Life
3840 prikaza

Četiri od pet svećenika u Vatikanu su gay

Svećenici na misi u Vatikanu
REUTERS
Neki svećenici svoju seksualnost su prihvatili a nekolicina ih je održavala i diskretne odnose, dok su ostali bili u potrazi susretima bez obaveze

Neki od starijih klerika u Vatikanu koji su strastveno napadali homoseksualnost i sami su gay, tako barem stoji u knjizi In the Closet of the Vatican: Power, Homosexuality, Hypocrisy koja bi trebala biti objavljena ovog tjedna. 

80 posto vatikanskih svećenika su gay, no možda ne i aktivni homoseksualci, piše francuski novinar i autor spomenute knjige Frederic Martel. Na tih 570 stranica knjige pisao je od "potresnoj mreži korupcije i licemjerstva u srcu Vatikana".

Knjiga koju je novinar napisao nakon dugogodišnjeg istraživanja uskoro će biti objavljena na osam jezika i u 20 zemalja. I to u trenutku kada će se u Vatikanu održati konferencija o seksualnom zlostavljanju, u svjetlu posljednjih otkrića, piše The Guardian.  

Martel, bivši savjetnik francuske vlasti, odradio je oko 1500 intervjua tijekom svog istraživanja, a među ostalima ispitao je 41 kardinala, 52 biskupa i monsinjora, 45 ambasadora ili diplomatskih službenika, 11 članova švicarske straže i više od 200 svećenika i sjemeništaraca. 

Papa Franjo Konačno priznao Top News Papa: Silovali su časne, morale su na pobačaje

Oni koji su imali priliku vidjeti knjigu govore o tom tajnom kodu u "ormaru" u kojem kako kažu vrijedi pravilo, što je svećenik veći homofob to je i veća vjerojatnost da je gay. Martel tvrdi kako je jedan kolumbijski kardinal, pokojni Alfonso López Trujillo koji je imao dobru poziciju u Vatikanu, bio najgorljiviji vatikanski kritičar homoseksualnosti i kontracepcije, a istovremeno je sam koristio muške prostitutke. 

Saznao je autor kako su neki svećenici svoju seksualnost prihvatili a nekolicina ih je održavala i diskretne odnose, dok su ostali bili u potrazi za rizičnim susretima bez obaveze. A neki su svoju seksualnost negirali. Iako knjiga ne miješa homoseksualnost i zlostavljanje djece, već opisuje tajnu kulturu među svećenicima koja stvara uvjete u kojoj se s tim zlostavljanjem ne suočava. Po onima koji su upoznati s knjigom ona je prikaz "svećeničke tajne kulture koja započinje u sjemeništima i nastavlja se sve do Vatikana". 

Papa Franjo umirio je svoje kritičare sa svojim pomirljivim i blagim tonom prema homoseksualcima. Kad su ga na početku njegova papinstva pitali o "gay lobiju" u Vatikanu, odgovorio im je: "Ako je osoba gay i traži Boga i ima dobru volju, tko sam ja da mu sudim?". 

Obred vjenčanja "za Isusa Krista" Kristove djevice Life Svoj život su predale Bogu, i odrekle se seksa

Prošle je godine Čileanac koji je preživio seksualno zlostavljanje Juan Carlos Cruz rekao kako mu je Papa Franjo na privatnom sastanku rekao: "Juan Carlos, to što si ti gay nije važno. Bog te stvorio takvim i takvog te voli a meni nije važno. Papa te voli takav kakav jesi. Trebaš biti sretan takav kakav jesi".

Poljski svećenik koji je ostao bez posla nakon što je objavio da je gay, optužio je crkvu da zagorčava živote milijuna gay katolika. U pismu kojeg je poslao papi Franji 2015. godine Krzysztof Charamsa kritizirao je licemjerstvo u crkvi oko pitanja homoseksualizma, i rekao kako je svećeništvo "prepuno homoseksualaca".

Franjo je prošle godine rekao kako je homoseksualnost postao "pomodni trend" kojem je i svećeništvo podložno. 

"Pitanje homoseksualnosti je jako ozbiljno pitanje kojem se mora pažljivo pristupiti od samog početka. U našem društvu čini se da je homoseksualnost moda, pomodni trend, i taj mentalitet, na neki način, utječe i na život crkve".

Knjiga će biti objavljena tijekom samita o seksualnom zlostavljanju pa će mnogi sigurno povezati jednu i drugu temu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 09:29 14.Veljača 2019.

    a što da rade ,nedaju im časne onda se snalaze međusobom......i to ti je vjera ,homoseksualci rade jedno a pred narodom u crkvi govore dugo i propovijedaju bibliju ,koja je to licemjernost....