Life
14429 prikaza

Najgore ubojice odavde nikad ne mogu pobjeći

Zatvor Polarna sova
Screengrab
Polarna hladnoća i ekstremne udaljenosti do bilo kakvog većeg mjesta dovoljne su prepreke bijegu bilo kojeg zatvorenika

Najgori ruski serijski ubojica u povijesti u ponedjeljak je osuđen za silovanja i ubojstva 56 žena. Sud u sibirskom gradu Irkutsku proglasio je bivšeg policajca Mikhaila Popkova krivim za ubojstva počinjena između 1992. godine do 2007. godine, priopćeno je iz ureda tužiteljstva.

Popkov je pobjesnio kad je čuo da je sud odlučio ukinuti mu pravo na mirovinu od 24.000 rubalja mjesečno. Najavio je žalbu na ovu odluku suda. 

Popkov je osuđen dok je već bio u zatvoru, gdje je već služio doživotnu kaznu za 22 ubojstva. Popkov je naime još 2015. osuđen za silovanja i ubojstva 22 žene,  čime se ukupni broj njegovih žrtava penje na 78.

Dob njegovih žrtava kretala se između 18 do 50 godina.

Nakon ove presude, Popkova će preseliti u zatvor Arktička ili polarna sova u mjestu Harp za zločince osuđene na doživotni zatvor, gdje će ostatak života provesti u samici. Mjesto s nekih šest i pol tisuća stanovnika smješteno je daleko na sjeveru Sibira, gotovo na polarnom Karskom moru koje je toliko hladno da je zamrznuto devet mjeseci svake godine. 

Pedro Alonso Lopez Pedro Lopez Life Najmasovniji ubojica u povijesti – izgubio mu se svaki trag

Osim smrtonosne hladnoće Karsko more obilježavaju i brojni nuklearni reaktori odbačeni još u vrijeme Sovjetskog saveza. Prema službenim dokumentima, tamo je bačeno šest reaktora iz nuklearnih podmornica i deset reaktora iz drugih izvora.

- Osudio bi ih na smrt čim su pristale s njim popiti piće - izjavio je državni Alexander Shkinyov na izricanju presude, piše Siberian Times. 'Ubijanje ga je patološki privlačilo', dodao je. Kad su njegovi zločini otkriveni, javnost mu je dala nadimak Vukodlak, jer je Popkov godinama radio u policiji i paralelno silovao i ubijao žene.

Za portal Meduza Popkov je izjavio da mu je cilj bio 'očistiti ulice sibirskih gradova od nemoralnih žena i prostitutki'. Neke žene je ubio dok je bio na dužnosti, u uniformi i vozeći policijski auto, pa mu je tako bilo lakše steći povjerenje žrtava. 

- Oprostio je trima ženama koje nisu htjele izaći s njim. Njih je otpratio kući i čak im je pomogao nositi torbe. Očito je uživao u ubijanju. Neke njegove žrtve imale su 145 ili čak 170 ubodnih rana nožem, a neke je ubio sjekirom - objasnili su tužitelji. 

Broj žrtava Mikhaila Popkova premašuje dosadašnje ruske ubojice rekordere: Alexander Pichushkin osuđen je 2007. godine na na doživotni zatvor zbog 48 ubojstava, a  Andrej Chikatilo je još u vrijeme Sovjetskog saveza osuđen za 52 ubojstva. 

Pomalo je ironično da će Popkovu društvo u zatvoru raditi upravo Pichushkin.

U svim slučajevima kada sam ubio, to sam učinio samo zbog jednog razloga. Ja ubijam da bih živio, jer kada oduzimaš život, želiš živjeti, kazao je Alexandar Pichushkin, ruski serijski ubojica na suđenju za svoje zločine 2007. godine

Optužen je za 49 ubojstava, ali je na suđenju rekao da na popis dodaju još 11. Toliko ih je prema svojoj procjeni ubio, a ni te žrtve, kazao je, 'ne bi trebalo zaboraviti'. 

Poznat kao Šahovski ubojica, Pichushkin je imao jedinstven plan. Ubiti 64 osobe, po jednu za svako mjesto na šahovskoj ploči. 

- Ja sam vam veliki ljubitelj šaha - bilo je prvo što je ovaj moskovski trgovac u supermarketu rekao policiji kad ga je uhitila.

Suđenje Stjepanu Mauroviću Neriješeni zločin Top News Misterij smrti najopakijeg čovjeka u Lepoglavi

Najčešće bi ubijao poznanike i beskućnike koje bi našao u moskovskom parku Bitsevsky. Pozvao bi ih da popiju votku u čast njegovog mrtvog psa. Kad bi se napili, zatukao bi ih čekićem. Zatim bi ih bacio u kanal, a ako je žrtva još disala, nabio bi joj grlo boce od votke u razmrskanu lubanju. To je s vremenom postao njegov potpis. Čepove boca bi sačuvao za uspomenu. Jednu od žrtava bacio je sa 16. kata.

Prvo ubojstvo počinio je 1992. kad je predložio prijatelju iz razreda da ubiju nekoga. Kad je ovaj odbio, Pichushkin ga je namamio u šumu, zadavio užetom i bacio u kanal.

Na suđenju je izjavio da je za njega ubijanje poput ljubavi i da je nakon prvog ubojstva osjetio neizmjernu ljubav, nešto kao prvi put kad se voli...

- Prvo ubijanje vam je poput prve ljubavi. Nikada ga nećete zaboraviti. Prvi put sam ubio sa 18 godina i to prijatelja iz razreda - kazao je Pichushkin te dodao kako se osjećao kao Bog jer bi odlučivao hoće li netko živjeti ili umrijeti.

Nakon što je ubio razrednog kolegu sljedećih 9 godina nije nikoga ni dotaknuo. No želja se vratila 2001. godine - želja za oduzimanjem tuđih života koja mu je, istaknuo je, sasvim pomutila razum.

- Što vam je osoba bliža, što je bolje poznajete, veća je vjerojatnost za ubojstvo - objasnio je na sudu Pichushkin.

Tijekom suđenja često je bio agresivan, ali mu nije bio problem  gestikuliranjem pokazivati poroti kako je golim rukama udavio svoje žrtve te je pokazivao ožiljke na rukama koje su mu one ostavile. Njegova posljednja žrtva bila je Marija Moskalova, iako je uglavnom ubijao muškarce.

 - Da me nisu uhvatili, nikada se ne bi zaustavio, nikada. Ovako ste spasili život mnogima -  kazao je na sudu.

Uhićen je u lipnju 2006. a osuđen u listopadu 2007. na doživotan zatvor, od čega će prvih 15 godina provesti u samici...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.