Life
51533 prikaza

Ceste smrti: Tu se vožnjom riskira život

Opasna cesta u Norveškoj
Pinterest
Vožnja može biti opasna sama po sebi, no udružena s najopasnijim cestama svijeta - postaje borba za život

Uz poštivanje prometnih propisa, redovni servis vozila i pridržavanja pravila o nepijenju, vožnja je na većini cesta zapadnih zemalja poprilično siguran način kretanja. No, nisu sve ceste savršene, a neke su zapravo i pravi horor za vozače.

Autocesta Dalton, Aljaska

Cesta na Aljasci | Author: Pinterest Pinterest

Unatoč relativnoj sigurnosti američkih cesti, uvijek postoje neke iznimke. Upravo to je autocesta James Dalton na Aljasci, popularno zvana i "Haul Road". Duga oko 666 kilometara od Fairbanksa do Deadhorsea (blizu Arktičkog oceana), taj potez izravnanog terena ima stotinjak načina za kažnjavanje vozača nepripremljenih na nju. Kao dobra pomoćna oprema na njoj dolazi prva pomoć i satelitski telefon, jer se na cijeloj toj cesti nalaze samo tri grada, od kojih je jedan na samom kraju, a većina ceste nije pokrivena signalom za mobitel. U slučaju nesreće na njoj savjetuje se mahati kamionima u prolazu, ako imate sreću da ih susretnete.

Atlantska oceanska cesta, Norveška

Za razliku od autoceste Dalton, ova cesta sama po sebi nije opasna. Dobro je izgrađena, održavana i duga tek oko osam kilometara, a zbog svoje jedinstvene lokacije zapravo je velika turistička atrakcija. 

Opasna cesta u Norveškoj | Author: Pinterest Pinterest

Problem s ovom cestom je to što je sagrađena da povezuje niz malih otoka i udaljenih naselja, a iako ima prednost izlaganja vozača prelijepom pejzažu, također ih izlaže i furiji mora. Tijekom izgradnje ceste između 1983. i 1989., to je područje pogodilo čak 12 uragana. Budući da cesta prolazi praktički kraj razine mora, tijekom lošeg vremena često je preplavljuju valovi, koji pogađaju i vozila na cesti, a vozači imaju praktički nikakvu vidnu preglednost. Rizik je velik - može ih naprosto odvući u more, zbog čega se ne savjetuje voziti njome tijekom olujnog vremena, što naravno ne poštuju svi.

Sjeverna Yungas cesta, Bolivija

Poznata i pod nazivom Cesta smrti, Yugas cesta se smatra jednom od najopasnijih na svijetu. Izgradili su je 1930-ih ratni zatvorenici koji su isklesali ravan put na jednoj strani planine, a većina je još uvijek neasfaltirana te nema ograde. Za dodatno uzbuđenje, većina je ceste dovoljno široka samo za jedno vozilo. Kako bi omogućili vozačima da sigurnije navigiraju ovim opasnim putem, odbačeno je standardno pravilo o vožnji po desnoj strani ceste.

To vozačima pruža zastrašujući pogled tek svega par centimetara udaljen od pada s 600 metara visine udaljen od njihovih kotača. Vlažno vrijeme tijekom zimske sezone donosi mogućnost proklizavanja, bez da se spominju sporadični odroni tla i kamenja. Svake godine na toj cesti strada između 200 i 300 ljudi, no to je nije spriječilo da postane popularna ruta za bicikliste koji obožavaju adrenalin niz spust od 64 kilometra.

Pogledajte video:

 

Cesta Luxor-al-Hurghada, Egipat

Nema ništa ljepšeg nego voziti se po cesti iu iščekivanju - kako će te svakog trenutja opljačkati ili ubiti bande ili raketirati neka od mnogih terorističkih skupina, a upravo je to svakodnevica na prometnici koja povezuje egipatska turistička središta Luxor i Hurghadu.

Opasna cesta u Egiptu | Author: Pinterest Pinterest

Oko 480 kilometara duga cesta nema naseljenih mjesta, benzinskih postaja, trgovina niti ičega što bi barem malo nalikovalo na civilizaciju, a ako se baš mora, preporučljivo je voziti njome u koloni štićenoj od strane vojske ili policije. Lokalci pak ovom cestom voze pod punim gasom i bez stajanja, a po mraku uglavnom ne pale svjetla kako ne bi otkrili svoj položaj. I to zovu turističkim rajem…

Autocesta Eyre, Australija

Zna se kako vas u Australiji može ubiti gotovo sve - od opasnih životinja do vremenskih neprilika i požara, no čini se da je na tom ekstremnom kontinentu i sama dosada smrtonosna. 

Autocesta u Australiji | Author: Pinterest Pinterest

Autocesta koja povezuje Južnu i Zapadnu Australiju mjeri nevjerojatnih 1600 kilometara, a najveća opasnost na njoj je to što tamo nema apsolutno ničega. Na dijelu od nekih 150 kilometara cesta je potpuno ravna bez ikakvih skretanja ili raskrižja, a jedino se mogu vidjeti povremeni klokani i slične životinje. U takvim uvjetima vozačima se obavezno prispava, što je jedan od najvećih uzoka brojnih prometnih nesreća uslijed naglih izlijetanja životinja.

Cesta Commonwealth, Filipini

Ta cesta u gradu Quezonu na prvi pogled djeluje kao sasvim uobičajena, no oni koji su se imali prilike voziti na njenih 8 trakova ne dijele to iskustvo - u gužvi se pretvara u borbu za opstanak mentalnog zdravlja uslijed strahova ubacivanja i proguravanja. 
Na desetke tisuća automobila, motora, bicikala i pješaka tako prolaze ovom autocestom bez ikakve prometne signalizacije ili oznake traka, tako da je bahato preticanje, ubacivanje, naglo kočenje i slična aktivnost nešto što je sasvim normalno. Upravo zato na ruti dnevno ima barem 5 do 6 prometnih nesreća.

Pogledajte kako to zna izgledati:

 

Cesta Fairy Meadows, Pakistan

U slobodnom prijevodu "bajkovite doline", ova cesta definitivno zaslužuje nagradu za najviše neprimjereni naziv. Naime, na putovanju dugom oko 16 kilometara ceste, ona postaje tako uska na svom kraju, da velik broj robusnih vozila ne može završiti svoj put.

Ona je zapravo prilazni put za ljude koji planiraju uspon na drugu najvišu planinu u Pakistanu, Nanga Parbat. Užasno lođe održavana, na zastrašujućoj visini, bez ikakve ograde i sa stalnim odronima, ova je cesta doista priča za sebe.

Pogledajte video:

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar supermaximalno1
  supermaximalno1 19:12 14.Veljača 2018.

  ★☆★ KAMAGRA GEL ORIGINAL★☆★ cijena vec od 100 kn ★☆★ Vise informacija - http://www.preparatizapotencijuhrvatska.ga/ ★☆★ Narudzba Samo Porukom- SMS, Viber, WhatsApp - ‎‎095 75 222 19 ★☆★

 • Avatar Perical
  Perical 18:39 12.Veljača 2018.

  Zaboravili dio magistrale kroz Bakarac...;=)

 • nelson 17:38 12.Veljača 2018.

  ova u norveškoj izgleda preopasno