Life
337 prikaza

Bile su tipične tinejdžerke, a onda su se pridružile ISIL-u

Tinejdžerke muslimanke
Thinkstock
ISIL je shvatio da se njegova snaga krije u mladima, pa ih regrutira na sve moguće načine

Soba od Merve S. je danas prazna. U njoj nema fotografija ni postera. Iznad kreveta nalazi se samo arapski simbol za Allaha.

Ništa ne ukazuje na to da je donedavno ovdje živjela 17-godišnjakinja, koje je nestala prije nekoliko tjedana kad je s 18-godišnjom prijateljicom Ece B. navodno iz sjeverne Njemačke otputovala u Siriju kako bi se pridružila ISIL-u.

Ubrzo nakon toga Ecein otac je počinio samoubojstvo, a pronašla ga je druga kćer u njihovom stanu nedaleko Hamburga.

Danas svi tragaju za znakovima koji bi ukazali na to što su djevojke planirale.

Merveina majka tvrdi da je njezina kćer počela spavati na podu i da je, u posljednje vrijeme, jako malo jela i pila. Sad shvaća da se vjerojatno pripremala za teške uvjete života u islamskoj državi.

Okolina nije Merve smatrala nimalo neuobičajenom tinejdžerkom. Bila je tiha djevojka koju nije poznavao nitko u džamiji koja se nalazi preko puta njihove kuće u Njemačkoj. 

No jedna mlada žena, poznanica iz Eceinog grada, tvrdi da su ona i njezine rođakinje vidjele transformaciju djevojke. 22-godišnja Büşra je uvjerena da su se tinejdžerke željele pridružiti ISIL-u i da su u Siriji. "Bacile su mobitele i podrapale putovnice. Sigurna sam u to."

Büşra je posljednji put vidjela Ece prošle godine. Opisuje je kao normalnu djevojku koja je voljela slušati glazbu i družiti se s prijateljicama. No prve promjene dogodile su se prije dvije godine, kad je Ece počela izbjegavati kontakt očima s dečkima na ulici. Ubrzo je počela pokrivati glavu, a nakon toga je uslijedio crni veo. 

Vjenčanja u Islamskoj državi | Author: Youtube Youtube

Büşra pretpostavlja da su se dvije djevojke upoznale preko Facebooka ili WhatsAppa, u grupama za 'sestre', što je termin kojeg muslimanke koriste za svoje prijateljice. Djevojke su također zajedno išle u džamiju u Billstedt, gdje ih nitko nije poznavao.

"U početku su bile samo religiozne, no zatim se pale u krive ruke", kaže Büşra. Ona tvrdi da je Ece stupila u kontakt sa sljedbenicima ISIL-a iz Hamburga, te su djevojke počele slušati radikalne propovijedi i "njima je manipulirano da počnu razmišljati kako moraju ići pomoći ljudima u Siriju".

Büşra ih je pokušala uvjerti da ISIL na žene gleda kao na 'mašine za rađanje', ali nije uspjela. "Razgovarati s Ece bilo je kao pričati sa zidom."

Muškarci umiru, a sudbine žena su neizvjesne

Ece je rođena u Geesthachtu, nedaleko Hamburga. Njezina turska obitelj živjela je u apartmanu u prizemlju, a njezin otac, Ercan B., godinama je radio posao u smjenama u jednoj tvornici automobilskih dodataka.

Muškarci s kojima je radio sjećaju ga se kao dobrog kolege koji bi često stao i razmijenio par riječi s njima na ulici, kad bi se susreli. Osim toga, bio je povučen čovjek koji nikad nije spominjao kćer.

Ece je prvi put pobjegla u Istambul u studenom 2014. godine. Obitelj ju je uspjela vratiti nakon što su locirali njezin mobitel, pomoću turske policije. Nažalost, lokalna njemačka policijska postaja nije znala za njezin posljednji pokušaj bijega od kuće.

Naime, početkom lipnja roditeljima je ostavila poruku da je otišla na izlet s razredom, iako se ustvari vratila u Tursku. No njezin otac je znao istinu. I to mu je bilo previše, pa se ubio nekoliko dana poslije.

Njemački obavještajci su zabilježili gotovo 700 odlazaka u Siriju od 2013. godine, od čega su u 10 poso slučajeva bježale žene, dok maloljetnike ne prate. 

Oko 80 posto muškaraca koji su napustili Njemačku već je poginulo u borbi džihadista, a u javnosti se nisu pojavili nikakvi detalji o smrtnim slučajevima među ženama.

"To nije dio naše vjere", kaže lokalni imam Mustafa Cakmak. "Kuran kaže: 'Svatko tko ubije drugo ljudsko biće ubije cijelo čovječanstvo'."

Ali izgleda da su djevojke na internetu naišle na drugačije interpretacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.