Life
741 prikaza

Desetljećima čuvala tajnu: "Djeco, ja sam špijun CIA-e"

CNN donosi ispovijest Marthe Peterson, prve CIA-ine agentice koja je još 1980-ih operirala po Moskvi

CNN je objavio ispovijest Marthe Peterson, nekoć prve CIA-ine agentice u Moskvi, o tome kako je priznala svojoj djeci čime se doista bavi. Bilo je to u travnju 1997. Živjeli su u Virginiji, njen sin Tyler imao je 17, a njena kći Lorna 15 godina. Martha je bila prestravljena onime što je trebala napraviti nakon što ih pokupi u gradu, strahovala je da joj djeca ozbiljno ne zamjere.

Njeni kolege s posla prethodno su je upozoravali da je predugo čekala s otkrivanjem istine, a na kocki je bio sav autoritet roditelja koji je djecu cijeli život odgajao da ništa osim istine nikada nije izbor. Dovezla se automobilom na parkiralište, zaustavila, a njih dvoje su odmah upali unutra. I pitali: "Onda, o čemu je riječ?"

Bilo joj je jako neugodno, shvatila je da, nakon svih uloga koje je odigrala u životu, za ovo nije imala baš nikakvo iskustvo na koje se mogla osloniti. I zato je samo bubnula: "Ja radim za CIA." Lorna je bila zbunjena, ali je zato Tyler skoro odmah reagirao: "Znači, mama je špijunka." Svi su se nasmijali kako je to zvučalo apsurdno, no time je probijen led na najbolji mogući način.

Objasnila im je da im se nije usuđivala ranije priznati da se ne bi dogodilo, dok su 1992. još živjeli "preko oceana", kako je rekla, očito skrivajući i od CNN-a o čemu je bila riječ, da kakav terorist, primjerice, otme školski autobus, a da se djeca nađu u situaciji da znaju da im je majka agentica CIA-e. Nemajući to uopće na umu, bili su puno sigurniji.

Laknulo joj je, rekla je za CNN i to, kad ju je uz jedva primjetni osmijeh Lorna pitala: "Što si nam još prešutjela?" Smiješio se i Tyler, a Martha je tada bila sigurna da joj nisu zamjerili. Što joj je bilo i najvažnije. Potom ih je odvezla u centralu CIA-e, pratila njihovu fascinaciju kad su ih na ulazu u kompleks temeljito legitimirali i dali im veliko crveno "V"na prsima kao oznaku da su posjetitelji i da se ne smiju sami kretati.

Ispričala im je kako je 1975. u Moskvi upoznala njihovog oca Stevena, usred njenih i njegovih hladnoratovskih misija. Pokazala im je izloženu repliku špijunskog aviona U2. Bili su fascinirani kad im je pokazala odlikovanje koje je primila samo malo prije toga za nekoliko misija na kojima je bila prethodnih godina. To je, naravno, samo otvorilo prostor za nova pitanja.

Bilo je doista nezgodno priznavati im da je imala tajni život i puno prije njih. "Bila sam udana prije vašeg oca. Zvao se John Peterson. Upoznali smo se tijekom studija... Bio je zelena beretka u Vijetnamu kada je pristupio CIA-i. Poginuo je 1972.", ispričala im je i to. CNN je priložio njegovu fotografiju iz Laosa 1972.

U tom trenutku niz njene obraze stale su se slijevati suze. A sin ju je na to zagrlio i tješio. Bilo je to ipak jako puno istine za jedan jedini dan, a pred njima je stajala još cijela priča iz Moskve 1980-ih kada je Martha tamo bila na zadacima tijekom Hladnog rata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.