Life
1735 prikaza

Blaženi Stepinac nadahnuo je i oca Angeline Jolie

Alojzije Stepinac
Youtube
U New Yorku od 1948. postoji škola Alojzija Stepinca, u kojoj su nauk hrvatskog blaženika proučavali poznati glumci, sportaši, biznismeni

Život i djelo blaženog Alojzija Stepinca bili su nadahnuće mnogima u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Među onima na koje je hrvatski mučenik značajno utjecao u životu su i holivudske zvijezde, poput Jona Voighta, oskarovca i oca Angeline Jolie, te Alana Alde, američke glumačke legende najpoznatije po glavnoj ulozi u TV seriji “M.A.S.H.”

Voight i Alda su davnih pedesetih godina prošlog stoljeća bili polaznici katoličke Srednje škole nadbiskupa Stepinca u gradu White Plains u američkoj saveznoj državi New York. Upravo su u toj školi stekli prva značajnija glumačka iskustva i utabali svoj put u američki glumački vrh.

Nastupima u školi Stepinca otvorio je put k slavi

Voight se rodio u gradu Yonkers i odrastao je u katoličkoj obitelji sa svojom braćom, geologom Barryjem i pjevačem Chipom. Budući da je odmalena htio glumiti, roditelji su ga upisali u Stepinčevu školu 1952. Škola je osnovana četiri godine prije, ali je u svom programu već tada nudila kvalitetnu dramsku nastavu.

U školskom dramskom klubu Voight je nastupio u “Pjesmi o Norveškoj”. Iako je bio živahno dijete, nastavnici i svećenici u školi prepoznali su njegov talent i usmjeravali ga. Kako ističu na internetskim stranicama škole, nastavnici su svakom učeniku nastojali objasniti i usaditi odlike blaženog kardinala Stepinca, koji je proveo život služeći Bogu i hrvatskom narodu. Nastojeći pronijeti Stepinčevo ime i naslijeđe, đacima su uvijek isticali važnost vjere i Stepinčeva humanitarnog rada.

Jon Voight | Author: The Mirisch Company/United Artists The Mirisch Company/United Artists

Voight je nakon završetka Stepinčeve škole imao dovoljno znanja da okuša sreću prvo na kazališnim daskama Broadwaya, a zatim i u Hollywoodu. Godine 1965. na snimanju TV serije “Dim baruta” upoznao je tad anonimnog kolegu Dustina Hoffmana. Četiri godine poslije njih su se dvojica opet srela na velikom platnu u potresnoj drami “Ponoćni kauboj”. Voight je za ulogu priglupog žigola u New Yorku bio nominiran za Oscara u kategoriji za najbolju mušku glavnu ulogu.

Škola ih je usmjeravala da postanu uspješni lideri

Nakon toga uslijedile su uloge u nekim od najvažnijih filmova sedamdesetih: “Oslobađanje”, “Šampion” i “Povratak ratnika”, koji mu je naposljetku i donio zlatni kipić za glavnu mušku ulogu hendikepiranog vijetnamskog veterana. 1985. dobio je još jednu oskarovsku nominaciju za ulogu u “Odbjeglom vlaku”.

Karijera mu je zatim desetak godina stagnirala, no oživjela je ulogama u “Vrućini” i “Nemogućoj misiji”. Voight se devedesetih pomirio i s kćeri Angelinom Jolie, koja je tada postajala zvijezda u usponu.

Godine 2009. Voight se s kolegom Alanom Aldom pojavio na godišnjoj dodjeli nagrada Srednje škole “Nadbiskup Stepinac”. Došao je kako bi uručio priznanje dugogodišnjem profesoru, svećeniku Bernieju McMahonu, za kojeg je rekao kako mu je bio velik uzor dok se školovao. McMahon je vodio školske dramske produkcije u kojima su nastupali Voight i Alda.

Alda je Stepinčevu školu upisao 1950. godine. Brzo se zainteresirao za školske mjuzikle i počeo nastupati u njima, a poslije je za dramski klub napisao dvije knjige o radu na tim mjuziklima.

Vratili se u školu odati počast svećenicima

Alan Alda | Author: Universal Pictures Universal Pictures

Nakon odlaska iz škole Alda je počeo graditi televizijsku karijeru, koja je bila na vrhuncu početkom sedamdesetih ulogom vojnog liječnika Oka Sokolovog u popularnoj seriji “M.A.S.H”. Osvojio je nekoliko Emmyja i Zlatnih globusa i bio nominiran za Oscara te nastupao u serijama “Zapadno krilo” i “Hitna služba”.

Školu u White Plainsu pohađali su i poznati američki sportaši, poput NBA košarkaša Martyja Conlona, koji je poslije bio igrač u Miami Heatu i Seattleu. - Kad je došao u školu, drugi učenici su se svađali s kim će igrati - rekao je njegov ondašnji srednjoškolski trener.

Osim njega tu je bilo nekoliko zvijezda američkog nogometa i bejzbola te ugledni biznismeni. Zaposlenici škole ponose se time što u “Stepincu” odgajaju ljude koji poslije postaju pravi lideri. Njihove školske sportske momčadi redovito beru medalje na raznim američkim natjecanjima.

Iseljenici i nadbiskup New Yorka pokrenuli osnivanje

Škola je otvorena dvije godine nakon Stepinčeva uhićenja. Novac za gradnju prikupili su vjernici iz katoličkih župa u okrugu Werchester, među kojima ih je bilo i nekoliko čiji su preci krajem 19. i početkom 20. stoljeća došli u SAD iz Hrvatske.

Važnu ulogu u utemeljenju škole i određivanju naziva škole imao je kardinal Francis Spellman, ondašnji nadbiskup New Yorka. Spellman je bio iznimno utjecajan i izvan svećeničkih krugova. Bio je blizak s Kennedyjevima i pomogao je Franklinu Rooseveltu da osvoji treći mandat američkog predsjednika. Zato ga je Roosevelt u vrijeme Drugog svjetskoga rata zadužio za odnose SAD-a i Vatikana.

Spellman se školovao u Rimu i ondje je imao dobre veze. Tako je znao i za sudbinu zagrebačkoga kardinala Alojzija Stepinca, kojeg su nakon sloma NDH uhitili i procesuirali te na kraju 1946. godine zatvorili. Spellman je bio zakleti antikomunist i podupirao je sve akcije senatora Josepha McCarthyja, koji je progonio komuniste u Americi. Vjerojatno je to jedan od razloga što je, nakon što je 1946. godine postao njujorški kardinal, blagoslovio otvorenje Srednje škole “Nadbiskup Stepinac” i odobrio njezin naziv.

- Ponosni smo da je Njujorška nadbiskupija podigla spomenik nadbiskupu Stepincu, gdje se mladi uče poštovati načela za koja je ovaj hrabri čovjek živio i umro - izjavio je Spellman nakon smrti blaženika.

Na godišnjicu smrti služe misu i educiraju učenike

Škola je isprva upisivala isključivo dječake katolike, kojima su predavali svećenici i časne sestre. Početkom 21. stoljeća vodstvo škole odlučilo je liberalizirati nastavni program i otvoriti vrata škole i ljudima koji nisu katoličke vjere. Od 2009. godine nastavu mogu slušati i djevojčice.

Alojzije Stepinac | Author: Wikipedia Wikipedia

- Svake godine u veljači, na obljetnicu kardinalove smrti, imamo misu i poseban program za učenike u kojem saznaju sve informacije iz Stepinčeva života. Na ulazu u školu nalazi se njegov portret, a imamo i oltar posvećen Stepincu u školskoj kapelici. Znamo da je ubrzo nakon otvorenja Stepinac saznao da smo školu nazvali po njemu i to ga je jako dirnulo - rekao nam je Dennis Buckley, potpredsjednik školskog odbora.

Na Haitiju postoji centar za pomoć žrtvama potresa

Srednju školu “Stepinac” danas pohađa 675 učenika. Njihov dramski klub je dobio nekoliko prestižnih nagrada za mnoge predstave i mjuzikle, pogotovo za njihove izvedbe “Fantoma iz opere”, “Evite” i “Mary Poppins”. Među njima je i skladatelj Alan Menken, koji je pisao Grammyjem nagrađivane pjesme iz Disneyevih crtića.

Osim njujorške, i druge škole po cijelom svijetu nose naziv našeg blaženika. Tu su škole u Chicagu, Torontu i Australiji.

Na Haitiju, karipskoj zemlji koju je pogodio katastrofalni potres 2010. godine, utemeljili su sirotište i dječji centar posvećen blaženom Alojziju Stepincu. Osnovao ga je u Port-au-Princeu velečasni Giordano Belanich, američki svećenik podrijetlom s otoka Ilovika kraj Lošinja. U njemu boravi siročad u dobi od dvije do 15 godina, a centar vode mjesne žene uz pomoć dvije Hrvatice i jedne Amerikanke.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • fulir 22:11 13.Srpanj 2016.

    Hoće li konačno kaptol progovoriti o suradnji crkve( solunski dobrovoljac u srpskoj vojsci Stepinac) i Četnika ( Draža Mihajlovič) pred kraj rata , o čemu postoje vjerodostojni dokumenti u njemačkim arhivima koji se povremeno pojave, i na kaptolu !!!( jedan ... prikaži još!( jedan od razloga zašto mu je i suđeno )