Life
1933 prikaza

Pokušali ga ubiti 600 puta: Za CIA je Castro bio mačka sa 600 života

Fidel Castro
REUTERS
Od 1959. CIA je bezbroj puta pokušala ubiti Fidela Castra, a neki planovi su bili potpuno suludi

Da je CIA ostvarila svoj naum, smrt Fidela Castra bi nastupila puno puno prije.
Još od 1959. i komunističke revolucije na Kubii neuspješne CIA intervencije u slavnom "Zaljevu svinja" sa željom da okupiraju Kubu, američka je obavještajna agencija aktivno radila na tome da likvidira kubanskog vođu.
Tijekom njegova života, bilo je preko 600 pokušaja atentata na Castra, tvrdi Reuters, a većinu njih organizirala je CIA.
Neki od pokušaja likvidacije bili su poprilično bizarni, poput ideje dodavanja otrova u njegove cigare (kao da same po sebi nisu dovoljno otrovne).

Htjeli da mu otpadne brada i dobije kožnu bolest

Postojao je i plan u kojem bi uzrokovali da mu otpadne brada, zbog čega su mislili da će izgubiti popularnost među narodom.
Fabian Escalante 2006. je napisao knjigz "638 načina za ubijanje Castra", a ona je uskoro pretvorena i u dokumentarac.
Dokumenti za vrijeme predsjedništva Billa Clintona tako otkrivaju prijedloge kao stavljanja eksploziva u morske puževe, budući da je Castro obožavao roniti. Drugi plan je bio kemijski izmijeniti njegovo ronilačko odijelo kako bi ga se zarazilo kožnom bolesti.
Neobičnom slučajnosti, na dan atentata Johna F. Kennedya Castro je trebao dobiti otrovno nalivpero. Njega je trebao predati kubanski izdajica koji se našao s operativcima CIA-e u Parizu.

Castrovi trovači

Bivša Castrova ljubavnica također je bila uključena u plan da ga se otruje, no tablete koje je dobila u tu svrhu navodno su se rastopile u zdjelici koja joj je služila kao skrovište.
CIA je tako od 1959. potrošila nebrojene sate na sulude i redom neuspješne planove smaknuća. Primjerice, plan da se bakterijski otrovi stave na njegovu maramicu, u kavu ili čaj, propali su jer nisu mogli napraviti otrov koji bi se dezintegrirao u vodi.

Sad kad je mrtva će biti dosadno?

U Panami je 2000. 90 kilograma eksploziva postavljeno ispod pozornice na kojoj je Castro trebao govoriti, a sve je propalo zbog sigurnosnog detalja. Drugi, manje komplicirani planovi uključuivali su unajmljivanje mafije za njegovo ubojstvo.
Bez obzira na sve, sa diktatorom koji je danas službeno mrtva, možemo se samo nadati kako CIA agentima neće biti previše dosadno bez omiljene razbibrige.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.