Life
21718 prikaza

Dilao je, rušio vlade, radio za CIA-u i izdao Escobara

Scena iz filma American Made
Screenshot Youtube
Bio je spreman napraviti sve da izbjegne zatvor, pa i zamjeriti se narkobosu, koji mu je na kraju i presudio

Rijetko tko zna tko je bio Barry Seal. Prije no što je o njegovom životu snimljen film "American Made" s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi gotovo nitko nije bio upoznat sa životnom pričom talentiranog pilota koji je u isto vrijeme radio za CIA-u, DEA-u i Pabla Escobara. 

Rođen je u gradu Baton Rougeu 1939. godine, a imao je oca koji je prodavao slatkiše i divio se Ku Klux Klanu. Mali Barry je svoju pak pažnju usmjerio u letjelice svih vrsta. Već sa 15 godina prvi je puta pilotirao. To ga je odvelo u nacionalnu gardu savezne države Louisiane i vojne rezerviste, a onda je dobio odlično plaćeni posao pilota u Trans World Airlines kompaniji. 

No, to mu nije bilo dovoljno. Htio je više i ambicioznije. Ekstrovertiran i šarmantan lako je sklapao poznanstva i veze. Jedan izvor, piše The Vintage News, kaže kako je Seal već pedesetih nekako bio povezan sa CIA-om. 

"Bio je periferni igrač, ali je pilotirao za njih još od 1956. godine", kaže izvor.

Tek se sredinom sedamdesetih Seal upleo u švercanje droge, svjedočila je njegova treća supruga Deborah Seal. To je eskaliralo osamdesetih, kada je ostvario poslovni odnos sa zloglasnim Medellín kartelom.

Svoj je "biznis" preselio iz rodne Louisiane na polunapuštenu pistu na zapadu savezne države Arkansas. No, 1983. je uhvaćen na Floridi dok je pokušavao prošvercati veliku količinu sedativa imena Quaaludes. Do tog trenutka Seal je već imao više od 100 sati u zraku čiji je cilj bio unošenje ilegalnih supstanci u SAD.

Barry Seal | Author: Wikipedia Wikipedia
To su stotine kilograma kokaina i drugih droga. Ponekada je u svojoj letjelici prevozio robe u vrijednosti milijuna dolara. Osuđen je na 10 godina zatvora ali, kao što kaže FBI-jevac Del Hahn, bio je spreman učiniti sve da izbjegne odrađivanje kazne.

U međuvremenu Reaganova je administracija silom htjela utjecati na politiku u Nikaragvi. SAD je ponudio pomoć pobunjenicima koji su se borili protiv sandinista. Umjesto da se Seala prebaci u zatvor, njega se odvelo u Washington D.C. kako bi se susreo sa visokorangiranim službenicima različitih odjela, uključujući DEA-e. S obzirom na njegovu suradnju kazna mu je smanjena na šest mjeseci uvjetno.

Seal je tvrdio kako je Medellín kartel involviran sa sandinistama. Dokaz za tu tvrdnju Reaganu bi bio as kojeg bi iskoristio za guranje i financiranje kontra-pokreta. Ideja je bila da Seal sleti u džunglu Nikaragve, sa avionom opremljenim špijunskim kamerama.
Snimke prikazuju Pabla Escobara i njegove kolege kako utovaruju kile kokaina na avion.

Pablo Escobar na tjeralici | Author: Wikipedia Wikipedia
Akciji je pripomogao, kako je Seal i rekao, čovjek blizak ministru unutrašnjih poslova, Federicu Vaughanu.

No, tu si je Seal potpisao smrtnu presudu.

Washington Times je imao svoje izvore i Sealovo se ime spominjalo u priči o povezanosti sandinista i Medellín kartela. DEA nije čekala niti sekunde da se javno odrekne svog pomagača.

Tu je Seala sustigao i sud koji je 1985. rekao kako mora biti pod nadzorom, te ni pod koju cijenu nositi pištolj ili imati zaštitare. Dobio je i zadatke koje je morao raditi za javno dobro, no 19. veljače 1986. dok se Seal sjedio u svom Cadillacu približila su mu se dva Kolumbijca koje je Escobar platio da ga ubiju.

Jedan je njegov prijatelj vidio ubojstvo.

"Ubojice su prilazile njegovom autu, svaki sa svoje strane, ali čuo se samo jedan pucanj. Barry je shvatio što se događa i samo je stavio ruke na volan", rekao je policiji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.