Life
18423 prikaza

5 mitova o preživljavanju koji bi vas mogli ubiti

Scena iz filma s Leonardom DiCaprijem
Themoviedb.org
Velik broj mitova o tome kako se ponašati u opasnosti divljine zapravo su opasne "lovačke" priče

Imate li znanje koje vam je potrebno da biste preživjeli u divljini? Postoje opće uvriježeni mitovi o tome što bi trebali napraviti kad se nađete u opasnosti, no postoje oni koji ne samo da nisu korisni, već vam mogu i doslovno ugroziti život.

1. Ako vas ugrize zmija, isisajte otrov i spašeni ste

Ugriz zmije šalje otrov ravno u krvotok, a pokušaj isisavanja može proširiti trovanje u usta. Umjesto toga, držite udove ispod ili blizu razine srca.

2. Uvijek se pravite mrtvi tijekom susreta s medvjedom

Ta strategija funkcionira samo u nekim situacijama. Najbolje je hodati bočno, a ako smeđi medvjed napadne, lezite s licem prema tlu i stavite ruke iza na vrat. Ako je u pitanju crni medvjed, nemojte se praviti mrtvi. Pokušajte pobjeći ili mu se oduprite.

3. Ako se izgubite u prirodi, nađite hranu - odmah

Krivo. Zdrava osoba može izdržati bez hrane i do šest tjedana. Umjesto hrane, prvo pronađite vodu i zaklon.

4. Mahovina uvijek raste na sjevernoj strani drveta

Mahovina raste gdje su uvjeti vlažni i svježi. Manje je vjerojatno da će sunce doprijeti do sjevernog dijela drveta. U šumi, pak, drveće može biti pokriveno iz više smjerova.

5. Ako vas napadne morski pas, udarite ga u nos

Udaranje pod vodom može biti vrlo teško, pogotovo protiv takve grdosije. Umjesto pokušaja udarca u nos, ciljajte oči i škrge - tamo su najslabiji.

Pogledajte video: 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.