Life
2929 prikaza

Seks i selo! Bikla, hrapoćuša, prč i sladić - ovo su najbolji domaći, hrvatski afrodizijaci

Pixsell/Ivo Čagalj
Med s lješnjacima, napitak od vina i mlijeka ili pak morska jaja samo su neke od tajnih autohtonih namirnica koje pomažu da se strast raspali

Ako vas ponekad muči problem s libidom, odnosno tijelo ne prati vaše želje, ne morate odmah posezati za skupim medicinskim pripravcima. Češće je dovoljno samo malo potaknuti cirkulaciju i opustiti napetost da bi se stvari vratile na mjesto.

Donosimo brze, domaće i jeftine savjete te recepte za hranu i popis sastojaka koji dokazano pomažu pod oslabljena libida.

Za početak se “naoružajte” začinima - papar, lovorov list ili anis dokazano pospješuju cirkulaciju i samim time pomažu i pri problemima s erekcijom.

Bosiljak potiče strast, a navodno blagotvorno djeluje i na plodnost dok đumbir potiče izmjenu štetnih tvari, a logično je da je zdrav čovjek spremniji na seksualne izazove.

Donosimo i neke manje poznate, a lako dostupne namirnice koji će osigurati strastvene noći i još strastvenija jutra.

Vrgoračka bikla i zagorski med za više strasti

Bikla je alkoholno piće poznato u Dalmaciji, Zagori i na otocima. Dobiva se miješanjem crnog vina i mlijeka, najčešće u omjeru jedan prema jedan. Na Braču se zove hmutica ili smutica, a na Hvaru sumutva ili mućkalica.

Za izradu bikle može se koristiti mlijeko koze ili krave. Boja bikle može biti svjetlije ili tamnije ljubičaste boje, ovisno o količini crnoga vina. Tradicionalno se u Zagori koristi kao napitak za davanje snage i jači libido.

Prema legendi, prenijela se u Zagoru s otoka Hvara i Brača, a pili su je čak i stari Grci. U vrgoračkom kraju još se od davnina štovalo vinovu lozu i kozu, zaslužne za fini krepki napitak koji “podiže” raspoloženje. Vrenjem mošta i zrenjem vina bikla postaje sve jača, mijenja boju do tamnije te se u tom stanju može piti mjesecima.

Zagorski med

Đuri i Jasni Košćak iz Remetinca kraj Novog Marofa svi dolaze po “recept” za bolje raspoloženje.

"Pa, vidite kak’ mi je cijelo selo veselo. Žene nisu nikad loše volje, a zna se kad je žena vesela. I moja Jasna je uvijek vrckava", smije se Đuro. Odlaskom u mirovinu supružnici Košćak otvorili su svoj OPG i počeli saditi lješnjake.

Jasna priprema prirodni afrodizijak, pržene lješnjake u bagremovu medu. U njihovim proizvodima već godinama uživa cijelo selo, a narudžbe dolaze iz cijele Hrvatske.

"Svi kupci nam se vraćaju i, kad ih pitamo je li djeluje, samo namiguju", kaže Jasna. Supružnici Košćak lješnjake u medu jedu redovito, jednu žličicu svaki dan. Proizvod je neškodljiv i sto posto ekološki. Med nabavljaju od susjeda, dok lješnjake uzgajaju na sedam tisuća četvornih metara zemlje. Pakiraju ih u bočicu od decilitra.

"To se jede prema potrebi. Kad se zaželite slatkog ili kad se spremate za urnebesan provod", šali se Đuro. 

Čili paprike

Tjelesna reakcija uzimanja čilija jest znojenje, povećan broj otkucaja srca i cirkulacija. Slično onima tijekom seksa pa se čili pokazao idealnim stimulansom koji dodatno povećava seksualni nagon i uzbuđenje.

Ljuta papričica | Author: Thinkstock Thinkstock

Jagode

One su još jedan plod koji potvrđuje afrodizijačka svojstva na temelju izgleda. Smatra se da nalikuje na ženske spolne organe.

Kamenice

Kamenice se poslužuju i jedu isključivo sirove, s ledom i limunom, a mogu se pripremati kao zapečene, na gradele, s pastom i na rižot. Međutim i ostale školjke, poput dagnji, sadrže aminokiseline koje utječu na porast spolnih hormona.

Sirove dagnje se mogu pripremati na čak 120 načina, a među ostalim, na buzaru, u rižotu, s tjesteninama i u pizzama kao dodatak.

Ocat od bazge

Proizvode i Bazgy, domaći ocat od bobica bazge. I za njega tvrde kako ima afrodizijačka svojstva jer pozitivno djeluje na zdravlje, čisti organizam, odličan je antioksidans te smanjuje kolesterol i visoki tlak.

Lubenica

Istraživanja su pokazala da lubenica djeluje slično Viagri. Sadrži citrulin koji utječe na otpuštanje dušnog oksida u tijelu. To opušta krvne žile, kao što je slučaj kod Viagre, s tim da djeluje na čitavo tijelo.

Anis

Stari Grci i Rimljani vjerovali su da bi mogli povećati libido i želju za seksom žvakanjem sjemenki anisa. Anis se koristio i kao estrogeni dodatak koji povećava proizvodnju mlijeka, potiče menstruaciju, olakšava porođaj, smanjuje simptome muškog klimakterija, a isto tako poboljšava libido.

Čokolada

Čokoladu oduvijek povezujemo uz ljubav i romantiku. Pričalo se i kako je stečki vladar Montezuma pio 50 pehara čokolade svaki dan kako bi poboljšao svoje seksualne sposobnosti. Ona sadrži stimulans feniletilamin i teobronim koji djeluju na neurotransmitere u mozgu te na prirodan način povećavaju osjećaj ugode i uzbuđenja.

Čokolada | Author: Thinkstock Thinkstock

Češnjak

Nekad davno tibetanski redovnici nisu smjeli ući u samostan ako su prije jeli češnjak zbog reputacije za podgrijavanjem strasti. Češnjak povećava cirkulaciju i na taj način ima lagano stimulirajuće djelovanje.

Đumbir

Korijen đumbira smatra se afrodizijakom već stoljećima zbog mirisa i stimulirajućeg djelovanja na krvotok i cirkulaciju.

Med

U drevnoj Perziji parovi su nakon vjenčanja na medenom mjesecu pili med za uspješan brak. Med je bogat B vitaminima (potrebnim za proizvodnju testosterona), kao što je bor (pomaže u metabolizmu i iskorištavanju estrogena). Neke studije pokazale su da med može i povećati razinu testosterona u krvi.

Sladić

Miris sladića iznimno stimulativno djeluje i povećava želju za seksom. Otkriveno je da samo miris crnog sladića povećava protok krvi u muškom spolnom organu za 13 posto.

Papaja

Papaja (poput anisa) je estrogena, a to znači da ima sastojke koji djeluju kao ženski hormon estrogen. Pokazalo se da povećava libido u žena.

Banana | Author: Thinkstock Thinkstock

Banane

Banane su bogate kalijem i vitaminima B skupine za koje se kaže da su potrebne za proizvodnju spolnih hormona.

Pinjoli

Pinjoli sadrže cink koji povećava proizvodnju spermija i libido. Arapski medicinski znanstvenik Galen preporučio jesti pinjole prije spavanja.

Prč

Prč je samonikla loza na području općine Sućuraj na Hvaru. Naši stari smatrali su da prč ima afrodizijačka svojstva jer mali nabijeni grozdovi nalikuju na muško spolovilo, po čemu je Prč i dobio ime.

Liker Rozolin

Dubrovčani vjeruju da čudesni liker Rozolin od ružinih latica ima afrodizijačka svojstva. Latice ruža slažu se u staklenku naizmjenično sa šećerom. Staklenka se stavi na sunce dva mjeseca dok se šećer ne otopi. Sok se ocijedi i pomiješa s blažom rakijom te se dobije Rozolin.

Liker Limoncello

Poticaj udvaranju i zavođenju na dubrovačkim dvorima bio je liker od kore žuto-zelenog limuna, koji se i danas konzumira u Dubrovniku.

Med | Author: Thinkstock Thinkstock

Medeni ocat

Afrodit je biljni pripravak s vinom za opuštanje. Pomiješa se deset trava sa sivim pinotom. Preporučuje se samo pola decilitra mednog octa prije odlaska u krevet. Ovaj pripravak, prepun vitamina, minerala, enzima, aminokiselina i karotena, može se koristiti i kao začin za salate.

Morska jaja

Na vrhu popisa moćnih afrodizijaka su morska jaja, organizam nalik na podvodni kamen veličine šake, koji obitava u cijelom Jadranu. Jod jajima daje specifičnu aromu. Prereže se i jede sirovo žlicom. Zbog minerala koje sadrži morskom jajetu se pripisuje jačanje muškost i deset puta više nego kamenice. Bogata su selenom, kromom, cinkom i kobaltom. Morska hrana je, prema preporukama nutricionista, pravi recept za jačanje libida.

Hrapoćuša - brački slatki afrodizijak

Hrvatsko Ministarstvo kulture sredinom 2012. godine proglasilo je tortu hrapoćušu, s Dola na otoku Braču, zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Naziva se i bračkim slatkim afrodizijakom. Dolske kućanice ljubomorno čuvaju svoj recept za ovu božanstvenu tortu, a tajna njezina spravljanja krije se u omjerima – biskvitu, vrsti brašna i mljevenim orasima.

Sastojci (za 12 osoba):

Za biskvit: 12 žumanjaka, 4 bjelanjka, 12 žlica šećera, 4 žlice tople vode, 12 žlica brašna, malo ruma, vanilije, malo korice od limuna

Za preljev: pola kg šećera, 3/4 kg prepolovljenih oraha, 8 bjelanjaka

Priprema: Dvanaest žumanjaka, četiri bjelanjka i dvanaest velikih žlica šećera miješa se kao za biskvit i dodaje se četiri velike žlice tople vode, 12 žlica brašna, malo ruma, vanilija i korica od limuna. Smjesu pečete pola sata. Zažutite pola kg šećera, malo manje od četvrt kg prepolovljenih jezgri od oraha i osam bjelanjaka. Kad požuti, smjesu istresete na pripremljeni i ohlađeni biskvit. Sve skupa još jedan put vratite u štednjak, samo da se posuši.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.