Life
45317 prikaza

9 smrtonosnih namirnica koje imate u svojoj kuhinji

Muškarac si priprema obrok u kuhinji
Thinkstock
Otrov doista vreba iz kuhjinje, a konzumacija ovih namirnica može biti vrlo opasna, osobito ako pretjerate u količini

Većina ljudi je svjesna kako svijet može biti vrlo opasno mjesto koje ugrožava naše zdravlje, no najčešće pretjerujemo u ocjeni vanjskih opasnosti, zaboravljajući one koje vrebaju iz naše blizine. Naime, istraživanja pokazuju kako nepromišljenost i uzimanje namirnica iz vlastite kuhinje češće ugroze zdravlje nego obroci vani, u restoranima ili čak na ulici.

Od zaraze bakterijama do hrane koja riskira nastanak raznih bolesti pretjeranim konzumiranjem, stručnjaci izdvajaju najopasnije namirnice koje vrebaju iz kuhinje i doista mogu ubiti. 

1. Krumpir

Glikoalkaloidi su kemijski spojevi koji se nalaze u biljkama koje pripadaju porodici pomoćnica poput krumpira. U krumpiru ih možemo naći u njegovom lišću, stabljikama i klicama te u plodu koji je dugo stajao, pogotovo ako je stajao na svjetlu. Ovi spojevi dovode do grčenja, proljeva, glavobolje pa čak i kome i smrti. Procjenjuje se kako doza od 3 do 6 mg po kilogramu tjelesne mase može biti smrtna. Kod krumpira izbjegavaj i zelene dijelove koji sadrže ovaj opasan spoj.

2. Muškatni oraščić

Muškatni oraščić može izazvati halucinacije poput droge. Šest grama muškatnog oraščića uzrokovat će konvulzije, a 9 g ozbiljan napadaj.

3. Tuna

Opasnost od tune krije se u živi koju ta riba apsorbira. Kad se nađe u tijelu, ta živa može predstavljati opterećenje za bubrege ili mozak. Američka administracija za hranu i lijekove savjetuje da trudnice i djeca uopće ne jedu tunu. Iako je opasnost od trovanja mala, ipak ne valja pretjerivati s dozama i tunu jesti češće od dva puta na tjedan.

4. Bademi

Opasni nisu oni slatki, već gorki bademi koji sadrže vodikov cijanid - pa konzumiranje samo 8 do 10 takvih badema uzrokuje zdravstvene probleme kod odraslih, a može biti smrtonosno za djecu.

5. Rabarbara

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu kao i špinat, a oksalna kiselina može uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca. Da bi se postigla fatalna doza potrebno je pojesti više od 5 kg rabarbare, no ozbiljne zdravstvene probleme rabarbara može uzrokovati i kod manjih doza.

6. Indijski oraščić

Sirovi indijski oraščići sadrže urušiol – kemijski spoj koji se također nalazi i u otrovnom bršljanu. Indijski oraščići koje možemo kupiti u trgovini ponekad su deklarirani kao sirovi, odnosno radi se o oraščićima koji nisu prženi. No ti oraščići nisu ni kompletno sirovi već su kratko blanširani kako bi se uklonio urušiol.

Rajčica | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
7. Rajčica

Nije problem u plodu, već lišću rajčice koje sadrži toksične alkaloide. Jednako tako je opasna i zelena rajčica koja još nije zrela, ako se jede sirova. Ukiseljena rajčica ne nosi nikakvu opasnost.

8. Sjemenke voća

Jabuke, trešnje, višnje, breskve i marelice u svojim sjemenkama sadrže jedan opasan spoj. Radi se o cijanovodiku odnosno o njegovoj vodenoj otopini koja se naziva cijanovodična kiselina. Sam naziv ovog spoja koji nas podsjeća na cijanid ukazuje na to da je ovaj spoj otrovan, stoga se sa ovim sjemenkama ne valja šaliti.

9. Med

Ta vrlo zdrava namirnica ima jednu veliku manu. Naime, kako se ne bi gubili hranjivi sastojci, ona ne prolazi proces pasterizacije, pa sirovi med može sadržavati opasni grejanotoksin. Zbog toga med treba uzimati kod provjerenih proizvođača. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nerminius 10:08 26.Kolovoz 2017.

    Kad se navodi nešto, to treba i definirati...... Glikoalkaloid u zelenim dijelovima krumpira i rajčice je solanin. Ove biljke su bliski srodnici, stoga su im i metabolizmi vrlo slični. Pasterizacija meda uopće nije poželjna. Ovo što piše u članku je ... prikaži još! vrlo rijetka pojava, bitno je znati da se prilikom otapanja kristaliziranog meda ne prelazi temperatura od 60 C, jer se u medu počinju stvarati otrovni spojevi. Pasterizacijom u klasičnom smislu od meda ostaje samo otopina šećera.

  • nelson 10:31 24.Kolovoz 2017.

    sad ste me uplašili draga novinarko:o