Life
855 prikaza

"Islamska država nas je unazadila 1400 godina"

ISIL
Youtube
Jezidi su kurdska skupina iz Iraka koja je vjerojatno u najvećoj mjeri propatila od ruku ISIL-a

"Zbogom" rekla je žena zamotana u crni šal na kurdskom, dok je ljubila ispruženu ruku starijeg svećenika. "Moli se za mene" rekla je sljedeća žena u redu dok je pognula glavu i također poljubila starog svećenika.

Ovo se događalo na oproštajnoj ceremoniji 66 žena i djece koji su bivši zarobljenici naoružanog islamističkog pokreta poznatijeg kao ISIL.

Većinu okupljenih, džihadisti su podvrgnuli neizrecivim zločinima, te su apsolutno sve žrtve bile jezidi, članovi drevne etničke i vjerske manjine čija je budućnost u Iraku itekako neizvjesna.

Jezidi | Author: Wikipedia Wikipedia

Žene i djeca koji su se okupili oko svećenika spremali su se krenuti u Njemačku, gdje im je ponuđen azil, psihološka pomoć i bijeg iz ratom zahvaćenog Iraka. "Ono što vam je ISIS učinio, nitko više neće napraviti. I prestanite nositi crno. Crna odjeća će nas samo podsjećati na razaranje naših sela i sve loše stvari koje su nam se dogodile", izjavio je patrijarh okupljenim ženama.

Suvremeni Irak tradicionalni je dom jezida, drevne vjerske skupine za koju se vjeruje da potječe iz doba prije kršćanstva i islama. Danas ih ima oko 600.000, a svi podučavani da su ih stoljećima proganjali muslimani koji ih okružuju.

Vođe jezida često tvrde da je njihova zajednica pretrpjela 73 masakra i genocida, a u nekoliko prigoda muslimanski osvajači preuzeli bi Lalish hram, najsvetije mjesto jezida, te bi ga privremeno pretvorili u muslimansku školu. 

2008. godine dogodio se niz užasnih eksplozija koje su proveli bombaši-samoubojice, a kojima su ciljali sela jezida u iračkoj provinciji Sinjar, pri čemu je poginulo više od 300 ljudi. To je bilo strašno, no rijetko je tko mogao predvidjeti što tu jadnu skipunu tek čeka kad se pojavi ISIL, koji kao da je krenuo u križarski rat protiv ove skupine.

Najveći egzodus u njihovoj povijesti

Tako je u kolovozu 2014. godine ISIL krenuo u osvajanje Sinjara, što je okončano egzodusom, jer su stotine tisuća jezida morale napustiti domove. Jezidi i kurdistanska regionalna vlada zabilježili su ubojstva najmanje 3.000 jezida (civila), kao i otmicu njih više od 5.000, s tim da su većinom otete žene.

ISIL smatra kršćane i Židove 'ljudima iz knjige', jer njih priznaje i poštuje Kuran, no protive se jezidima koji se smatraju apostolima. I ne samo to, nego ih istinski mrze te su od njih učinili moderne robove, pa je nekoliko bivših zatočenica prepričalo kako su prodavane kao nekretnine prošle godine.

"ISIL je pronašao neke stihove u Kuranu kojim opravdavaju moderno ropstvo", objašnjava Mamo Othman, jezid i bivši ministar iračke vlade koji danas podučava na Sveučilištu u Duhoku. "Islmaska država nas je unazadila 1400 godina", kaže Othman na što Mryza Dinnayi, savjetnik za pitanja jezida u kurdistanskoj regionalnoj vladi, dodaje: "Svi smo danas traumatizirani".

Jezidi bježe iz ISIS-a | Author: Youtube Youtube

Dinnayi je intervjuirao više od tisuću jezidi žena koje su pobjegle iz zatočeništva ISIL-a. Gotovo sve su bile podvrgnute seksualnom zlostavljanju, a mnoge od njih su bile i seksualne robinje ISIL-ovaca.

"Tukli su ih i mučili ISIL-ovi militanti. Provele su mjesece u  njihovim zatvorima. Oboljele su od PTSP-a i depresije. A mi ovdje u Iraku nemamo mogućnosti da ih liječimo", objasnio je očajan Dinnayi.

Dinnayi i njegova humanitarna organizacija 'AirBridge Iraq' surađuju s vladom njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg kako bi pronašli smještaj za stotine žena i djece - žrtve ISIL-a - u Njemačkoj. Ondje dobiju dvogodišnje boravišne dozvole, psihološku pomoć, smještaj, te je djeci omogućen odlazak u školu.

Dinnayi je priznao da je ovo tek početak dugotrajnog procesa oporavka ljudi koji se možda nikad neće u potpunosti oporaviti od zvjerstava koje su pretrpjeli. "Ovo nije kao kirurška operacija", objašnjava Dinnayi koji je i sam liječnik, te dodaje: "Znam da su oni ozljeđeni... naša je dužnost da pomognemo ovim žrtvama da žive bolje sa svojim ranama".

Na kraju je objasnio i da je izrazito važno da vođe jezida pošalju poruku žrtvama da su oni, unatoč seksualnim napadima koje su proživjeli u ropstvu, i dalje dobrodošli i cijenjeni članovi jezidi zajednice.

Prije puta

Prije odlaska u Njemačku, svaka grupa žene i djece ide na posljednje hodočašće u Lalish hram. 

Tamo se nalazi i 15-godišnji Sabah Mirza Mahmoud, koji na put kreće s majkom, mlađim bratom i 16-godišnjom sestrom. ISIL je oteo njegovu sestru prije tri mjeseca, prije nego su je konačno pustili na slobodu.

"Njezina situacija je bila strašna", Mahmoud se prisjeća. "Odvedena je u Siriju. Ona nam se vratila, ali ja i dalje imam 12 rođakinja koje ISIL drži u zatočeništvu." A one čine tek dio od još uvijek više od 3000 zatvorenih jezidi žena. 

Niz Mahmoudovo lice se slijevaju suze dok prilazi autobusu koji ga vozi do zračne luke nakon čega kreće na put u nepoznato. On i njegova obitelj imaju šanse započeti novi život u Njemačkoj, ali to svejedno ne znači da im je lako napustiti dom.

"Istovremeno sam sretan i tužan", objašnjava ovaj tinejdžer kako se osjeća.

ISIL-ova mučenja | Author: Youtube Youtube

Zatim nastavlja nabrajati zločine koje je ISIL počinio protiv njegove obitelji: "Ubili su mi tatu. Ubili su mi bratiće i stričeve. Oteli su 25 mojih rođaka, uključujući žene". 

Oca su ubili pred očima sina koji je i sam jedva izbjegao smrt, što je opisao Mahmoudov ujak - Jato: "Položili su ga na zemlju kako bi ga ubili. Bio je s još osmero ili devetero djece. Sve su ih polegli na zemlju i pitali znaju li pucati. Svi su odgovorili da ne znaju, pa su ih pustili.".

Mahmoud i njegov mlađi brat jecali su grleći ujaka ispred autobusa, dok ih on nije primorao da uđu, i sam tjerajući suze. Nedaleko njih malena djevojčica je vištala i bacala se, odbijajući se uspeti s majkom na autobus. Nikoga ova slika nije mogla ostaviti ravnodušnim.

A kad je autobus napokon krenuo, jedan od mlađih rođaka koji su ostali, jecajući gledajući u autobus, kolapsirao je, preplavljen silnim emocijama koje nikako nije mogao zaustaviti.

Od 2013. ISIL je u procesu etničkog čišćenja s ovih prostora, na jedan ili drugi način, maknuo nekoliko stotina jezida. Mnogi su utočište potražili u kampovima za izbjeglice u iračkom Kuridstanu, dok su tisuće njihovih rođakinja i dalje u modernom ropstvu te ih se svakodnevno iskorištava. 

Oni koji mogu - odlaze. "Nema za nas budućnosti u Iraku", kaže Jato, nakon što je gledao svoje traumatizirane nećake i nećakinju kako odlaze na dug put prema Njemačkoj, piše CNN.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 19:30 22.Listopad 2015.

    Čitajući članak normalnom čovjeku postao mučno,jer tijelo se može oporaviti,ali psiha teško.Koja su to zvijestva u ime vjere,ne to sotonisti i sadisti.