Life
25578 prikaza

Najgori papa ikad: Koljač, preljubnik i diktator

Svećenici na misi u Vatikanu
REUTERS
Koristio je papinsku vojsku za masakr neprijatelja svoje obitelji, a nisu mu bile strane ni seksualne orgije s udanim ženama

Nakon što je papa Benedict XVI abdicirao mediji su potpuno poludjeli, ali Benedict nije bio prvi papa koji je abdicirao. 800 godina prije njega to je učinio papa Celestin V. No, na sve to smo brzo zaboravili nakon što je izabran papa Franjo.

Međutim, stvari su mogle završiti puno drukčije.

Kada je Celestin V abdicirao 1294. godine, naslijedio ga je papa Bonifacije VIII. Celestin je bio 85-godišnjak iz Napulja, koji je izabran zbog svoje izrazite skromnosti. Prije nego je izabran za papu živio je kao siromah i pustinjak, a postao je papom na nagovor kardinala. Kako je napisao Eamon Duffy, Celestin V je bio svetac, ali potpuno beznadan, zbog čega je i trajao samo pet mjeseci.

Mnogi su mislili kako će se izborom takvog pape Crkva očistiti od korupcije, ali ne samo da se to nije dogodilo, već je Celestin bio prisiljen odstupiti.

Prvi potez Bonifacija kao pape bilo je da zatvori Celestina u tvrđavu Fumone gdje je proveo očajnih deset mjeseci i tako je počela vladavina Bonifacija VIII, najmanje svetog pape u povijesti Crkve.

Rođen je kao Benedetto Caetani i od rane mladosti je pokazivao diktatorske sklonosti. Bio je relativno talentirani crkveni odvjetnik i član kurije prije nego je proglašen kardinalom.

Bonifacije je čvrsto vjerovao u papinsku superiornost nad ostalima. Usput se upleo u međudržavne afere i diplomatske svađe sa stranim kraljevima, poput one s francuskim kraljem Filipom IV, nakon što je uveo porez francuskom kleru. 

Bonifacije je izdao svoju vlastitu zloglasnu bulu Unam Sanctam po kojoj civilna i crkvena vlast pripada isključivo njemu.

No, nije mu samo ta neviđena i bezgranična bahatost pridonjela imidžu autokrata. Bonifacije se sukobljavao s velikim brojem talijanskih uglednika, te tradicionalnim neprijateljima njegove obitelji. To se posebno odnosilo na obitelj Colonna. Iskoristio je papinsku vojsku kako bi osvojio nekoliko gradova koje je ta obitelj držala. Među njima je bio i grad Palestrina, a Bonifacije je naredio pokolj sve do jednog stanovnika grada, kojih je bilo 7.000.

Ni u privatnom životu Bonifacije nije bio primjer dobrote i čednosti. Bonifaciju nije bilo dovoljno počiniti jedan smrtni grijeh, već tri odjedanput.  Često se upuštao u seks u troje s udanom ženom i njezinom kćerkom, pa je tako u istoj noći počinio tri grijeha – preljub, incest i kršenje zavjeta celibata.

Bonifacije je na kraju dobio što je zaslužio. Preminuo je mjesec dana nakon što su ga neprijatelji oteli i mučili. Postoje priče da je umro potpuno lud, te da je sam izgrizao svoje ruke i do smrti lupao glavom o zid, no ta je priča mit. Sasvim slučajna ekshumacija njegovog groba u 17. stoljeću otkrila je da su mu obje ruke sačuvane.

Tek nakon njegove smrti o njemu su počele izranjati najgore priče i tračevi. Kralj Filip IV je čak tražio da se njegovo tijelo ekshumira i da ga se spali kao heretika. Bonifacijev nasljednik papa Clement V odbacio je tu ideju.

Svjedok crkvenog sastanka na kojem je Clement odbacio kraljev prijedlog i koji se dogodio u Beču 1312. tvrdio je kako Bonifacije nije bio samo nemoralan, već da je bio i nevjernik.

Ispričao je kako je Bonifacije govorio da je Marija djevica kao i njegova majka, te da je preljub jednako grešan kao i rukovanje.

Na kraju, njegova velika želja da ima apsolutnu moć donijela mu je neodobravanje i katolika. Dante je Bonifacija smjestio u osmi krug pakla, čak i prije nego je Bonifacije umro.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • fukara 07:54 27.Lipanj 2017.

    Ko da je takav bio samo on.Velika večina papa bili su razvratnici i poluluđaci.

  • crazy.dictator 23:51 26.Lipanj 2017.

    ono sto je najzalosnije u toj prici je to sto se rim NIKAD nije odrekao tog (a i jos pokojeg) pape koji su sa vjerom imali jednake dodire kao i sotona. ovakovim potezima (bolje receno njihovim nedostatkom) vjera u poslanje ... prikaži još! crkve ozbiljno je dovedena u pitanje kao i postupcima na zastiti zlostavljanja djece od strane klera. ako bi covjek realno gledao crkva ima stvarno malo veze sa istinskom vjerom. prica o tme kako su pripadnici klera samo ljudi je idiotizam