Life
7885 prikaza

"15 godina sam živjela u kultu i danas osjećam posljedice"

Glenn Close i Jonathan Pryce
1/6
Andrew Sims/News Syndication/PIXSELL
Glenn Close zbog trauma iz mladosti ima iza sebe četiri propala braka i danas živi sama ali zadovoljna i čeka svog prvog Oscara

Dodjela Oscara često puta nije pravedna. No, kad je u pitanju Glenn Close, koja će u ožujku navršiti 72 godine, doista je nevjerojatno da ta izvanserijska glumica još nikad do sad nije bila pozvana na binu i nikad u rukama nije držala svog Oscara. A trebala ga je dobiti, ako ne prije, onda davne 1987. za ulogu u filmu 'Fatalna privlačnost'. Već iduće godine opet je mogla imati kipić i to za ulogu u filmu 'Opasne veze'. Nije ga dobila ni tad, kao ni 2012. kad je s filmom 'Albert Nobbs', bila u nominaciji s kolegicom Meryl Streep. Potonja je tad odnijela svog petog Oscara, a Glenn Close je i taj put ostala kratkih rukava, ali je bez imalo ljubomore ispratila dobitnicu pljeskom do govornice. Stoga, ako je netko zaslužio ove godine Oscara za najbolju žensku ulogu, onda je to doista ova sjajna žena. 

Njezin život bio je sve samo ne konvencionalan. Otac William bio je liječnik koji je završio medicinu na Harvardu, ali je veći dio Glenninog djetinjstva proveo u Kongu, koji je bio poharan građanskim ratom. Njegova supruga i Glennina majka Bettine također je bila uglavnom odsutna, jer je pratila oca. Stoga su Glenn, njezine dvije sestre i brata čuvali djedovi i bake u SAD-u. 

"Koja je ovo država?", film Vinka Brešana Filmska kritika Kultura Svetogrđe desetljeća: I Tuđmana su vadili iz groba

"Bilo je to vrlo netipično djetinjstvo. Kad je moj otac otišao u Afriku, nismo ga vidjeli godinu dana jer je bilo previše opasno da mu obitelj ode u posjetu. Idućih godina balansirali smo između posjeta Africi i školovanja u Americi, te dolazaka majke u posjetu", kaže Glenn Close.

"Srećom potječem od loze čvrstih i divnih Yankee žena. One su poput Britanki i imaju moto 'samo naprijed, možeš ti to!' I, bez obzira gdje žive, djeci je najvažnije da imaju osjećaj da su voljena i da imaju oko sebe ljude koji ih podržavaju. A to sam imala jer sam imala dvije fenomenalne bake i fenomenalnu majku, od kojih su mi sve tri bile uzori."

Međutim, kad je imala samo sedam godina, njezini roditelji ušli su u kontroverzni međunarodni kult čija je glavna ideja bila da promjena svijeta počinje od pojedinca. Kult koji je vodio vjerski fanatik iz Pennsylvanije, Frank Buchmann utemeljen je 1938. i imao je sjedište u Švicarskoj. 

Glenn Close | Author: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL

Glenn i njezina braća i sestre poslani su živjeti u sjedište grupe u Švicarsku i tamo su ostali dvije godine dok je njihov otac bio u Africi.

"Svi bi morali reći iste stvari i djelovati na isti način. Moji roditelji su bili u tom kultu od moje sedme do 22 godine. To je za nas djecu bilo razorno. U trenutku kad pokušavate shvatiti tko ste, umjesto toga vam se govori što i kakvi morate biti", kaže Glenn Close. 

"Zapravo, niste smjeli ništa učiniti, nego bi osjećali krivnju ukoliko bi imali bilo kakvu 'neprirodnu' želju. Bilo je vrlo teško, jer kad sam se uspjela otrgnuti od kulta nisam imala povjerenja u bilo koji svoj instinkt jer sam mislila da su svi oni nametnuti. Zbog toga sam jedan period svog života jako prezirala svog oca. Čak sam mu napisala i jedno potpuno iskreno pismo u kojem sam mu napisala da ne zaslužuje sebe nazivati 'ocem' jer je bio tako grub prema vlastitoj djeci." 

Kako kaže Glenn Close, svatko od braće morao je proći kasnije u životu, svoj proces opraštanja roditeljima zbog njihovih pogreški. Nakon što je kult propao 1961. godine, nakon Buchmanove smrti, pokušavala je shvatiti ponašanje svojih roditelja. 

"Kad sam napisala to pismo ocu, shvatila sam da je on bio sjajan čovjek, pravi genije, ali neizmjerno narcisoidna osoba." 

Dio odrastanja Close je zamjerala i majci za koju smatra da je imala važnu ulogu u njezinom odnosu s ocem.

‘Mislim da mu je moja majka uvelike sve to skupa i sama omogućila. Nikad nije radila na sebi, nikad nije razvila sebe, a bila je sjajna u nekim stvarima. Kako joj se približavao kraj života, rekla mi je da osjeća kao da ništa nije postigla’, ispričala je glumica.  

Zaključila je da danas jako dobro razumije svoje roditelje nakon što je saznala više o tome kako su tad živjeli: ‘Puno sam naučila u kakvoj su se situaciji nalazili i da su bili ranjivi. Nažalost, nisu znali kakve posljedice to može ostaviti na njihovu djecu.’

Boravak u komuni ostavio je posljedice na njezinoj psihi o kojima je kasnije otvoreno govorila. Morala je proći terapije, a njezina sestra Jessie odrasla je s mentalnim problemima i imala je nekoliko razorenih brakova prije no što joj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj u 50-im godinama života. 

Dok je bila u kultu, Glenn je tamo upoznala svoja dva prva supruga. Za prvi brak će reći da je bio ugovorni, ali je i završio prije no što je napustila kult, dok se drugi put udala za gitaristu s kojim je nastupila u filmu 'Up With People'.

"Mislila sam da se svijet može promijeniti ako se svi drže za ruke i zajedno pjevaju pjesme", prisjetila se kako je tad razmišljala.

S 22 godine upisala je prestižni College of William i Mary u Virginiji, da bi počela studirati dramu. Jedna od prvih uloga bila je ona ljubavnice Jeremyja Ironsa u 'The Real Thing' Toma Stopparda.

Erotske scene i luda kemija između dvoje glumaca priskrbili su joj nagradu 'Tony' i potaknuli glasine o njihovoj vezi i izvan pozornice. Glenn je pak samo ponavljala da njezin partner Irons ima 'nevjerojatne oči iz kojih kao da izlazi svjetlost'. Budući da je Irons u to vrijeme bio u braku sa Sinead Cusack, sve je poricao govoreći da su to sranja. 

No, ponovno su zajedno nastupili, on kao društveni Claus von Bülow i ona kao njegova supruga Sunny u filmu 'Reversal Of Fortune' iz 1990. godine. Iako ga je morala nagovarati na ovu ulogu, Irons je za nju dobio Oscara, a ona niti jedan do današnjih dana. Možda je ovo prilika da konačno jedan zasluženo ponese kući. Close je još dva puta bila u braku, a oba muža su bili biznismeni. No, danas živi sama:

"Ako ste umjetnik, ponekad ste toliko umorni od svoje umjetnosti da vam ne preostaje emocionalne energije koju biste mogli dati nekom drugom. Dakle, možda je bolje da sam sama", zaključila je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.