Life
999 prikaza

Assange je zatvoru u kojem je bio i Momčilo Krajišnik

Belmarsh zatvor
1/3
The Times/News Syndication
Assange u zloglasnom zatvoru na sjeveroistoku Londona čeka moguće izručenje SAD-u u društvu nekih od najopasnijih zločinaca

Julian Assange ambasadu Ekvadora u kojoj je živio sedam godina u Londonu zamijenio je zloglasnim britanskim zatvorom Belmarsh, kojeg nazivaju "britanski Guantanamo". Među mnogim 'poznatim' zločincima koji su u njemu služio svoju kaznu bio je i Momčilo Krajišnik, jedan od osnivača Srpske demokratske stranke kojeg je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju 2006. godine osudio za zločine protiv čovječnosti, istrjebljenje, ubojstva, progone na rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje. U zatvoru je boravio od 2009. do 2013. godine.

Assange će tako u ovom zatvoru na sjeveroistoku Londona čekati i moguće izručenje SAD-u u društvu nekih od najopasnijih zločinaca. Zloglasni zatvor postao je poznat nakon terorističkih napada 11.9. Anti teroristički zakoni koji su napravljeni ubrzo nakon napada, omogući su da osumnjičenici za takve terorističke napade mogu biti zadržani u britanskom zatvoru. U njemu se nalaze i teroristi osumnjičeni za napad u Londonu 2005. godine. 

Julian Assange | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Zbog takvog profila zatvorenika zatvor je i dobio nadimak po uzoru na zatvor poznat po taktikama mučenja zatvorenika, piše Business Insider.

U britanskom zatvoru stanje je komplicirano, zaključak je to inspekcije iz 2018. godine. U izvješću se navodi kako više od 100 zatvorenika ima neodređene kazne, uz one sa ozbiljnim prekršajima. 

"U posebnoj sigurnosnoj jedinici zatvora, koji je zapravo zatvor u zatvoru, čuvaju se neki od najopasnijih zatvorenika u zemlji, što dodaje još jedna sloj kompleksnosti. Tu je i veliki broj stranih zatvorenika, ostalih koji trebaju zaštitu zbog svojih prekršaja i malog broj onih kojima je potreban poseban tretman zbog toga što su javno poznate osobe. Potrebe i prioriteti ovih različitih grupa postaju komplicirani zadatak", naglašava se u izvješću. 

Mišljenje je da se zatvorom dobro upravlja, no postoji niz slabih točki. 

Nije ispunjeno 37 preporuka od njih 59 prema zaposlenicima koliko ih je bilo potrebno nakon inspekcije. I dok su se rehabilitacija i planovi otpuštanja popravili od posljednje inspekcije, a sigurnost je ostala "razumno dobra", na ostalim područjima ima problema. 

Poštovanje, koje pokazuje da li se prema "zatvorenicima pristupa s poštovanjem prema njihovom ljudskom dostojanstvu" smanjilo se sa "relativno dobro" na "nedovoljno dobro", a "aktivnost" je sa "nedovoljno dobra" pala na "lošu". Poraslo je i nasilje u zatvoru. Dobili su 40 preporuka za popravke problematičnih stavki, za koje je zatvor djelomično najavio da će ih pokušati ostvariti. 

Zatvor Belmarsh | Author: Lefteris Pitarakis/Press Association/PIXSELL Lefteris Pitarakis/Press Association/PIXSELL
Jedna od onih na koju nisu pristali bila je preporuka da se u ćeliju namijenjenu za dvoje ljudi, ne smješta njih troje. U zatvoru su svjesni da to nije "željena praksa", no smatraju da time ne krše neke standarde. 

"Ne postoji vjerojatnost da će se ove preporuke moći ostvariti ubrzo. Širi problem prenapučenosti zatvora dugotrajno je nacionalno pitanje koje se može riješiti samo održivim dodatnim i dugoročnim državnim ulaganjem". 

Unatoč tim nalazima ali i usporedbama sa zloglasnim zatvorom Guantanamo, na Twitteru se ta usporedba ismijava, i naglašava se da u britanskom zatvoru zatvorenici imaju pristup "obrazovanju, radionicama, imaju dvije dvorane za vježbanje i knjižnicu", uz "terapeutske i savjetničke grupe". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.