Life
22912 prikaza

Desetljećima živi izolirana i samo se moli Bogu

Agafia Likova
Screenshot Youtube
Agafia i njen mlađi brat rođeni su u pustari gdje su jedine osobe koje su tijekom života upoznali bili njihovi roditelji

Agafia Likova (74) je jedini preživjeli član obitelji Likova koja potpuno sama živi u jednoj kolibi u šumi u Sibiru. Njena obitelj koja je pripadala fundamentalističkoj pravoslavoj sekti starovjeraca, odbila je prihvatiti reformu crkve. Davne 1936. godine Staljin ih je protjerao u Sibir.

Njen otac Karp Likov je okupio obitelj i zajedno su se povukli duboko u šumu, u kolibu koja je 240 kilometara udaljena od naselja. Nakon smrti oca, prije nešto više od 30 godina, nakon čega su joj ubrzo preminuli i majka i brat, Agafia je ostala potpuno sama, bez ikakvog dodira sa civilizacijom.

Agafiju su ponovno nakon više desetljeća našli tek kada je prije dvije godine, nakon što je osjetila bolove u nogama, putem satelitskog telefona pozvala hitnu pomoć. Nije poznato otkud ovoj pustinjakinji tako moderan uređaj, piše Guardian.

Tada se Agafia po prvi put susrela s tehnologijom od koje je bila izolirana više od 30 godina. Tim Britanaca odlučio je snimiti dokumentarni film o njenom životu.

Agafia i njen mlađi brat rođeni su u pustari gdje su jedine osobe koje su tijekom života upoznali bili njihovi roditelji. Obitelj je živjela u potpunoj izolaciji dok ih nije otkrila grupa geologa 1978. godine.

Od njih su saznali da je Staljin mrtav već 20 godina i da je njegovo doba represije tada već bilo završeno. Unatoč ovim informacijama, naviknuti na pustinjski život, obitelj Likova odlučila je ostati u Sibiru.

Kako je rekla, Agafia nikada nije usamljena jer kako kaže, Isus je uz nju.

"Kršćanin nikada ne može biti usamljen jer svaki ima svog anđela čuvara. Dokle god je Isus sa mnom, ja nikada neću biti usamljena" rekla je Likova.

Ova starica koja živi izolirano od svih ima svoj vrt u kojem sadi krumpir, mrkvu, luk, repu, a kako kaže, cijeli joj se dan svodi na liturgijske obrede.

Pas ISTINITE PRIČE Life Četiri užasne stvari koje su ljudi napravili da prežive

Za obitelj Likova se prvi put čulo u svijetu osamdesetih kada je Vasilij Peskov, ruski novinar i pisac prvi put objavio priču o ovoj neobičnoj obitelji i njihovoj ekstremnoj izoliranosti od ostatka društva. Sovjetska vlada je, nakon što je priča objavljena, platila Agafiji da putuje Rusijom mjesec dana kako bi vidjela svoju domovinu i tada je prvi put vidjela aute, avione, pa čak i novac.

To je bilo zadnji put da se pojavila negdje među ljudima i otada jedini kontakt s vanjskim svijetom ima kada odlazi na liječnički pregled. Agafia je jedini preživjeli član obitelji Likova.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:41 22.Travanj 2019.

    to je fanatik