Life
13209 prikaza

Davio žene žicom jer su ga podsjećale na majku

Vlado Taneski
STR-1234/PIXSELL
Ugledni novinar godinama je ubijao žene, a jedna od teorija kaže da je to radio zbog narušenih odnosa s majkom

Tri, naizgled nepovezana, ubojstva potresla su Makedoniju prije desetak godina. Žrtve su bile redom starije žene, čistačice, i živjele su u okolici Kičeva, grada od tridesetak tisuća stanovnika na zapadu Makedonije. 

Za njihove smrti optužen je dugogodišnji novinar crne kronike Vlado Taneski. Makedonska policija počela je sumnjati u njega nakon što je u svojim izvještajima pisao o pojedinostima koje nisu puštene u javnost. 

U policijskom izvješću navodi se da je ubojica oteo i zlostavljao žene, prije nego što ih je ubio, raskomadao i bacio u plastičnim vrećama.

"Također ga se sumnjiči da je povezan s nestankom 78-godišnje žene, koju tražimo", kazao je policijski glasnogovornik Ivo Kotevski u lipnju 2008. godine.

Ljubavni par serijskih ubojica KRVAVI PAR Life Ludo zaljubljena pomogla mu ubiti 20 žena

"Sve žene pronađene su gole i zadavljene telefonskom žicom. Prethodno su bile spolno i fizički zlostavljane. Primjerice posljednja žrtva, 65-togodišnja žena, imala je 13 dubokih rana na lubanji i višestruke prijelome rebara. Sve žrtve bile su starije žene, lošeg obrazovanja, a radile su kao čistačice. Sve su iz istog dijela Kičeva"

Žene su navodno imale sličnosti s osumnjičenikovom pokojnom majkom, s kojom je, kako se doznaje, imao loš odnos. Urednik lista "Utrinski Vesnik", za koji je Taneski radio, kazao je Associated Pressu: 

"Svi smo šokirani. On je vrlo povučen čovjek, i teško mi je povjerovati da je sposoban učiniti tako nešto."

Njegova supruga, Vesna, u razgovoru za Provjereno Nove TV ispričala je da nikako ne može povjerovati da bi Vlado uradio takvo što i da joj se sve čini kao užasna noćna mora. 

"Imali smo savršen brak, mnogi su nam zavidjeli. Bila sam sretna s njim", kazala je ona. 

Ljudski ostaci nakon smrti POREMEĆEN ZLOČIN Life Ubio 11 žena: Tko je sakupljač kostiju iz West Mesa

"Nisam mogla vjerovati da sam s čovjekom o kojem to pričaju živjela toliko godina", ispričala je Vesna koja se sa suprugom posljednjih godina viđala samo vikendima, jer se zbog posla preselila u Skoplje.

"Rekla sam mu da mu opraštam, pitala ga zašto mi nije rekao da ima probleme", prepričala je Vesna njihov prvi susret u zatvoru.

"Mogla sam ja biti prva žrtva, ali to nisam ni u jednom trenutku po bilo čemu primijetila", rekla je Vesna te dodala kako je Vlado imao neprijatelje zbog onoga što je pisao i uvijek se bojao da bi mu netko nešto mogao podmetnuti.

Vlado je o ubojstvima detaljno izvještavao za dnevne novine Nova Makedonija i redovito je posjećivao čak i rodbinu žrtava. Pri tome ih je uvjeravao da policija "diletantski vodi istragu" te da se ubojica možda skriva među stanovnicima Kičeva. 

U svojim tekstovima Taneski je gurao tezu da su za ubojstva žena krivi mladići Ante Ristevski i Igor Mirčevski, koje je kičevski sud već bio osudio na doživotni zatvor za provalu, pljačku i ubojstvo kičevskog umirovljenika Radoslava Božinovskog. Spomenute mladiće u posljednjem tekstu, koji je napisao neposredno prije uhićenja, optužio je i za svoja dva posljednja zločina. Tom prilikom smetnuo je sa uma da se oni već nalaze na izdržavanju doživotne kazne, pa je samim tim i njihova umiješanost u zločine bila isključena. Ta krucijalna greška dovela je policiju do Taneskog, opisali su mediji u to doba.

Ilustracija mrtve žene Life Misteriozna poruka i bizarno ubojstvo - nikad riješeno!

Samo tri dana nakon njegovog uhićenja, Vlado je pronađen mrtav u ćeliji gdje se, navodno, utopio u kanti vode i tako počinio samoubojstvo. Trojica cimera, smještenih s njime u ćeliju baš kako bi spriječili pokušaj samoubojstva, sve su prespavala. Na njegovom krevetu pronađeno je i oproštajno pismo gdje je, neslužbeno se pričalo, negirao negirao da je u razmaku od nekoliko godina ubio četiri starije žene iz Kičeva.

Prva obdukcija potvrdila je samoubojstvo, ali neslužbeno se i danas priča da je Taneski imao ozljede po tijelu što je bacalo sumnju na službeno objašnjenje smrti. 

Osim toga, uvjeti u tetovskom zatvoru, gdje je Taneski bio zatvoren, bili su toliko katastrofalni da je jedan 13-godišnjak optužen za ubojstvo pobjegao iz zatvora, a jedan mladić počinio je samoubojstvo vješanjem zbog loših uvjeta života.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.