Life
120278 prikaza

16 nevjerojatnih fotografija granica između država

Wikimedia Commons
Međunarodne granice mogu se vidjeti iz svemira, ali neke je potrebno tražiti povećalom

Hoće li Donald Trump izgraditi zid na granici s Meksikom tek trebamo vidjeti. Troškovi gradnje malo su 'usporili' cijeli proces.

Međunarodne granice oblikovala je povijest, politika, ali i demografska kretanja.

Business Insider skupio je 16 fotografija koje prikazuju razne granice između država diljem svijeta. Svoje mjesto našle su riječne granice, žičane ograde ili jednostavni natpisi pokraj ceste.

Haiti i Dominikanska republika

Granica između Haitija i Dominikanske republike | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

NASA-ina satelitska snimka granice između sušeg Haitija s lijeve strane i zelenije Dominikanske Republike s desne strane.

Izrael i Egipat

Granica izmedu Egipta i Izraela | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Ovu fotografiju granice između Izraela i Egipta slikali su astronauti s Međunarodne svemirske postaje. Postoji urbana legenda da je to jedna rijetkih granica tako uočljivih iz svemira.

Rusija i Amerika

Granica između Rusije i SAD-a | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Beringov tjesnac razdvaja poluotoke Seward na Aljasci s američke strane i Čukocki s ruske strane. Sama granica SAD-a i Rusije prolazi između Velikog i Malog Diomeda vidljivih na sredini fotografije.

Argentina i Brazil

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Nevjerojatni slapovi Iguazu obilježavaju granicu između brazilske države Parana i Argentinske provincije Misiones.

SAD i Meksiko

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Granica između SAD-a i Meksiko često je otvorena pustinja, ali ovdje je to žičana ograda. S desne strane je meksički grad Tijuana, a s lijeve strane je Kalifornija i grad San Diego.

SAD i Kanada

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

SAD i Kanada imaju jednu od najduljih granica na svijetu. Duga je gotovo devet tisuća kilometara. Na ovoj slici vidite slapove rijeke Niagare koji razdvajaju provinciju Ontario i saveznu državu New York. S obje strane granice nalaze se gradovi Niagara Falls, a na ovoj slici kanadski Niagara Falls je s lijeve strane, dok je američki na desnoj.

Još jednom SAD i Kanada

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Iako američko-kanadska granica prolazi tisućama kilometara šume i ledenih pustinja, u knjižnici Haskell nalazi se jedna crta na podu koja obilježava granicu. Namjerno izgrađena s obje strane granice, knjižnica je svojevrsni fenomen prekogranične suradnje lokalnog stanovništva.

Na ovoj fotografiji, Kanada je s desne strane, a SAD s lijeve.

Italija i Francuska

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Oko pet minuta prije ponoći, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji provirili su kroz prozor. Ugledali su granicu između Italije i Francuske. Tri osvijetljena područja su Torino u Italiji te Lyon i Marseille u Francuskoj. Granica je ovo slabije osvijetljeno područje na sredini fotografije.

Nizozemska  i Belgija

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Baarle-Nassau malo je mjesto na jugu Nizozemske. Ili na sjeveru Belgije. ovisi s koje strane granice dolazite. Jedna od posebnosti tog mjesta je popločana granica između tih dviju država.

Njemačka i Nizozemska

 | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Poslovna zgrada Eurode nalazi se, doslovno, na granici između Nizozemske i Njemačke. Granica je jasno označena komadom metala, a sa svake strane nalazi se poštanski sandučić odgovarajuće države. Pomalo je bizarna činjenica da pismo s jednog na drugi kraj zgrade stiže u roku od tjedan dana zato što mora putovati okolnim putem.

Indija i Pakistan

Granica Indije i Pakistana | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Granica Indije i Pakistana već desetljećima nije stabilna, ali kao na ovoj slici, ponekad je to vidljivo iz svemira. Narančasta crta zapravo su reflektori što ih je Indija postavila kako bi lakše hvatali krijumčare. Na gornjem dijelu slike nalazi se Indija, a na donjem je Pakistan.

Irak i Iran

Iračko-iranska granica | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Ožiljci rata ne nestaju kada oružje utihne, kao što je vidljivo na ovoj fotografiji granice između Irana (gore) i Iraka (dolje). Dijagonalna crta pokazuje zonu razgraničenja, a s iračke strane vidljivi su rovovi i utvrde ostale nakon dugogodišnjeg rata tih dviju država.

Afganistan i Pakistan

Vrata Torkhama između Pakistana i Afganistana | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Vrata Torkhama jedno su od rijetkih graničnih prijelaza između Afganistana i Pakistana na Durandovoj crta. Nastala prije stotinjak godina, Durandova crta nekad je bila crta razgraničenja između britanske kolonije Indije i samostalne države Afganistana.

Švedska i Norveška

Granica između Švedske i Norveške | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Most Svinesund spaja Švedsku i Norvešku. Na samom mostu nalazi se obična bijela crta na asfaltu koja obilježava gdje prestaje jedna, a gdje počinje druga nordijska zemlja.

Engleska i Škotska

Granica između Škotske i Engleske | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Anglo-škotska granica proteže se na više od stotinu kilometara brdima i visoravnima britanskog otočja. Ograda na slici samo je jedna od oznaka granice između država Ujedinjenog Kraljevstva.

Kina i Sjeverna Koreja

Sino-korejski most prijateljstva | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Sino-korejski most prijateljstva doista je pompozan naziv za most koji spaja Kinu i Sjevernu Koreju. Preko rijeke Yalu nekad su vodila dva mosta, ali tijekom Korejskog rata američki bombarderi uništili su oba mosta. Koreanci su popravili samo jedan i ostavili drugog uništenog kako bi svijetu mogli dokazati da su i Amerikanci nešto uništili.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.