Life
1371 prikaza

Ako vam je neugodno zbog ove fotke, zapitajte se zašto

Rupi Kaur
Tumblr
Sociološki eksperiment umjetnice Rupi Kaur pokazao je pravi odnos društva prema najprirodnijoj stvari – menstruaciji

Ako je suditi prema posljednjem ‘incidentu’ na Instagramu, ne postoji ništa groznije od skroz odjevene žene s malom mrljom krvi od menstruacije na hlačama.

Naime, sociološki eksperiment umjetnice Rupi Kaur pokazao je upravo to. Ona je izradila seriju fotografija pod nazivom “Menstruacija” i stavila ih na Tumblr i Instagram.

Rupi Kaur | Author: Tumblr Tumblr

Na Tumblru nije bilo nikakvih problema, ali jedna od fotografija skinuta je s Instagrama i to dva puta zbog kršenja pravila.

Rupi Kaur je fotografiju stavila kako bi ukazala na stigmu i gotovo kulturološku sramotu koja se često povezuje s menstruacijom. Što je najbolje, uspjela je upravo zato jer je ta fotografija na Instagramu zabranjena.

Rupi Kaur je fotografiju, nakon što su je s Instagrama skinuli prvi put, ponovno stavila, ali ovaj put s porukom kojom se obratila svojim followerima, ali i administratorima Instagrama.

Rupi Kaur | Author: Tumblr Tumblr

“Hvala Instagramu što mi je omogućio reakciju koja mi je trebala. Izbrisali ste fotorafiju žene koja je odjevena, ali ima menstruaciju i napisali ste da ta fotografija krši pravila korištenja Instagrama i pravila instagramske zajednice. Djevojka na fotografiji je odjevena. Fotografija je moja. Fotografijom se ne napada nijedna društvena skupina. Ta fotografija čak nije ni ‘spam’. I zato jer fotografija ne krši nikakva pravila, stavit ću je opet. I nemam namjeru ispričati se društvu koje nema ništa protiv mog golog tijela, ali ima ako imam menstruaciju. Svaki mjesec krvarim da bi, među ostalim, održala ljudsku vrstu”, dio je onoga što Rupi Kaur napisala.

Fotografiju je zatim ponovno objavila sa svojim komentarom koji je izazvao pravi tsunami reakcija podrške umjetnici. Fotografija je na kraju ne samo ostavljena na Instagramu, već joj je stigla i isprika da je fotografija greškom uklonjena s te društvene mreže.

Rupi Kaur je za Huffington Post izjavila kako je ovo samo pokazatelj koliko je ljudima nelagodno zbog menstruacije, koja je potpuno prirodna stvar za sve žene na svijetu. Spomenula je kako žene i danas, kada bi trebale biti ravnopravne, skrivaju uloške i tampone po torbama i neugodno im je na poslu reći da imaju menstruaciju.

“Zašto i danas moramo o tome lagati, kao da se radi o nečem lošem? Ali, to je samo malo dio priče. Problem je puno dublji. U nekim zemljama žene ne smiju kuhati ili se moliti Bogu dok imaju menstruaciju. Pogledajte reklame za uloške. Samo je Always upotrijebio crvenu boju kojom ukazuje čemu služe njihovi ulošci. Niz se samo nastavlja i nastavlja”, izjavila je Kaur.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.