Life
4274 prikaza

Afera obitelji Cetinski: 'Oprali' su 11 milijuna eura

Danko Končar i obitelj Cetinski
1/10
Robert Anić/PIXSELL
Obitelj Cetinski i suradnici već mjesecima odugovlače s početkom suđenja, navodeći razna opravdanja zbog čega se ne mogu pojaviti na sudu

Suđenje Mirku i Vinki Cetinsk, bivšoj zamjenica ministra turizma i roditeljima poznatog pjevača Tonya Cetinskog koje je trebalo početi danas odgođeno je po sedmi put, nakon što je sud u Puli zaprimio njihovu obavijest kako se neće pojaviti na suđenju, s opravdanjem liječnika, psihijatra Darka Kosa koji im je savjetovao "da se ne izlažu stresu".

Pula: Pri izlasku iz zatvora Vinku Cetinski dočekao suprug i sinovi | Author: Dusko Marusic (PIXSELL) Dusko Marusic (PIXSELL)

Bračni par Cetinski, njihov sin Matteo, te još devetero osumnjičenih optuženi su za financijske malverzacije 'teške' 11 milijuna eura izvučenih od Darka Končara i njegovih tvrtki.

Cetinski i ostali sa suđenjem oduglavče od studenog prošle godine, te stalno sudu šalju razna opravdanja, a da bi se suđenje nastavilo svi okrivljenici moraju biti prisutni.

Express je prošle godine, nakon što su Mirka i Vinko Cetinski uhićeni objavio kako je obitelj Cetinski "oprala" 11 milijuna eura.

Supružnike Cetinski optužnicom se naime tereti da su, želeći prikriti podrijetlo svoje imovine, krivotvorili različite dokumente i poticali dugogodišnju riječku poreznu inspektoricu Mirjanu Grijak (63) i kolegu joj Silva Jelenčića (57) na počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, da im progledaju kroz prste kako bi “oprali” imovinu.

Poslušali su ih pa Uskok dvoje inspektora tereti da su tijekom nadzora od kolovoza 2011. do srpnja 2013. godine bili neprofesionalni te su na zahtjev Vinke i Mirka prihvatili lažne izjave te nevjerodostojne i krivotvorene isprave o zakonitosti stjecanja imovine i izvorima prihoda.

Mirko Cetinski priveden sucu | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Goran Kovacic (PIXSELL)

Poreznici, stoji u optužnici, nisu provjeravali vjerodostojnost lažnih dokumenata koje su im supružnici Cetinski davali kako bi zapravo prikazali da ne postoji razlika između vrijednosti imovine i dokazane visine sredstava za stjecanje, te su tako, na temelju oporuka, darovnice i potvrda, kao zakonite prihode prihvatili iznose od ukupno 2,230.000 eura, 1,055.000 američkih dolara i 460.000 njemačkih maraka, čime su zapravo Cetinski bili “čisti” u pranju svoje imovine.

Optužnica riječkog Uskoka od prošle godine protiv supružnika Cetinski samo je nastavak raskrinkavanja udruženog 12-članog klana Cetinski, protiv kojeg je Županijsko državno odvjetništvo u Puli još prije dvije godine podnijelo dvije optužnice za jednu takozvanu “rovinjsku” i drugu “porečku” skupinu u aferi teškoj više od vrtoglavih 11 milijuna eura. 

Kralj kroma Danko Končar (71), jedan od najbogatijih Hrvata, do prije nekoliko je godina prijateljevao je s obitelji Cetinski.

Bivša doministrica bogatom Končaru je ulijevala povjerenje pa ju je postavio da upravlja njegovom tvrtkom Kermas ulaganja. Cijela obitelj, mama Vinka i tata Mirko vodili su glavnu riječ a i sinovi Tony i Matteo imali su svoju poslovnu ulogu.

Imali su mrežu suradnika, od odvjetnika do trgovaca nekretninama. Končar je uložio oko 120 milijuna eura u kupnju poljoprivrednih zemljišta i ruševnih imanja diljem Istre i Kvarnera kada je shvatio da kupljeno ne vrijedi niti 30 milijuna eura.

Vinka Cetinski privedena sucu | Author: Goran Kovacic (PIXSELL) Goran Kovacic (PIXSELL)

Sve to vrijeme luksuzna imovina Cetinskih je rasla. Shvativši da je prevaren potkraj 2010. godine pukla je ljubav.

Uz pomoć pulskih odvjetnika Končar je za tešku prijevaru i zloporabu položaja i ovlasti tužio Vinku i Mirka Cetinski pa su nakon dvijetri godine policijsko-uskočke istrage podnesene tri optužnice. 

Za pranje novca i zloporabu položaja i ovlasti nakon dovršene dugotrajne istrage Županijsko državno odvjetništvo u Puli je u ožujku 2014. godine na 182 stranice optužilo Vinka i Mirku Cetinski s još devetero pomagača među kojima je i jedan rovinjski odvjetnik, ali i sin im Matteo. 

Sumnjiči ih se da su prisvojili iznos od oko 26 milijuna kuna. Prilikom kupoprodaje zemljišta od fizičkih osoba s prodavateljima usmeno ugovarali niže kupoprodajne cijene od one koje su navodili u pismenom ugovoru pa su razliku između tako ugovorenih cijena zadržavali za sebe čime su za sebe pribavili još nešto više od 52 milijuna kuna.

Novac su potom radi prikrivanja njihova pravog izvora doslovce “prali” i ulagali.

Uz onu rovinjsku, i na čelu tzv. porečke skupine opet su supružnici Vinka i Mirko Cetinski te porečki poduzetnik Drago Radolović s još dvije tvrtke u vlasništvu Radolovića i Cetinskih. 

Danko Končar | Author: Robert Anić/PIXSELL Robert Anić/PIXSELL

I u ovom slučaju tereti ih se pranje novca, zloporabu položaja i ovlasti opet sve na štetu Končarevih tvrtki. 

U optužnici stoji da su Cetinski i Radolović tijekom 2007. i 2008. godine na području Istre, kako bi se okoristili pri kupoprodaji poslovnih udjela u 32 trgovačka društva u vlasništvu Končara, određivali, odobravali i naplaćivali više cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti, pa su tako u džep stavili nešto više od 90 milijuna kuna.

Novac je u pravilu uplaćivan na račune tvrtke Istra Bavaria u vlasništvu Drage Radolovića koji je dio novca zadržavao za sebe, a dio je dijelio s Cetinskima. 

Osim u novcu, Drago je Vinku i Mirka isplaćivao i u nekretninama. Novac iz Kermasa su izvlačili formalnim ugovorima u kojima je sudjelovao i sam Mirko Cetinski koji se pojavljuje u ulozi kupca i pomagača u izvlačenju novca fiktivnim zajmovima i cesijama. 

Tako je Mirko Cetinski 5. rujna 2007. od Istra Bavarije, stoji u spisu, fiktivnim ugovorom za iznos od 600.000 eura kupio parcele i dvije kuće s bazenima u selu Radetići kod Kanfanara da bi tog istog dana te nekretnine darovao svojim sinovima Anthonyu i Matteu koji su i danas njihovi vlasnici.

Obitelj Cetinski | Author: Nel Pavletić (PIXSELL) Nel Pavletić (PIXSELL)

Nikakva plaćanja nije bilo, a “mutan posao“ je zatvoren fiktivnim zajmovima između Mirka Cetinskog i Radolovićeve tvrtke.

Osim odvjetnika, bilježnika i agencija Vinka je imala “agente“ na terenu koji su pronalazili prodavatelje.

Vinkina ekipa bi pronalazila atraktivne lokacije i objekte za kupnju kada bi napuhavanjem cijene uz malu nagradu prodavatelju u ugovorima gotovo udvostručili vrijednost. 

Priča bi imala svoj kraj kada bi vlasnik izjavom potpisao da je od Kermasova posrednika na ruke primio sav novac iz ugovorene cijene, iako je u biti na ruke primio samo pola iznosa. 

Razlika je odmah završavala u njihovim džepovima. Kupovali su i apsolutno bezvrijedna zemljišta: klizišta po kojima se ne smije niti hodati, kamoli nešto graditi, zemljišta preko kojih prolazi pruga, magistralni vodovodi, a tu su i potopljena zemljišta uz akumulacijsko jezero...

Vuku sud za nos: Nisu se pojavili na sudu već sedmi put

Zanimljivo je da je u ovom postupku koji još nije niti započeo kao razlog za brojne odgode osim izostanaka okrivljenika bili su i traženje izuzeća suca Zdravka Garića ali i svih drugih sudaca Županijskog suda u Puli što Vrhovni sud odbio.

Prvu odgodu početka suđenja još 17. studenog lani je svojim nedolaskom na sud zbog bolovanja inicirao 8-okrivljeni Mirko Cetinski.

Drugi pokušaj otpočinjanja sudskog procesa 24. studenog lani zaustavio je odvjetnik Vinke Cetinski, Dubravko Veža iz Rijeke kada je zbog sumnje u nepristranost zatražio izuzeće suca Zdravka Garića i svih sudaca Županijskog suda u Puli.

Treći pokušaj da otpočne suđenje je propao 5. travnja kada je rasprava odgođena što na ročište nije pristupio rovinjski odvjetnik Mirko Mastilović koji zastupa četvrto okrivljenog Gordana Dobrovića.

Četvrti pokušaj je propao 10. svibnja jer je novo postavljeni odvjetnik okrivljenog Gordana Dobrovića tražio dodatno vrijeme da se pripremi za obranu.

Peti pokušaj je propao 31. svibnja kada je rasprava odgođena zbog nedolaska treće okrivljene Romine Hrvatin što je njena odvjetnica Marija Budimir pravdala liječničkom dokumentacijom.

Šesti pokušaj je propao 5. srpnja jer se na ročištu nisu pojavili Mirko Cetinski i porečki poduzetnik Drago Radolović.

Sedmi pokušaj je propao danas, 20. rujna 2016.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.