Life
949 prikaza

Bolno stanje koje uništava seksualni život milijunima žena

Žena u gaćicama
Thinkstock
Ako se problem vulvodinije koji pogađa 16 posto žena ne dijagnosticira na vrijeme, može izazvati i velike probleme čak kod sjedenja ili pak nošenja donjeg rublja

Bol u vagini nije rijetko stanje, čak 16 posto žena tijekom svog života osjećalo je bol u genitalnom području koja je trajala dulje od tri mjeseca. One koje pogodi to bolno stanje nisu promiskuitetne ili neurotične pa se zato ne žele seksati ili si umišljaju da ih boli, ističu stručnjaci koji smatraju da su ljudi premalo informirani o vulvodiniji.

Ona se javlja kod žena svih dobi, neovisno o boji kože, obrazovanju, slobodnom ili zauzetom statusu i seksualnoj orijentaciji, a pacijentice bol opisuju kao jaku, nalik na svrbež, osjećaj probadanja nožem ili pak peckajuću. Obično se javlja kod iritacije spolnim odnosom, ali bol može biti i stalna.

Termin vulva odnosi se na vanjski dio ženskih genitalija, uključujući klitoris, male i velike stidne usne, vaginalni otvor i Bartholinijeve žlijezde - koji su svi bogati živcima.

Žene koje imaju vulvodiniju najčešće to i ne znaju već za bol pri seksu krive svoj osjećaj neuzbuđenosti, lijekove i hormonalne promjene, a problem mogu pogoršati forsiranje seksa. Ginekolozi su nekoć govorili ženama s tim problemom da imaju gljivičnu infekciju ili pak premalo estrogena, no u posljednjih desetak godina ta je bolest prepoznata kao takva s odgovarajućom terapijom.

Test koji određuje je li riječ o vulvodiniji

Vateni se štapić utisne oko pet milimetara na nekoliko mjesta na genitalijama. Iako to ne bi trebalo izazvati neugodu, kod onih s vulvodinijom hoće. Iako točan uzrok bolesti nije poznat, pretpostavalja se kako je riječ o oštećenju živaca. Sindrom se inače često pojavljuje i u kombinaciji sa iritabilnim crijevima ili fibromialgijom. 

Sve one koje sumnjaju na vulvodniji trebaju se obratiti svom liječniku kako bi im olakšao tegobe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.