Life
2476 prikaza

Davao krv 60 godina i spasio živote dva milijuna djece!

James Harrison
1/2
YouTube
On ima rijetka antitijela koja ih spašavaju, dao je krv 1100 puta, a ali sada ima 81 godinu i mora u mirovinu

"Čovjek zlatne ruke" kako nazivaju Jamesa Harrisona, 81-godišnjeg donatora krvi, poznatog po tome što je tijekom svog dugogodišnjeg donatorskog staža spasio živote 2,4 milijuna beba. Ovaj Australac tijekom 60 godina krv je darovao 1100 puta, redovno je to činio jednom tjedno. 

Njegova krv jedinstvena je jer je prepuna visokih razina antitijela, vrijednog sastojka za u proizvodnju anti-D injekcija. Od njegove plazme proizvodi se anti-D imunoglobulin kojeg primaju majke s negativnim Rh faktorom nakon rođenja Rh pozitivnog djeteta, čime se sprečava razvoj Rh protutijela.

Majke i djeca ponekad nemaju kompatibilna obilježja krvi, kao što je slučaj u Rh-pozitivne djece, i Rh-negativne majke. Nakon rođenja djeteta s Rh-pozitivnim faktorom, Rh-negativna majka dobiva injekciju anti-D imunoglobulina kako bi se spriječilo stvaranje protutijela koja bi napala crvena krvna zrnca Rh-pozitivne djece u budućim trudnoćama.

S obzirom na njegove godine, Harrison je nedavno krv darovao posljednji put i otišao u zasluženu mirovinu, piše The Independent

"To je nešto što mogu napraviti, to je jedan od mojih talenata, možda i jedini", rekao je Harrison koji je za za svoj izniman humanitarni rad 1999. godine nagrađen najvišim odlikovanjem u Australiji.

"Spasio sam mnogo života i pomogao u rođenju velikog broja djece. Osjećam se dobro zbog toga, mislim da sam povećao populaciju za nekoliko milijuna", rekao je. 

James Harrison | Author: YouTube YouTube

Posebnost i jedinstvenost njegove krvi stručnjaci su otkrili kad mu je bilo samo 14 godina, nakon velike operacije pluća. Tada su liječnici otkrili kako njegova krv sadrži antitijela koja se mogu iskoristiti za proizvodnju anti-D injekcija. 

Kad je napunio 18 godina počeo je darivati krv i nastavio tako svakog tjedna. 

"U Australiji do 1967. godine gotovo tisuću djece godišnje umiralo je iz liječnicima tada nepoznatih razloga. Bilo je to strašno. Žene su često imale spontane pobačaje a rađalo se mnogo djece s oštećenjima mozga. Australija je bila među prvim zemljama na svijetu koja je otkrila donora s ovakvom vrstom antitijela, što je u to vrijeme bila prava revolucija", rekla je Jemma Falkenmire, iz australskog Crvenog križa. 

Ilustracija vađenja krvi STUDIJE POKAZALE Life Koja vam je krvna grupa? To otkriva i koja vam bolest prijeti

"Svaka doza krvi je dragocjena, no Harrisonova krv jedinstvena je. Doze koje su spasile živote mnogima u Australiji napravljene su upravo iz njegove krvi. Više od 17 posto žena u Australiji je u rizičnom stanju pa je tako njegova krv spasila veliki broj života", naglasila je. 

Iako liječnici ne mogu sa sigurnošću odgovoriti na pitanje što njegovu krv čini tako jedinstvenom, vjeruju kako je njegova rijetka krvna grupa povezana s transfuzijom, i to gotovo 13 litara krvi, koju je primio nakon operacije pluća. U Australiji manje od 50 ljudi u svojoj krvi imaju takva antitijela, pa se sada liječnici i stručnjaci nadaju kako će se nakon Harrisonovog umirovljenja, javiti i drugi čija je krv bogata dragocjenim antitijelima koja spašavaju živote. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.