Life
14046 prikaza

Časne sestre: 400 mrtve djece bacile u masovnu grobnicu

Sirotište Smyllum Park, Škotska
1/5
YouTube
Žrtve i istražitelji tvrda da je broj vrlo moguće i puno veći, da su redovnice djecu jezivo zlostavljale

Vlasti u Škotskoj istražuju jezivi skandal u vezi najmanje 400 djece koje su tamošnje časne Sestre sahranile u neoznačenoj masovnoj grobnici. Istražitelji sumnjaju i to da su Sestre milosrdnice užasno zlostavljale djecu u sirotištu Smyllum Park u Lanarku, koje su vodile od 1864. do 1981. Express je već pisao o slučaju iz Irske i tamošnjem ilegalnom odlaganju 798 tijela mrtvih beba i djece od 1925. do 1961. u tamošnju kanalizacijsku instalaciju.

Povjesničarka amaterka otkrila je da su časne Sestre kod gradića Tuama, u instituciji koja je služila da bi mlade majke koje su izvanbračno zatrudnjele, također zlostavljale i djecu i njihove mlade majke. Nepropisno sahranjivanje stotina djece bilo je samo vrh skandala i po zakonima Republike Irske predstavlja teško kazneno djelo.

Što se tiče slučaja u Škotskoj, do povrih službenih saznanja što se tamo događalo tijekom 118 godina došlo se nakon što su neki od preživjelih, sad već odraslih bivših štićenika doma Sestara milosrdnica, 2003. godine progovorili o mjestu masovne grobnice u blizini tamošnjeg groblja Sv. Marije.

Mjesto bivšeg redovničkog samostana i masovne grobnice sa 798 djece u Irskoj Zločin Crkve Life "Otkrila sam masovnu grobnicu beba. Bacile su ih časne"

Slučaj su prijavili Frank Docherty i Jim Kane, tvrdeći da su kao dječaci svjedočili i sami trpjeli zlostavljanje u Smyllum Parku. I to premlaćivanja, redovne udarce, te javno ponižavanje. U to vrijeme Sestre milosrdnice bile su spremne priznati da je broj umrle djece, od 11.000 koliko ih je prošlo kroz njihov dom tijekom godina, bio 120. Međutim, istraživački novinari Radija BBC 4 i Sunday Posta krenuli su kopati po dokumentaciji, te su otkrili da je problematično najmanje 402 smrti djece.

Pronašli su čak da je od sve djece na čije tragove o smrti su naišli, njih samo dvoje tijekom postojanja sirotišta sahranjeno negdje drugdje, a ne u masovnoj grobnici. Kao uzroci smrti, također su otkrili, u dokumentima se navode uglavnom tuberkuloza, upala pluća i zapaljenje plućne maramice. Trećina umrle djece bila je mlađa od pet godina i većina ih je poumirala u godinama od 1870. do 1930.

Slično kao i u jezivoj priči iz Tuama u Irskoj, i ovdje istraga ne staje samo na sumnji u nezakonito sahranjivanje, nego se kreće u smjeru navodno zlostavljačkog režima koji su održavale redovnice. Jedan od posebnu sumnjivih slučajeva je onaj Francisa McColla, dječaka koji je umro 1961. kad je imao 13 godina. U smrtovnici se navodi da je podlegao posljedicama krvarenja u mozgu, a njegov brat Eddie puno godina poslije tvrdi da je čuo da je njegov brat pao na glavu u obližnjem golferskom klubu.

On je rekao i to da nikad nije uspio doznati gdje mu je brat sahranjen. Predstavnici Sestara milosrdnica za BBC tvrde da nisu mogli pronaći nikakve tragove zlostavljanja djece i da njihov red u istrazi u potpunosti surađuje. O tome koliko je osoba sahranjeno u masovnoj grobnici udaljenoj oko kilometra i pol od bivšeg sirotišta, redovnice su odbile bilo što reći istraživačkim novinarima.

"Sestre milosrdnice njeguju vrijednosti koje se apsolutno protive bilo kakvom obliku zlostavljanja. Stoga izražavamo najiskreniju ispriku iz dubine srca svima koji su trpjeli bilo kakvo zlostavljanje pod našom skrbi", izjavile su. Katolička crkva u Škotskoj ističe da su Sestre milosrdnice zasebna organizacija:

Svećenici Bolesna djeca Top News Svećenik protiv Downa - nije to nauk Krista, nego eugenika

"Smrt djece tijekom zbrinjavanja uvijek je tragična. Svaki trag da su smrti djece prouzročene bilo čime drugim osim prirodnim uzrocima, treba istražiti najdublje koliko je moguće. Katolička crkva nikada nije bila odgovorna za stanje zbrinjavanja ove djece: to je uvijek bila odgovornost vlasti koje su djecu smještale u takve institucije."

Istodobno, organizacija White Flowers Alba, odruga žrtava koje su uključene u istragu, u svom je pripćenju navela ovo: "Rimokatolička crkva dugo je skrivala prave razmjere horora u sirotištu Smyllum Park i oni se sad tek počinju razotkrivati... Mi smo godinama radili na raskrinkavanju ovih užasa, rpoveli smo mnoštvo sati u iscrpljujućim intervjuima s onima koji danas trpe posljedice onoga čemu su svjedočili i što su pretrpjeli."

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar MIKA1975
  MIKA1975 14:47 12.Rujan 2017.

  Crkva je u nekim državama počinila više zločina nego pojedini diktatori, samo se o tome malo priča a zapravo sve se zna....

 • crazy.dictator 09:21 12.Rujan 2017.

  ima li kraja zlu koje ljudi cine"u ime boga"?