je cilj uzgojiti svježu hranu za istraživače svemira na dugim misijama na Mjesecu i Marsu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 00:40 14.Siječanj 2018.

    nešto se opako sprema.....