Life
3842 prikaza

Djeca umiru od gladi: Užasavajuće snimke iz sirotišta

Sirotište u Minsku
Screenshoot/Facebook
U posljednjoj europskoj diktaturi, djeca s problemima u razvoju prepuštena su sustavu kojeg nije briga za njih

Liječnici, zaposlenici domova za nezbrinutu djecu i državni tužitelji otkrili su da su nekim domovima za siročad nalazi desetine djece koja su godinama pothranjivana. Neka od njih su doslovno dovedena do ruba smrti. U domu za nezbrinutu djecu u glavnom bjeloruskom gradu Minsku pronađeni su tinejdžeri teški samo petnaestak kilograma, a možda i najšokantnije je otkriće dvadesetogodišnjakinje teške samo 11,5 kilograma.

Kako prenosi britanski Guardian, fotografije i video snimke iz Minska podsjetile su mnoge na slične skandale iz Rumunjske tijekom devedesetih. Novinarka Marina Vorobei ističe da su neke od fotografija toliko potresne da ih Guardian nije htio objaviti. 

Tamošnje vlasti već su pokrenule istragu koja bi trebala ustanoviti zašto i kako su djeca završila u životnoj opasnosti. Tužitelji kažu da su sva djeca očito žrtve neuhranjenosti i zanemarivanja, a nekoliko rukovoditelja već je dobilo otkaze. Ipak, neki su već počeli s opravdavanjem. "Ova djeca nikad nisu hodala. Stalno su u krevetu i uopće nemaju mišića. Njihove noge su zapravo čačkalice prekrivene kožom", rekla je šefica jednog sirotišta Ela Borisova.

Ona se opravdava govoreći da je svoj toj djeci potrebna posebna skrb zato što se ne mogu sama hraniti, ali oni nemaju odgovarajuća znanja niti osoblje. Ovlašteni pedijatri bi trebali odobriti prisilno hranjenje djece, ali bolnice ih nisu slale u sirotišta.

Da nije samo u tome problem, govori i izjava jednog od liječnika koji je rekao da su ranije pokušavali organizirati dobrotvorne akcije za prikupljanje novca za odgovarajuću prehranu. "Odaziv je bio nikakav", rekao je taj liječnik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.