Life
1562 prikaza

Čudesna građevina otvara mistična vrata i noću

Taj Mahal
Wikipedia Commons
Taj Mahal do sad se moglo obilaziti samo danju, a sad otvara vrata i u noći punog mjeseca

Kao i mnoge najpoznatije svjetske atrakcije, Taj Mahal se suočio s posljedicama turizma. Međutim, najnovije rješenje za upravljanje gužvama u ovom najpoznatijem turističkom odredištu u Indiji, uvodi se već od ovog mjeseca.

Službenici za turizam u Agri, gradu na obali rijeke Yamuna, u indijskoj državi Uttar Pradesh, rekli su za CNN Travel da će Taj Mahal ubuduće biti otvorena u noći punog mjeseca svaki mjesec, osim u vrijeme Ramzana, kao i dvije zadnje noći punog mjeseca, što znači ukupno samo pet večeri mjesečno. 

Sukob Indije i Pakistana OPASNOST ZA SVIJET Top News Pozadina: Zašto Indija i Pakistan ratuju zbog Kašmira?

Trenutno je Taj otvoren svaki dan, osim petka, od izlaska do zalaska sunca.

Novi potez posjetiteljima će pružiti dodatne mogućnosti za istraživanje Taj Mahala, koji je 1983. godine dodan na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Osim što će biti dobiti nove termine za posjetu, tako što će biti otvoren odabranim noćima, posjetitelji će imati priliku vidjeti i drugu stranu Tadja, okupanog mjesečinom, što će dati posebnu čar njegovom bijelom mramoru od kojeg je sagrađen.

Taj Mahal | Author: Wikipedia Wikipedia

Izgrađen po narudžbi cara Mughala Shah Jahana u 17. stoljeću, Taj Mahal se slovi kao jedna od najvažnijih svjetskih atrakcija i jedno je od najposjećenijih turističkih odredišta u cijeloj Indiji.

Ovo nije prvi put da su provedene promjene za brigu o Tajdu usprkos pretjeranom turizmu.

U prosincu 2018. cijene ulaznica porasle su s 50 rupija - 70 centi - na 250 rupija -3,50 dolara - za indijske građane i na 1100 rupija ili 13,50 dolara, uz dodatnih 200 rupija 2,75 dolara - za posjet glavnom mauzoleju za strance.

Mumbai KAOS Tehno Radi projekta stoljeća raseljavaju sirotinju

Također je vrijeme ograničeno za razgled Taj Mahala skraćen na samo tri sata, kako bi se lakše kontrolirale gužve. Kako bi rezervirali ulaznice za posjete tijekom noći punog mjeseca, gosti se moraju obratiti Arheološkom uredu Indije na 22 Mall Road u Agri ili rezervirati karte telefonom na +91 562 222 7261.

Inače, tijekom vikenda ovamo zna doći i po 50 000 posjetitelja, izjavio je glasnogovornik Arheološkog ureda Indije koji nadgleda Taj Mahal.

"Ponekad ljudi ostanu ovdje i cijeli dan pa to stvara nesnosne gužve. Ovo trosatno ograničenje uveli smo da bi spriječili moguće nezgode ili ozljede posjetitelja", izjavio je za CNN glasnogovornik Dimri.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.