Top News Izbori u Americi
2171 prikaza

FBI iznenadio Hillary: Nije znala da vode novu istragu protiv nje

Hillary Clinton
DPA/PIXSELL
Pronašli su neke nove informacije koji možda imaju neke veze s ranije zatvorenom istragom

Baš kada se činilo da će Hillary Clinton bez previše muke i kontroverze osvojiti američke predsjedničke izbore, kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da FBI ponovno istražuje njezine e-mailove. Ponovno je ta objava dala vjetar u leđa politički vrlo neugodnoj kontroverzi, piše LA Times.

Pravo iznenađenje bila je te objava nakon što je ravnatelj FBI-a James Comey obavijestio američki parlament da su pronašli neke e-mailove na računalu kojeg su zajednički koristili Huma Abedin i njen, uskoro bivši, suprug Anthony Weiner.

Eksplicitne poruke

Abedin je inače godinama bliska suradnica i pomoćnica Hillary Clinton i očekuje se da će igrati bitnu ulogu u Bijeloj kući, osvoji li Clintonica izbore. Weiner je bivši parlamentarac iz New Yorka, a trenutačno je pod istragom zato što je navodno slao eksplicitne poruke jednoj 15-godišnjakinji iz Sjeverne Karoline.

Comey je napisao da te novootkrivene poruke možda mogu biti relevantne za istragu o tome jesu li Clintonica ili njeni bliski suradnici pogrešno baratali tajnim podacima dok je ona bila ministrica vanjskih poslova. E-mailove nije slala ni primala sama Clintonica, rekao je jedan savezni dužnosnik upoznat s istragom, ali zbog viška opreza Comey je obavijestio Kongres. Između ostaloga, zasad pregledani e-mailovi samo pokazuju informacije koje su istražitelji već znali. 

Istražne radnje

FBI sada poduzima korake kako bi odredili sadrže li ti e-mailovi tajne informacije i imaju li ikakve važnosti za prijašnju istragu. Dodao je da ne zna koliko dugo će trajati pregledavanje novih e-mailova te ima li u njima išta značajno. Očekuje se da istraga neće biti dovršena prije predsjedničkih izbora.

Nedavno je Comey svjedočio pred Kongresom i rekao da je istraga o Clinton i njenim e-mailovima završena. Zbog ovih novih informacija bio je uvjeren da je potrebno obavijestiti američke parlamentarce o novom razvoju događaja.

Vijesti o novim informacijama srušile su američko tržište dionicama, a republikanskim kandidatima dale su vjetar u leđa. Clinton, s druge strane, ostala je zatečena zato što je te vijesti dočekala tijekom leta i nije imala načina za komunikaciju ni s medijima ni s pomoćnicima na zemlji. 

Trump zadovoljan

Nakon političkog skupa u Des Moinesu u saveznoj državi Iowi, Clinton je tražila od Comeya da objavi još informacija. Ispričala je da nitko iz FBI-a nije obavijestio nju niti njezine pomoćnike niti ih je itko išta pitao o tim e-mailovima. Posebno je naglasila da je FBI obavijestio samo republikanske zastupnike koji su predvodili istrage.

"Američki narod zaslužuje znati sve činjenice i to odmah", rekla je Clintonica.

Parlamentarci us oštro kritizirali takvu objavu samo desetak dana prije izbora. "FBI ima povijest ekstremnog opreza u vrijeme izbora kako se ne bi činilo da pokušavaju utjecati na rezultat. Današnji raskid tradicije je doista užasavajući", rekla je Dianne Feinstein, senatorica iz Kalifornije.

Republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump s velikim zadovoljstvom je dočekao takve informacije. "Korupciju kakvom se bavi Hillary Clinton nitko nikad nije vidio", govorio je Trump razdraganim obožavateljima dok su oni vikali: "Zatvori je". "Ne smijemo joj dopustiti da svoj kriminalni način života odnese u Ovalni ured", nastavio je u istom tonu Donald Trump.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.