Life
19206 prikaza

Bankrot bogatašice: Put Borne Rajić od bogatstva do kraha

Borna Rajić
1/12
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Kako je prvi objavio 24sata, tvrtka Borne Rajić otišla je u stečaj. Stečaj je morala proglasiti zbog duga od 555.000 kuna, a ostala je dužna i za poštarinu. Na dan je trošila 80.000 kuna. U nastavku donosimo priču o njenom usponu nakon razvoda od Luke Rajića

U djetinjstvu sam osjetila što znači biti drukčiji. Bilo mi je teško u vrtiću jer sam bila mirnija i povučenija od vršnjaka, potpuno introvertirana djevojčica. Voljela sam društvo starih ljudi. No u srednjoj školi to je svima bilo dosta egzotično i nekako više nije negativno djelovalo na mene, niti me izdvajalo od ostalih, prisjetila se nedavno djetinjstva Borna Rajić.

Borna Rajić | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Od povučene klinke iz Dalmacije postala je jedna od najbogatijih Hrvatica. Ipak svoj životni put opisala je kao trnovit i težak. Borna kaže da je kao tromjesečna beba počela živjeti s djedom i bakom u Omišu. Djed joj je bio liječnik mecena koji je u slobodno vrijeme obožavao skupljati umjetnine, pa su zidovi Bornine obiteljske kuće bili prepuni slika i polica s knjigama.

"Djed bi prijepodne postavljao dijagnozu, poslijepodne sadio kupus, a navečer vodio intelektualne polemike sa suvremenicima i recitirao hrvatske pjesnike.".

Borna je ispričala kako je djed bio veliki domoljub i idealist koji joj je od malih nogu usadio vjeru u Boga, čovjeka i život općenito, a često joj je recitirao stihove književnih velikana. Na Bornu su najviše utjecali Vladimir Vidrić i Silvije Strahimir Kranjčević.

Rajićka je, hvali se, od bake naučila plesti, šivati i dekorirati. Obiteljski prijatelj, pisac Ivan Raos, od milja ju je zvao marnom pčelom i hitrom lastavicom, a pjesnik Jure Kaštelan obožavao ju je njihati na koljenima.

"Većinu vremena provodila sam sama u kutu sobe. Odmalena sam u svojoj glavi stvarala imaginarni svijet.".

Voljela je perzijske bajke, a najdraža joj je bila ona o princezi kojoj, kad plače, umjesto suza niz lice kapaju ruže i biseri.

"Sve je to u mojoj glavi postala referenca mog budućeg života, a ne imaginarni bijeg od njega. Kad kažem ‘tražite i dobit ćete’, sjećam se te male Borne iz malog Omiša koja je zamišljala život iz bajke, koji mi se u najvećoj mjeri i ostvario.".

Kao studentica ekonomije maštala je o životu na visokoj nozi, a snovi su joj se počeli ostvarivati 1995. godine kad je u zagrebačkom fitness centru upoznala budućega “kralja mlijeka” i multimilijunaša Luku Rajića

Mladi poduzetnik prvih stotinu njemačkih maraka zaradio je kao tinejdžer utovarujući cigle u kamione. Bavio se preprodajom voća i povrća s veletržnica, pa trgovinom, a imao je i privatnu samoposlugu te je vodio kafić. 

Borna Rajić | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

Luka se ubrzo zaposlio u Dukatu kao vozač tegljača i razvozač mlijeka, a tijekom Domovinskog rata navodno je profitirao i dogurao do statusa većinskog vlasnika najvećih mljekarskih tvrtki u Hrvatskoj.

Borna i Luka zaljubili su se preko ušiju, a Rajić je nakon samo pola godine veze zaprosio svoju tadašnju djevojku i to baš na njezin 25. rođendan. 

Vjenčali su se u Dubrovniku 1996. Nakon sedme godišnjice Bornina i Lukina braka obitelj se preselila u Ženevu, gdje je Rajić kupio malu tvornicu čokolade Favarger. 

Počeli su živjeti u luksuznoj kući na Ženevskom jezeru, gdje su tri njihova sina - Luka, Borna i Fran - odrastali okruženi nepojmljivim luksuzom. Ipak, 2004. godine brak Rajićevih puca, a njihov razvod spominje se kao jedan od najskupljih u hrvatskoj javnosti.

"U lošim sam odnosima s bivšim partnerima jer su se svi na neki način teško pomirili s činjenicom da su bivši", izjavila je.

Nakon što je razvodom od “kralja mlijeka” postala najbogatija razvedena Hrvatica, kojoj je navodno pripalo oko 40 milijuna eura, Borna i Luka Rajić zahladili su odnose. 

Ipak, Rajićeva je odlučila ponovno pružiti šansu fatalnoj ljubavi, koju je pronašla u izraelskom poduzetniku Ronu Haleu. S novim dečkom preselila se u Pariz, gdje je 2009. godine rodila četvrtog sina Rafaela.

Nedugo nakon porođaja i ulaskom u četvrto desetljeće života, odlučila je postati modna dizajnerica. 

Pokrenula je modnu marku Borna & Fils, a svoje je dizajnersko umijeće hrvatskoj publici dvije godine zaredom pokazivala na modnim revijama. 

Ipak, privatna i poslovna idila kratko je trajala, pa je 2012. godine njezina veza s Haleom iznenada pukla.

"Smetalo mi je što Ron nije bio dovoljno financijski samostalan niti dovoljno ambiciozan, pa sam se osjećala kao lokomotiva i pokretač u toj vezi. A ipak želim više biti kao vila", rekla je Borna nakon prekida. 

Borna Rajić i Modni Mačak | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)

Epilog četverogodišnje veze koju je sama nazivala olujom, a ne idilom, završila je u rukama Interpola i francuske policije. Ron je optužio Bornu da mu je uzela dijete te ga bez njegova znanja odvela na praznike u Zagreb. Rekao je i da ju je prijavio Interpolu te kako ju je kontaktirala francuska policija.

"U ljubav nisam razočarana, ali u svoje odabire da", izjavila je Rajićeva, koja niti nakon još jednog ljubavnog brodoloma nije izgubila nadu da će se uskoro skrasiti uz muškarca svog života.

No, uslijedili su poslovni problemi. Bogatašica je morala zatvoriti butik u Veneciji, za čiji je četveromjesečni najam dugovala 28.000 eura. Komadi odjeće koji nose njezin potpis više se nisu mogli kupiti ni u zagrebačkim trgovinama.

Rajić je navodno ostala dužna i glasnogovorniku, dizajnerici, trima poslovnim suradnicima u Parizu te knjigovođi u Italiji. 

"Problem je u tome što ona ne voli plaćati ljudima. Kad su se dovršavale kolekcije, nije se pitalo je li noć ili dan. Odradili bismo redovno radno vrijeme pa opet dolazili u šest navečer i radili do dva-tri ujutro, a ona naš trud nije cijenila", opisivali su šeficu njezini suradnici s kojima je nekoć surađivala.

Haljine s Borninim potpisom stajale su oko 5000 kuna. U Zagrebu joj je odjeća bila na vješalicama i po nekoliko mjeseci i nije se uopće prodavala.

Borna se nije osvrtala na poslovni neuspjeh u Zagrebu, ali demantirala je krah u Italiji iako je butik zatvorila. Njezine kreacije nisu oduševile ni hrvatsku javnost. Poslije jedne revije navodno su joj iz publike vikali “Caritas, Caritas”.

Nakon debakla u modnom svijetu Borna se prozvala životnom savjetnicom. Njoj je najveće otkriće u liječenju svih problema, od zdravstvenih i emocionalnih pa do psihičkih, obična voda, koju Hrvatica s pariškom adresom sama filtrira u plavoj staklenoj boci. 

Prigrlila je teoriju o snazi volje, pa je o njoj snimila i video te ga objavila na internetu.

Borna Rajić | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

"Ako u glavi osvijestite misao da je hamburger zdrav i da se od njega nećete udebljati, onda će to prihvatiti i vaše tijelo", tvrdi Borna. 

Dodaje kako je od ljubimca, kakadua Leona, naučila puno o ljubavi, iako ga isprva nije ni htjela imati.

"Prvo sam nabavila kavez jer mi se činio kao divan dodatak u kući, a onda sam shvatila da on bez ptice baš i nema nekog smisla", objašnjava Rajić u snimkama na Youtubeu koje je neko vrijeme redovito objavljivala.

Iako je prije imala pse i mačke, nije imala pojma da pticama treba toliko pažnje i ljubavi dok nije nabavila Leona.

"Psi i mačke na suptilan način pokazuju da nešto trebaju, ali ne i papige. U stanju su vikati i raditi nevjerojatnu buku kako bi dobile ono što žele", objasnila je bogatašica.

Dodaje kako je uz Leona shvatila kako se ne treba truditi zbog drugih nego zbog sebe. Osim savjetima za bolje življenje, Borna se na YouTubeu osramotila kad je stanovnike Australije umjesto Australcima nazvala Australijancima, a afričko pleme Masai umjesto u Keniju smjestila je u Južnu Afriku. 

Nakon niza videa na internetu u kojima dijeli životne savjete, bivše supruge Luke Rajića u kolumni se dotaknuo Ante Tomić, novinar i kniževnik.

Zbog njezina besmislenog baljezganja opisao ju je kao mješavinu Isusa Krista na amfetaminima i Christine Aguilere nakon moždanog udara, a usporedio ju je i s blesavom kneginjom iz djela Antona Pavloviča Čehova koja je umislila da liječi homeopatijom. 

Borna mu je na društvenoj mreži, kao samoprozvana glasnica boljeg života i tolerantna vjernica, odgovorila: 

Borna Rajić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

“Čini se da Ante Tomić ima prirodnu alergijsku reakciju komuniste na spomen Krista. Tim više što im je odzvonilo za sva vremena; gušterica najviše mlatara repom kad joj odrežeš glavu. Jadan, kad vidi moju video - ‘Uskršnju čestitku’ - imat će déjà-vu s fekalijama!”

Iako se još početkom ožujka hvalila na društvenim mrežama da slijedi kabalu, uoči Uskrsa doživjela je prosvjetljenje te se vratila katoličkim običajima.

Snimala se dok je pjevala tradicionalne vjerske pjesme “Rajska Djevo” i “Do nebesa nek’ se ori” kako bi obožavateljima čestitala blagdane.

"Iskreno, ne znam što bih rekao. Pjesme su u redu, a o ukusima se ne raspravlja ni u glazbi. Premda bi možda trebalo razmisliti o zabrani estradnog izvođenja crkvenih popijevki, jer nisu predviđene za solističko karikiranje nego za pučko pjevanje. Bornina čestitka na Uskrsni ponedjeljak također ne odstupa od crkvenih običaja jer se Uskrs slavi ukupno osam dana. Pjesma ‘Zdravo Djevo’, koja u našem narodu ima status marijanske himne, također nije za solističko izvođenje, jer to nije daleko, primjerice, od kreveljenja Davora Gopca s hrvatskom himnom", komentirao je don Anđelko Kaćunko Bornin virtualni nastup.

Iako je svojedobno prijateljevao s kontroverznom pjevačicom Nives Celzijus, svećenik smatra kako je Bornina interpretacija crkvenih pjesama neumjesna.

Premda se Rajić ne libi hvaliti se tradicionalnim vjerskim vrijednostima za koje se zalaže, najbogatija Hrvatica zaboravlja na skromnost kada je u pitanju pustošenje butika skupe dizajnerske odjeće.

Borna Rajić i Tomislav Madžar | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

"Moram priznati da sam prije bila puno jednostavnija. S vremenom sam postala puno zahtjevnija i više težim glamuru nego minimalizmu", priznala je Borna. 

Neko je vrijeme uživala a u društvu Marka Grubnića, koji ju je posjetio u Parizu, a prijatelji nekoliko puta dnevno objavljuju zajedničke fotografije na društvenim mrežama.

Bogatašica je pozirala u odjeći vrijednoj 38.870 kuna.

"Ovaj imidž vjerujem da je uskršnji. Šešir ili kapa ili što god to bilo izgleda kao da joj se kokoš ugnijezdila na glavi. Ostatak odjevne kombinacije je prilično jednostavan poznavajući njene uobičajene modne egzibicije. Što se tiče njezina izgleda na drugoj fotografiji, mogu samo reći da se nadam kako je uhvaćena pri odlasku na pogreb jer ne postoji drugo objašnjenje zašto izgleda kao Victoria Beckham na ‘cracku’ koja ide na kraljevski sprovod", komentirao je modni stilist Neven Ciganović.

Bornin sin Luka Rajić Jr. (17) na svom Instagram profilu hvalio se bogatstvom i luksuzom u kojemu uživa. Stavljao je fotografije privatnog zrakoplova u kojemu je letio sam, ispod koje je napisao sarkastični komentar “Mrzim gužvu”. 

Razmetao se i ključevima Rollce-Royseva pozivajući prijatelje da mu savjetuju koji da mu odaberu za večernji izlazak. 

Nakon što smo objavili tekst o njegovom rasipništvu, Luka je zatvorio profil na Instagramu ne želeći više pokazivati detalje glamuroznog života koji su mu roditelji omogućili.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.