Life
234 prikaza

Borba na sudu – ne zna se tko je pravi vlasnik Schindlerove liste

Schindlerova lista
Universal Pictures
Pravna bitka se zakomplicirala nakon što se u priču umiješala nekadašnja prijateljica Schindlerove supruge Emilie

Je li originalni kofer s popisom više od 1000 spašenih Židova u nacističkoj Njemačkoj kojega je sastavio Oskar Schindler, industrijalac tijekom Drugog svjetskog rata, nakon njegove smrti pripadao njegovoj supruzi Emilie ili bračnom paru Staehr, presudit će sud u Jeruzalemu. 

Pravna bitka se zakomplicirala nakon što se u priču umiješala nekadašnja prijateljica Schindlerove supruge Emilie.

Naime, žena iz Argentine koja je bila prijateljica s udovicom Oskara Schindlera tuži Izraelski muzej holokausta za vlasništvo njegova poznatog popisa.

Dokumenti, koje je sastavio ovaj industrijalac tijekom Drugog svjetskog rata i tako spasio živote više od 1000 Židova držani su u muzeju Yad Vashem sve dok nisu doneseni u Izrael 1999. godine. 

U muzeju tvrde kako su sačuvani u originalnom koferu koji je pripadao Schindleru kojega im je darovao par koji se brinuo o njemu posljednjih godina, a nakon toga je poslan u muzej uz odobrenje toga para.  

No, profesorica Erika Rosenberg, koja se brinula o Emilie Schindler nakon što se razvela od Oskara, tvrdi kako je kofer ostavljen njoj. 

Izraelski sud odbio je pritužbu Yad Vashema da se slučaj odbaci tako da se sada cijeli slučaj seli na Okružni sud u Jeruzalemu gdje će se rasprave protegnuti kroz idućih nekoliko mjeseci, izvijestio je Haaretz.

Govoreći za novine, profesorica Rosenberg je rekla kako se gospođa Schindler razboljela kada je čula za priču o nestalom koferu koji je preseljen u Izrael 1999. godine te optužila par Staehr za njegovu krađu. 

Prema profesorici, gospođa Schindler joj je prije svoje smrti 2001. godine rekla: 

“Ovo je ogromna nepravda. Spasila sam Židove zajedno sa svojim suprugom, a sada mi Židovi oduzimaju kofer. Morate ga tražiti, čak i nakon moje smrti”.

Predstavnici Yad Vashema su odbacili tvrdnje, opisujući slučaj oportunističkim i ciničnim pokušajem profesorice koja se želi obogatiti jer je bila prijateljica s Emilie Schindler. Također navode kako slučaj mora u pravnom smislu biti odbačen.

U Yad Vashemu postoje dvije liste, od samo četiri postojeće u svijetu, i objema je cijena vrtoglavno porasla kada je priča o njima objavljena u knjizi, a zatim i u Oscarom nagrađenom filmu Stevena Spielberga.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.