Life
5320 prikaza

Bregović: Tito, kad nas je čuo, zabio je prsti u uši

Bijelo dugme
YouTube
Vođa Bijelog dugmeta od optužbi da su bili Udbin projekt brani se anegdotom u kojoj sebe prikazuje kao junačinu

Prošle godine Express je objavio dosije o odnosu jugoslavenskih vlasti u 80-ima prema rock, estradnim i filmskim zvijezdama. Neki su prolazili odlično, neki tako, tako, ponekome se zalomilo kao Vici Vukovu. Tereza Kesovija tada je rekla da se ne srami što je pjevala Titu, da je u njemu gledala Josipa Broza, a ne maršala, da je volio da mu pjeva "Nona" i da mu priča kad bi je pitao: "Ovaj, bogati, kako da kažem... Kako je tamo u tom Parizu?" Pjevali su mu Arsen, Gabi, Čolić, jedino Mišo govori da je odbio.

"Govori", kazala je tada Tereza. Tito je od Kiće volio da mu pjeva božićne pjesme, jedino Bijelo dugme... "Nakon deset minuta svirke Bijelog dugmeta izjurio je iz kazališta i pitao: 'Majku mu božju, pa što je ovo!?'", ispričala je Tereza. O toj anegdoti sada je za srbijanski Nedeljnik pričao Goran Bregović, potaknut tvrdnjama da je njegov pastirski-rock bend dio državni projekt.

"A to da je Bijelo dugme bilo državni projekt? Sjećam se kad su nas pozvali da sviramo Titu za Novu godinu. Neki unuci Titovi su pjevali: 'Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac', pa su doveli taj bend što pjeva tu pjesmu jer su shvatili da drug Tito želi čuti baš to. Ali kako je Tito poslije pet sekundi naše svirke začepio uši, skinuli su nas s bine poslije nekih osam sekundi. Tako da sam najviše deset sekundi svirao kao državni projekt", kazao je Bregović, očito malo pretjerujući.

Goran Bregović Lider Dugmeta Kultura Brega o seksu, drogi...: Prije koncerata trubači su nas zagrijavali u garderobi

Jer, ako je vjerovati Terezi, nisu oni bili ti koje su potjerali, nego je Tito bio taj koji je bležao iz kazališta spašavajući uši od decibela njihovih megahitova. O Bijelom dugmetu inače se često govorilo kao o tadašnjem "državnom projektu" i da su dugmiće zapravo izmislili u Udbi. S druge strane, bend je jedno vrijeme stalno za petama imao detektive iz policijskih odjela za narkotike. "Zaista smo stalno imali policiju za sobom. Sarajevski odsjek za narkotike bio nam je stalno za petama.

Uhapsili su Ipeta Ivandića, a tokom posljednjeg meseca u vojsci, imao sam kuću u Nišu gdje smo vježbali kao Bijelo dugme pred album 'Bitanga i princeza' i sjećam se kako je upao odsjek za drogu u tu kuću i skroz je pretresao. Bio sam još u uniformi JNA", ispričao je Bregović. "Mi smo imali malo zbunjenu kulturnu politiku kao što je ona uvek zbunjena u komunizmu. Komunisti su imali tu službenu kulturnu politiku koja je išla između baleta, opere i klasične muzike, ne zato što su to voljeli, već su voljeli da j..u pjevačice i balerine.

Nisu oni imali ozbiljni kulturni koncept već da čuvaju tradiciju, pa su napravili kulturna društva da konzerviraju folklor", ispričao je Bregović u svom stilu. Potom je još i nimalo skromno dodao da je to bilo "zaliveno i zapečaćeno", a da je on, ne bend, nego baš on to "možda otpečatio i promiješao".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.