Life
194 prikaza

Prvo pa zlato: Glasnović osvojio prvu medalju za Hrvatsku u Riju

Josip Glasnović, Olimpijske igre
EDGARD GARRIDO/REUTERS/PIXSELL
Uspjehom Josipa Glasnovića hrvatski streljači izjednačili su se s rukometašima po broju najsjajnijih odličja na ljetnim Olimpijskim igrama

Hrvatski strijelac Josip Glasnović osvojio je zlatnu medalju u trapu! Nakon što se probio kroz polufinale uz 15 od 15 pogodaka u metu u konkurenciji šestorice strijelaca, našao se u finalu protiv Talijana Giovannija Pelliela.

To je značilo da u džepu imamo najmanje srebro, no Josip je otišao korak dalje i uzeo zlato kroz raspucavanje.

Poslije 15 pokušaja u regularnom dijelu, obojica su imala po dva promašaja, tako da se ušlo u raspucavanje. Tamo je Talijan promašio u četvrtoj seriji, dok je Glasnović bio precizan i uzeo prvu medalju za Hrvatsku u Riju, odnosno našu 24. u povijesti Igara.

Ovime je Glasnović "naslijedio" drugog hrvatskog reprezentativca Giovannija Cernogoraza, koji je prije četiri godine u Londonu bio zlatni u ovoj disciplini. Cernogoraz je tada do zlata stigao također u raspucavanju i to protiv još jednog Talijana, Massima Fabbrizija. Cernogoraz je u Riju završio kao deveti sa 116 pogodaka u kvalifikacijama.

Za Pelliela je ovo treće olimpijsko srebro, nakon Atene 2004. i Pekinga 2008., dok je u Sydneyu 2000. bio brončani.

Josip Glasnović, Olimpijske igre | Author: EDGARD GARRIDO/REUTERS/PIXSELL EDGARD GARRIDO/REUTERS/PIXSELL

Trap je streljačka disciplina gađanja glinenih golubova. Gađanje pojedinačnih ciljeva je olimpijska grana već više od 100 godina. Smatra se jednom od najtežih u odnosu na druge grane, zato što je udaljenost do mete veća, a i brzina kretanja mete je brža u odnosu na druge grane natjecanja u trapu. 

Trap je također sport u kojem Hrvati posebno dominiraju.

Uspjehom Josipa Glasnovića (33) hrvatski streljači izjednačili su se s rukometašima po broju najsjajnijih odličja na ljetnim Olimpijskim igrama, 'kauboji' također imaju dva zlata, iz Atlante i Atene, te broncu iz Londona.

Prvu je donijela Snježana Pejčić broncom u zračnoj pušci 10 metara u Pekingu, a na nju se nadovezao Giovanni Cernogoraz zlatom u trapu prije četiri godine u Londonu. Glasnović je svojim zlatom doveo streljaštvo u sam vrh.

Dakako, zlatne medalje na Olimpijskim igrama nedodirljivi su uspjesi, no oni nisu jedini u Josipovoj karijeri.

Na Svjetskom prvenstvu 2005. u talijanskom Lonatu, osvaja broncu u disciplini trap pojedinačno. Na Europskom prvenstvu u Granadi 2007. u istoj disciplini također osvaja  broncu. U Osijeku 2009. osvaja srebro ekipno.

Na Cipru koji je bio domaćin Europskog prvenstva 2012. Glasnović u trapu ekipno osvaja zlatnu medalju, a u trapu pojedinačno brončanu medalju. Njemački Suhl ugostio je europske streljače 2013. godine, a Josip osvaja dvije zlatne i to u disciplinama trap pojedinačno i ekipno. 

Iz Mađarske se 2014. vraća sa broncom, trap ekipno. Na posljednjem Europskom prvenstvu u talijanskom Lonatu održanom ove godine, Josip je osvojio u trapu pojedinačno srebro, a ekipno zlatnu medalju.

Njegov stariji brat Anton (35) posjeduje srebrnu medalju osvojenu na Europskom prvenstvu u Osijeku 2009., kao i zlato na Europskom prvenstvu u Larnaci 2009. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.