Life
16471 prikaza

Boja jezika upućuje na bolesti i nedostatak vitamina

Djevojka plazi jezik
Thinkstock
Boja, tekstura i vlažnost jezika o zdravlju mogu otkrivati više nego brojne, krivo usmjerene pretrage

Jezik se sastoji od grupe mišića koji nam dopuštaju da kušamo hranu, omekšavamo je, gutamo, ali i da pričamo. Ta sluznica ima ogromnu ulogu kod ljudi. Naturopat Laurence Kirk s britanskog Koledža Naturopatija. Budući da je jezik bogat krvnim žilama i zahvaljujući stalnom pritjecanju sline, njegovo zdravlje vezuje se za ono cijelog organizma pa je odličan za dijagnozu, piše World Truth.

Pogledajte se u ogledalo i isplazite jezik, pronađite koji mu sliči te ispod fotografije pronađite objašnjenja:

Infografika koja otkriva promjene na jeziku | Author: World Truth World Truth
Što boje znače

Svijetlocrvena boja jezika označava manjak vitamina B12

Ako prirodno ružičasta boja jezika odjednom postane svijetlocrvena, to može ukazivati na manjak vitamina B12. Taj je vitamin nužan za crvene krvne stanice koje organizam opskrbljuju kisikom, pa njegov nedostatak može uzrokovati neurološke probleme i demenciju. 

Upravo zbog toga preporučuje se jesti više namirnica bogati vitaminom B kao što su meso, tunjevina, losos i mliječni proizvodi koji će zadovoljiti dnevni unos. 

Bijela boja upućuje na gljivičnu infekciju

Bijela boja jezika može upućivati na gljivičnu infekciju kandidom, ali i na autoimunu bolest vitiligo. Riječ je o ograničenoj depigmentaciji koja se najčešće javlja na rukama, stopalima, licu i jeziku. Infekcija kandidom najčešće je posljedica dužeg uzimanja antibiotika, ali javlja se i zbog pada imuniteta. 

Žuti jezik znak je infekcije

Jezik najčešće požuti od napitaka kao što je kava, ali može biti posljedica loše higijene kao i žgaravice. Žuta boja može ukazivati na infekciju u organizmu, piše Canoe Health. 

Tamna boja ukazuje na lošu cirkulaciju

Tamno ljubičasta boja jezika može biti znak loše cirkulacije i visoke razine kolesterola u krvi. Najčešće je posljedica loše prehrane i manjka vježbanja, a kao posljedica loše cirkulacije javlja se depresija i nedostatak energije. 

Blood deficiency - jezik je blijed jer je smanjen protok krvi do jezika, a često se radi o manjku željeza u krvi. Ostali simptomi su umor, vrtoglavica, osjetno kucanje srca i preskakanje srca.

Heat - jezik je crven, no na njemu je sloj žućkastog. Može biti oznaka dehidracije i raznih poremećaja u organizmu, poput hipertireoze, a ostali simptomi su vrućina, prekomjerno znojenje, žeđ, proljev ili zatvor, nervoza, problemi s kožom.

Damp Retention - radi se o zadržavanju vode, jezik je ružičast osim same sredine koja je bjelkasta. Ostali simptomi su nadutost, osjećaj težine u prsima i abdomenu, letargija.

Blood Stasis - označava zastoj krvi, a tumači se po jeziku ljubičaste boje. Ostali simptomi su hladni udovi, varikozne vene, bolne noge, glavobolje, bol u prsima, problemi s jetrom.

Qi Stagnation - ona je prvi odgovor tijela na emocionalni stres, a uključuje simptome poput promjena raspoloženja, depresije, a obilježava je ružičasti jezik s tankim bijelim slojem i bojom intenzivnijeg vrha...

Damp Heat - Jezik je crveni sa žutom, masnom naslagom, a označava toplinu i vlagu, a povezuje se s problematičnom kožom, urinarnim infekcijama, tjeskobom... 

Yang Deficiency - jezik je svjetlije boje, na njemu se nalazi tanki bijeli sloj, a jezik je često otečen i bolan. Povezuje se s osjećajem hladnoće u tijelu, blijedom puti, bolovima u leđima, slabijom spolnom moći, impotencijom...

Yin Deficiency - Na jeziku je vrlo malo ili uopće nema naslaga, on je crven i popucan. Povezuje se s valunzima, noćnim znojenjem, nesanicom, nervozom, zvonjenjem u ušima...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.