Life
476 prikaza

Žene koje su na velikom platnu razbile stereotipe

Julia Roberts i Meryl Streep
Press Association/PIXSELL
I Oscari potvrđuju da se sve više cijene filmske uloge koje prikazuju žensku snagu

Ovogodišnje kandidatkinje nominirane za Oscara kroz svoje likove utjelovljuju i prikazuju žensku snagu. Julianne Moore Oscarom je nagrađena za ulogu profesorice koja oboli od Alzhaimera, Reese Witherspoon nominirana je za ulogu odlučne žene koja sama pješači tisuću milja kroz divljinu,dok je Marion Cotillard savršeno odglumila radnicu koja se bori kako bi zadržala svoj posao. 

No, Mic donosi listu od 11 snažnih heroina koje smatra zaslužnima zašto su današnje moćne ženske uloge tako dobro prihvaćene. Ujedno za njih tvrde da su razbile brojne stereotipe, te su otvorile put novim ženskim likovima zbog kojih ih danas na velikom platnu gledamo potpuno drukčije. 

Meryl Streep u filmu "Vrag nosi Pradu". Dvostruka su mjerila postavljena za šefove, ali kada ju utjelovljuje žena, onda se nazivaju "kujama". Tako je Streep u ulozi Mirande Priestly, glavne urednice modnog magazina, prikazana kao ultimativna "kuja" koja se odbija ispričati za svoje naume, ali to osobno plaća. Za ovu je ulogu zaradila nominaciju za Oscara, ali istovremeno potaknula i brojna pitanja o nemogućim standardima koji se postavljaju pred žene čak i ako su do tada svladale prepeke koje su im stajale na putu k uspjehu.

Eleen Page u filmu "Juno". Juno McGuff žena je daleko od savršene. Slučajno je zatrudnjela, a potom ulazi u neprikladne veze s potencijalnim ocem svojeg nerođenog djeteta. Page na smiješan, a istovremeno inteligentan i emocionalno složen način oslikava mladu ženu koja prolazi tinedžersku trudnoću na vrlo pamtljiv način. Likove poput Juno trebali bi koristiti puno više.

Geena Davis i Susan Sarandon u filmu "Thelma i Luise". Ovo je kultni ženski dvojac. One su brinu za sebe u vrlo teškim uvjetima, ali to čine vrlo ozbiljno. Thelma i Luise uspijele su «preokrenuti» spolnu nepravdu između žrtve i okrivljenika otkrivajući same sebe i to na putovanju na koje su krenule.

Emma Watson u serijalu "Harry Potter". Mnogi ljubitelji Pottera priznat će kako je prava zvijezda brilijantna Hermione Granger. Ona voli učenje, ali joj je prioritet iznad svega, utjeloviti sve osobine kvalitetnog ženskog lika. Prijateljuje s dva dečka koji prepoznaju njezine osobine što je izvanredan obrazac ponašanja koji imaju prilike vidjeti mladi gledatelji. 

Paraminder Nagra u filmu "Baš kao Beckham". Jesminder Bhamra želi samo jedno – biti igračica nogometa i iskoristiti svoj talent. No, njezina tradicionalna indijska obitelj «stala» je put njezinim snovima. Tako se Jesminder bori s poštovanjem i ljubavi koju ima prema svojoj obitelji, a s druge svojom strašću. Priča je to o samootkrivanju, ali i samopoštovanju. Djevojke kojima postane idol, neće pogriješiti.

Gabourey Sidibe u filmu "Precious". Afroamerikanke se ne mogu vidjeti često u filmovima. Precious koju igra Sidibe pokušava prevladati svoje okolnosti – nepismenost, zlostavljanje i siromaštvo. Oslikavanje Precious pokazuje kako svako iskustvo vrijedi prenijeti.

Angelina Jolie u filmu "Gospodin i Gospođa Smith". Pažnja gledatelja ovdje se ne mora fokusirati samo na žensku inteligenciju i emocionalnu kompleksnost nego i na fizičku snagu. Stereotip je to koji akcijski filmovi pripisuju najčešće muškim glumcima. Gospođa Smith jednostavno pokazuje kako žena može biti jaka, a da pri tome ne izgubi ono ljudsko u sebi.

Emma Stone u filmu "EasyA". Uloga je to koju proživljavaju mnoge mlade žene diljem svijeta,  koje se srame jer ih nazivaju "školskim droljama". 

Sanaa Lathan u filmu "Ljubav i košarka". Djevojka druge boje kože, koja želi ostvariti svoj san i igrati košarku. Lathan pokušava kroz film odgovoriti kako je moguće stati uz bok mladićima.

Julia Roberts u filmu "Erin Brockovich". Nezaposlena samohrana majka kreće u pravosudni obračun. Sve dok pravda nije zadovoljena, Brockovich ne odustaje. Ona ne posustaje kada joj se kaže «ne».

Viola Davis u filmu "The Help". Davis je Aibileen koja je istovremene i spremačica i domar u bijeloj obitelji. Iako je podložna, ona se cijelo vrijeme bori za pravdu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.