Life
10913 prikaza

Daruvarac vani: Tuče samo slabije, ali u zatvoru su tukli njega

Darko Kovačević Daruvarac
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Kažu da se smirio čim je dobio nekoliko "šamarčina" od kažnjenika koji su se mogli nositi s njime

Nakon što je Darko Kovačević Daruvarac izašao iz zatvora u Zadru, obitelj pretučene djevojke, zbog koje mu se sudi, odselila je iz Zadra. N1 javlja da to možda čak nije niti tek privremeno.

Do odluke o pravomoćnosti presude od pet godina zatvora za brutalno premlaćivanje 18-godišnjakinje, pustili su ga na slobodu. Izašao je iz zatvora, vjerojatno samo privremeno, a s njim su izašle i priče o njegovom ponašanju inače u životu, u zatvoru, o tome kako se nosi sa situacijama kada više nije najsnažniji u sukobu... 

"Uvijek se volio ku*čiti prema slabijima, a prema većim ribama je imao respekta", tako nam je bivši zatvorenik zadarskog zatvora opisao Darka Kovačevića Daruvarca (31) koji je u lipnju prošle godine brutalno pretukao zadarsku srednjoškolku. Prema izjavama Kovačevićevog zatvorskog "susjeda", svoje frustracije voli iskaljivati samo na slabijima od sebe.

Zadar: Prosvjed građana protiv puštanja Darka Kovačevića na slobodu Zločin i kazna Top News Zadarske siledžije: Skakali po mrtvom ždrijebetu

Tako se prije desetak godina za vrijeme boravka u zadarskom pritvoru okomio na dvadeset godina starijeg cimera iz ćelije. Iako se naš izvor ne može sjetiti oko je čega točno sukob kulminirao, dobro se sjeća da je Daruvarac nasrnuo na svog cimera i pošteno ga ispljuskao. No tada su fizički jači pritvorenici stali u obranu 50-godišnjeg slabijeg sitnog kriminalca i Kovačeviću pokazali tko je glavni.

Bivši zatvorenik nam priča kako su drugi robijaši Kovačevića nekoliko puta udarili šakom u glavu, a nakon toga se povukao i umirio na svom krevetu. Daruvarac je svoje slobodno vrijeme pretežito trošio na treninge. Iako na njegovu odjelu nije bilo teretane, čak ni one improvizirane, svakodnevno je vježbao radeći stotine čučnjeva za vrijeme dvosatne šetnje zatvorskim krugom.

Kako nam kaže dobro upućeni izvor, u to vrijeme je Daruvarac bio jedan od bogatijih zatvorenika pa mu je tako često na zatvorski račun stizao novac koji su mu uplaćivali članovi obitelji. Novac bi trošio najviše na prehranu, a voća je u njegovoj ćeliji bilo u izobilju. Od voća bi radio zdrave napitke koje bi uzimao nakon treninga. Kao što se i na suđenjima pojavljivao u uskim košuljama, i u istražnom zatvoru je nosio slim fit odjeću zbog čega bi nekad bio predmet sprdnje ostalih zatvorenika.

Darko Kovačević Daruvarac | Author: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL

Iako su ga se mlađi i slabiji pritvorenici bojali, Kovačević u zadarskom zatvoru nikad nije imao velikog respekta, a posebice ga je izgubio nakon brutalnog premlaćivanja mlade djevojke, zbog čega je osuđen nepravomoćno na pet godina zatvora na zadarskom sudu.

"Sjećam se da je Daruvarac teško podnosio ljetne vrućine", govori naš izvor. Kao i većina zatvorenika, da bi se barem malo rashladio, Daruvarac bi stao iznad zatvorskog čučavca u sklopu ćelije i polijevao bi se hladnom vodom koju je prethodno natočio u bocu, priča nam sugovornik.

Iako za Daruvarca tvrdi da se pričalo kako je policijski "druker", zbog toga za vrijeme boravka u zatvoru nije imao privilegije. No, na pik su ga uzeli ostali zatvorenici.

"Znate, takve koji sjede na dvije sjedalice u isto vrijeme nitko ne voli", kaže izvor i dodaje da su ga zbog toga simpatizirali djelatnici zadarske policije koji bi mu pogodovali.

Kao i u većini zatvora i kaznionica, i u zadarskim ćelijama nerijetko je bilo tijesno.

Prosvjed građana u Zadru protiv puštanja Darka Kovačevića na slobodu Dosta je Top News Pogledajte kako se Zadar pobunio zbog slučaja Daruvarac

"U ćeliji, koja ima desetak kvadrata i predviđena je za četiri zatvorenika, nerijetko je boravilo i po njih osmero. Pravosudni policajci bi na sredinu sobe nagurali još jedan krevet na kat, a ako bi bila veća gužva bi stavili i još dva madraca na pod gdje bi pridošlice spavale", kaže nam izvor.

Tvrdi da nisu imali privatnosti ni za vrijeme obavljanja nužde, pogotovo kad bi soba bila nakrcana jer bi tada dodatni krevet na kat imao direktan pogled na čučavac u sklopu ćelije.

Iz istražnog zatvora Daruvarac izašao je danas, nakon što su istekli svi rokovi koliko ga se može zadržati u pritvoru prije pravomoćnosti presude. Konačni pravorijek tako će dočekati na slobodi, a ovog puta uz sebe će imati putovnicu i osobnu iskaznicu.

Darko Kovačević Daruvarac | Author: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL

Tijekom boravka u pritvoru prestale su vrijediti mjere opreza koje su donesene prilikom njegova puštanja iz pritvora u prosincu prošle godine. Osim što mu moraju vratiti predane dokumente, prestale su vrijediti i druge mjere - zabrana napuštanja prebivališta, obveza "triput tjedno javljanja policiji, te približavanja i kontaktiranja svoje žrtve.

Profesorica kaznenog prava Zlata Đurđević rekla je, međutim, za N1 da je Općinski sud mirno mogao prihvatiti traženje Općinskog državnog odvjetništva za zaštitnim mjerama:

"Mjere opreza su samostalne mjere za osiguranje prisutnosti okrivljenika na kaznenom postupku. Najčešće su kao zamjena za istražni zatvor, ali postoje brojni slučajevi kada se izriču neovisno. Sud je ovisno o činjenicama koje je utvrdio, ali s obzirom na zakonske propise, mogao izreći mjere. Zakon kaže da se one mogu izreći nakon isteka trajanja istražnog zatvora, do pravomoćnosti. Imate izričitu zakonsku odredbu koja kaže da mjere opreza traju do pravomoćnosti presude neovisno o trajanju istražnog zatvora."

Daruvarac ima i bosanskohercegovačko državljanstvo, a nakon njegova puštanja iz pritvora ne postoje nikakve zakonske zapreke da tamo potraži skrovište. U tom kontekstu zanimljiv je bio njegov kraći razgovor s novinarima:

Hoćete li ostati u Hrvatskoj?

Hoću, ostat ću.

Nećete bježati hrvatskim institucijama?

Ne želim komentirati to.

Rečenicu barem?

Rekao sam, neću bježati i to je to. To mogu reći.

Kako se osjećate?

Nikako.

Bez obzira na sve rečeno, kako zaštitnih mjera nema, ako bi baš naumio, njega ništa ne može spriječiti da napusti RH i ode u BiH. Osim novog kaznenog djela.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:19 11.Veljača 2019.

    srećom za njega da mu ovo nije jugoslavija dobio bi on 30 godina

  • kamilo 13:06 10.Veljača 2019.

    Sud je takav daje selektivan sto vrijedi za muju nevrijedi za sulju pasada se kod ovoga slucaja drze pravde kao pijan plota ali jos vise u gradu slucaja.