Life
829 prikaza

Američki plivač osvojio više olimpijskih medalja nego mnoge države

Michael Phelps
Reuters/Pixsell
Statistike Olimpijskih igara od 2004. do 2016. godine ukazuju da Michael Phelps ima više zlatnih medalja od 12 država

Plivač Michael Phelps osvojio je svoju 19. zlatnu medalju u slobodnom stilu 4x100 metara. To je golemi uspjeh jer je kao pojedinac nadmašio većinu zemalja koje se natječu na Olimpijskim igrama.

Amerikanac je novom pobjedom učvrstio titulu najuspješnijeg olimpijskog sportaša, ali i pokazao nadmoć nad Argentinom i Austrijom. Ukupno ima čak 25 medalje, od čega je čak 21 zlatnih. Statistike Olimpijskih igara od 2004. do 2016. ukazuju da ima više zlatnih medalja od 12 država. Ipak, ispred njega su samo zemlje poput Kine, SAD-a, Rusije, Velika Britanije, Njemačke, Francuske i Italije. Impresivan podatak s obzirom da su ovo sve zemlje s velikom populacijom. No, bolji je od Indije koja ima preko milijardu stanovnika. Također je uspješniji od Hrvatske, Češke i Jamajke.

Iako Phelps opet oduševljava u bazenu, prije nekoliko godina je razočarao javnost. Jedan britanski tabloid je 2009. godine objavio fotografije najtrofejnijeg plivača kako drži bong u kojem se nalazi marihuana. Tada se ispričao putem pokajničkog pisma zbog svog mladenačkog ponašanja i obećao da se ovako nešto neće ponoviti. Očito je zaboravio na svoje obećanje prije dvije godine kada je vozio u alkoholiziranom stanju u Baltimoreu i završio u policijskom pritvoru. Njegov prijestup je rezultirao uvjetnom kaznom i liječenjem od alkohola. Usto ga je Američki plivački savez suspendirao na šest mjeseci.

Kada je riječ o disciplini plivanja sljedeći najuspješniji je Amerikanac Mark Spitz koji je osvojio tek devet zlatnih medalja. Niti australski najbolji olimpijski plivač Ian Thorpe ne može se dičiti svojim pobjedama u usporedbi s Michaelom Phelpsom. Ima samo pet zlatnih medalja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.