Life
509 prikaza

Napušavaju se na poslu, a šefovi im ne mogu ništa

Legalizacija marihuane
Press Association/PIXSELL
Zaposlenici koji imaju pravo na medicinsku marihuanu mogu tužiti svoje poslodavce

Medicinska marihuana legalna je u 23 američke države i u američkim tvrtkama trenutno radi više milijuna ljudi koji imaju pravo zapaliti joint na poslu. Upravo tu dolazi do različitih tumačenja zakona, jer u nekim je državama legalna medicinska marihuana, dok je u četiri legalno i rekreativno konzumiranje marihuane.

Međutim, poslodavci koji ne dozvoljavaju pušenje marihuane na poslu mogu se dovesti u situaciju da dobiju tužbu jer svom zaposleniku, koji naravno na to ima pravo, nisu dali mogućnost da se liječi, pa makar to značilo pušenje trave.

Marihuana | Author: Thinkstock Thinkstock

U Americi je tako u posljednje vrijeme buknuo novi posao za odvjetnike, koji se sada bave i obranom poslodavaca koji ne žele travu u svojim tvrtkama, a još manje napušene djelatnike.

No, poslodavci čini se ne mogu napraviti puno, osim promijeniti interna pravila u tvrtki, kojih su se zaposleni dužni držati. Ali, čak i tada poslodavci nisu sasvim sigurni da će proći bez tužbi.

Naime, novi zakoni o medicinskoj marihuani ostavili su veliku zakonsku rupu – kako spriječiti da su vam zaposlenici na poslu napušeni, a da ste im ipak omogućili konzumaciju marihuane? 

Prema tom zakonu nitko tko ima pravo legalno konzumirati medicinsku marihuanu ne smije dobiti otkaz jer je pozitivan na testu za marihuanu kojeg poslodavci smiju provoditi.  No, s druge pak strane, poslodavci smiju zabraniti uzimanje bilo kojeg narkotika na poslu, uključujući medicinsku marihuanu, ali to znači da mogu očekivati tužbe onih koji je trebaju zbog svog zdravstvenog stanja.

U svakom slučaju, biznis s legalnom marihuanom u Americi cvjeta, porezne blagajne punije su nego ikad prije, ali na jednu su stvar očito svi zaboravili – marihuana je promijenila i radnu sredinu, a nitko ne zna kako to riješiti.

Tekst je objavljen na portalu Inc.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.